Avantajele histerosonografiei, una dintre cele mai folosite metode de diagnostic al infertilitatii

avantajele histerosonografiei

Daca iti doresti sa devii mama, dar nu reusesti sa ramai insarcinata si nu cunosti cauza, medicul iti va verifica, printre altele, si trompele uterine. Si asta pentru a vedea daca sunt sau nu “infundate”. In acest scop, ginecologul iti va recomanda efectuarea unei proceduri medicale numita histerosonografie. Vorbim in acest articol in ce consta, dar si care sunt avantajele histerosonografiei.

Rata de infertilitate in Romania, estimata la 15-20%

Unu din cinci cazuri de infertilitate este provocat de afectiuni care ar putea fi prevenite sau tratate, daca sunt descoperite la timp. Rata de infertilitate in randul cuplurilor din Romania este estimata la 15-20%, similar tarilor europene.

Infertilitatea este definita ca incercarea – timp de pana la 12 luni – de a ramane insarcinata, in urma actului sexual frecvent, neprotejat, dar fara rezultat. Perioada de incercari scade odata cu inaintarea in varsta. Cauzele infertilitatii feminine pot fi dificil de diagnosticat. Printre acestea se intalnesc trompele uterine infundate – patologia tubara, rezerva ovariana scazuta sau de slaba calitate, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza ori excesul de prolactina.

Avantajele histerosonografiei, una dintre cele mai folosite metode de diagnostic

Atunci cand ajungi la un medic specialist in probleme de infertilitate, o simpla discutie poate sa duca catre anumite investigatii si analize medicale. In lunga lista disponibila, sunt cateva deja consacrate, ca denumire – histerosonografie, histerosalpingografie, testare AMH, spermograma si spermocultura etc. Puteti afla mai multe despre cauzele infertilitatii in articolul Diagnostic de infertilitate, teste necesare pentru o evaluare corecta si completa.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar bstetrica-ginecologie

Dintre toate acestea, histerosonografia este una dintre cele mai frecvente si sigure metode de diagnostic al infertilitatii. Cu ajutorul investigatiei imagistice, histerosonografia diagnosticheaza trompele uterine infundate, una dintre principalele cauze ale infertilitatii feminine.

Concret, acest tip de investigatie arata imagini ale uterului si trompelor, iar tehnica este folosita atunci cand o femeie are dificultati in a ramane insarcinata sau a avut mai multe avorturi spontane, dupa cum explica specialistii de la Dacia Medical Center.

Acestia dau asigurari ca histerosonografia este un procedeu nedureros, minim invaziv, si are ca scop testarea permeabilitatii tubare, deci a trompelor uterine, si evaluarea cavitatii uterine. Recuperarea este si ea una usoara.

Daca medicul ti-a recomandat efectuarea unei histerosonografii sau banuiesti ca ai avea trompe uterine infundate, poti face o programare la 0766 536 553, la unul dintre specialistii Dacia Medical Center, clinica situata pe Bulevardul Dacia, nr. 101 (Piata Spaniei).

Afectiuni pentru care se face histerosonografie

Medicul poate solicita o histerosonografie atunci cand exista simptome si afectiuni, inclusiv:

  • examinarea uterului atunci cand au existat mai multe avorturi spontane;
  • trompe infundate;
  • examinarea tesutului cicatricial, cum ar fi endometrioza;
  • identificarea unor anormalitati din mucoasa uterina;
  • vizualizarea formei uterului.

Examenul ecografic nu prezinta riscuri pentru paciente. Pentru o precizie mai buna a rezultatului, procedura se realizeaza in primele doua saptamani ale ciclului menstrual, incepand cu ziua 8 si pana in ziua 13. Astfel, riscurile unei infectii sunt minime.

Trompe uterine infundate

Procedura medicala nu se realizeaza in timpul sarcinii, iar in cazul unei suspiciuni de boala pelvina inflamatorie, histerosonografia se amana. Pentru aceasta procedura, Dacia Medical Center practica printre cele mai bune tarife de pe piata. De asemenea, in oferta clinicii, apar constant reduceri de preturi pentru serviciile oferite.

Avantajele histerosonografiei: pasii procedurii

Procedura medicala dureaza de obicei mai putin de 30 de minute. Iata la ce trebuie sa te astepti si ce trebuie sa faci in cazul in care te-ai programat pentru histerosonografie.

  • Inainte de inceperea procedurii este necesar sa golesti vezica. Apoi te vei intinde pe patul de examinare si vei fi treaza pe toata durata procedurii. Este posibil sa resimti crampe usoare.Inainte de a incepe, medicul iti va face un examen pelvin pentru a vedea daca exista dureri.
  • Medicul va introduce un specul in vagin (acelasi ca la un examen vaginal standard) pentru a-l mentine deschis si pentru a ajunge la colul uterin. Acesta poate folosi un tampon pentru a sterge si a curata colul uterin.
  • In continuare, un cateter subtire va fi pus in deschiderea colului uterin. Speculul va fi apoi eliminat din vagin.
  • Prin intermediul cateterului va fi introdusa o solutie salina in colul uterin, pana in vagin. Cand in uter a ajuns suficient lichid, medicul va folosi sonda ecografica pentru a reda imaginile din interiorul uterului. Pacienta va vedea procedura in timp real si ii poate solicita medicului sa se opreasca daca va simti durere sau disconfort.
  • Dupa terminarea procedurii, lichidul salin va fi eliminat in cateva ore.

Ce se intampla dupa histerosonografie

Dupa o histerosonografie, vei putea pleca acasa imediat dupa terminarea investigatiei. Iti vei putea relua activitatile obisnuite la scurt timp. Pentru scurt timp, vei avea simptome precum crampe, scurgeri vaginale sau sangerari usoare.

Histerosonografia vs. histerosalpingografia

In mod similar si cu rezultate comparative cu histerosonografia, medicul poate recomanda histerosalpingografia. Si aceasta procedura este folosita in cazul femeilor care se confrunta cu infertilitatea. Este o metoda imagistica, dar care, spre deosebire de histerosonografie, foloseste si radiatii.

Urmareste video de mai jos, Dr. Chadi Muheidli iti explica ce diferente exista intre cele doua proceduri!

Si pentru histerosalpingografie, medicul injecteaza o substanta la nivelul colului uterin, iar in timp ce aceasta substanta se deplaseaza spre cavitatea uterina si trompe, se iau imagini radiologice.

Pentru aceasta investigatie nu este necesar ca pacienta sa se interneze in spital. Se poate face in cabinetul medicului ginecolog, sub stricta supraveghere. Pacienta este asezata pe masa radiologica si se monteaza un dispozitiv la nivelul colului uterin prin care se injecteaza substanta de contrast. Dupa injectare, se fac expunerile radiologice.

Poti afla mai multe despre cele doua tipuri de proceduri medicale, in articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste.

Avantajele histerosonografiei: procedura poate “desfunda” trompele

Histerosonografia este o metoda de diagnostic, dar uneori, poate fi si metoda de tratament al infertilitatii. Exista studii care indica faptul ca 37% din femeile care au urmat aceasta procedura au ramas insarcinate in mod natural.

Specialistii de la Dacia Medical Center atentioneaza insa ca asta nu inseamna ca histerosonografia este o metoda de tratament in sine, ci ca trompele se pot desfunda in timpul procedurii, in anumite conditii, fara sa existe insa o dovada in acest sens.

Cat costa histerosonografia

Tariful perceput pentru realizarea histerosonografiei este variabil. In functie de unitatea medicala unde se realizeaza, pretul poate pleaca de la 1.000-1.200 de lei si poate ajunge si chiar depasi 2.000 de lei. Dincolo de tariful perceput, important este sa apelezi la un medic cu experienta.

histerosonografie pentru trompe infundate

Dacia Medical Center vine in sprijinul cuplurilor infertile, practicand un tarif de 1.000 de lei pentru histerosonografie. In acest pachet, intra consultatia, diagnosticul infertilitatii, cea mai moderna metoda ecografica, precum si procedura in sine, histerosonografia.

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre avantajele histerosonografiei, poti face o programare la 0766 536 553, clinica Dacia Medical Center aflandu-se pe Bulevardul Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei).

sursa: mayoclinic.org; betterhealth.vic.gov.au

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Stim deja ca pe masura ce femeia inainteaza in varsta, rezerva ovariana scade, iar calitatea ovocitelor se degradeaza. Femeile de peste 35 de ani care incearca sa conceapa timp de sase luni fara succes ar trebui sa discute cu un medic specialist in infertilitate despre o evaluare a fertilitatii, asa cum discutam in Analize necesare in diagnosticarea cuplului infertil. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux