Bagajul pentru maternitate, plin cu emotie si dragoste: ce trebuie sa contina

bagaj de maternitate

Ultima luna de sarcina este plina de emotii pentru viitoarea mama. De la gandurile legate de cum va decurge nasterea, la sanatatea fatului si pana la bagajul pentru maternitate, toate produc ingrijorare. Organizarea bagajului pentru maternitate te va face sa te simti un pic mai linistita, stiind ca vei avea la indemana tot ce iti trebuie pentru tine si bebelus. Medicii recomanda ca acesta sa fie pregatit cu cel putin trei saptamani inainte de data estimata a nasterii. Vorbim in acest articol despre ce ar trebui sa contina geanta pe care o vei lua cu tine atunci cand se va apropia momentul nasterii.

Dupa 37 de saptamani, medicii considera ca o sarcina a ajuns la termen. Varsta gestationala optima pentru nastere este insa la 40 de saptamani. In acest moment, fatul are plamanii complet dezvoltati si poate sa respire singur, in mediul extrauterin. Tot acum, fatul incepe sa se deplaseze spre pozitia de nastere naturala, cu capul in jos, sprijinindu-se in partea de jos a pelvisului mamei. Drept urmare, mama este sfatuita sa nu mai depuna efort pentru ca apare riscul declansarii nasterii. Este momentul in care bagajul pentru maternitate trebuie sa fi fost deja pregatit. Bebelusul poate veni oricand. Poti afla mai multe lucruri despre la ce sa te astepti in timpul nasterii din articolul Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz .

Simptome neplacute pentru mama, in ultima parte a sarcinii

Mai mult, mama incepe sa fie tot mai obosita din cauza modificarilor care se produc in corpul ei. Somnul e mult mai putin odihnitor. Gravidei ii este din ce in ce mai greu sa-si gaseasca o pozitie confortabila pentru a dormi.

Totodata, arsurile la stomac sunt mai dese, iar gambele se umfla pana in punctul in care picioarele nu mai incap in incaltaminte. Dimensiunile burtii si kilogramele in plus intensifica durerile de spate si de picioare. Tot in aceasta perioada, fatul incepe sa coboare, pregatindu-se de pozitia de nastere, iar contractiile Braxton Hicks sunt tot mai frecvente.

Bagajului pentru maternitate, esential dupa nastere

In timpul nasterii, fie ca este naturala sau prin cezariana, viitoarea mama nu are nevoie de absolut nimic de acasa. Pentru momentul in sine nu trebuie sa-si aduca nici haine, nici altceva. Medicii atentioneaza ca in sala de nasteri exista echipament steril si asa trebuie sa ramana. Bagajul pentru maternitate este estential insa dupa nastere. Dupa ce mama este transferata in salon, are voie sa se imbrace cu ce vrea si sa se foloseasca de orice obiect care ar putea sa o ajute in ingriirea ei si a bebelusului.

lucruri necesare pentru bebelus

Asadar, daca unele femei se pregatesc de nastere din momentul in care au aflat ca sunt insarcinate, altele lasa organizarea acestuia pentru ultimul moment. Chiar si asa, pentru mamicile care nu se grabesc, bagajul pentru maternitatea poate fi facut astfel:

  • incepand cu luna a saptea, daca sarcina este una cu cu probleme;
  • incepand cu luna a opta, daca totul a decurs normal.

Ca o recomandare generala, cu cel putin trei saptamani inainte de data estimata a nasterii bagajul pentru maternitate ar trebui sa fie gata.

Lucrurile copilului, separate de cele ale mamei, in bagajul pentru maternitate

Este de preferat ca bagajul mamei sa fie separat de cel al bebelusului. Si asta pentru a se evita expunerea bebelusului la eventuale substante care i-ar putea face rau, dar si pentru a gasi mai usor lucrurile de care este nevoie. Iti prezentam in continuare o lista de lucruri necesare pentru tine, pe care sa le iei in bagajul pentru maternitate:

  • imbracaminte lejera si confortabila pe care sa o porti in timpul travaliului;
  • cateva randuri de haine de schimb;
  • sutiene pentru alaptare – daca planuiesti sa iti hranesti bebelusul la san;
  • tampoane pentru sani;
  • absorbante;
  • lenjerie intima de unica folosinta;
  • produse de igiena si articole de toaleta;
  • prosoape;
  • lucruri care sa te ajute sa te relaxezi, precum carti, reviste;
  • un spray cu apa care sa te ajute sa te racoresti;
  • halat si papuci;
  • gustari si bauturi sanatoase;
  • perne suplimentare.

Bagajul pentru maternitate: hainutele copilului, spalate si calcate

In ceea ce priveste bagajul pentru maternitate cu lucruri necesare nou-nascutului, toate hainutele puse in el trebuie sa fie spalate si calcate. De asemenea, toate produsele de igiena trebuie sa fie exclusiv destinate bebelusilor, iar biberoanele si suzetele trebuie sterilizate inainte de folosire. Nu uita nici de mapa cu acte necesare externarii si declararii copilului.

ce lucruri pentru bebelusi trebuie sa contina bagajul pentru maternitate

Iata o lista cu produse necesare pentru bebelus, imediat dupa nastere. Tine-o la indemana si bifeaza-o pe masura ce organizezi bagajul pentru maternitate:

  • body-uri;
  • scutece;
  • produse de igiena pentru bebelusi;
  • sosete si manusi impotriva zgarieturilor;
  • o paturica;
  • bavete;
  • un rand de haine pentru ziua in care veti pleca acasa;
  • scaun auto pentru calatoria spre casa.

Fara lucruri valoroase in bagajul pentru maternitate

Daca ai intrebari referitoare la ingrijirea copilului, poti sa iti faci o lista cu ele. Ulterior, le pot adresa personalului medical. Este chiar recomandat ca parintii sa puna pe hartie orice nelamurire au in privinta ingrijirii celui mic. Ei pot cere astfel sfaturi de la specialisti. Si asta deoarece prima perioada dupa nastere este, de cele mai multe ori, extrem de stresanta atat pentru noua mamica, cat si pentru tatic. De asemenea, mama se poate confrunta cu o serie de probleme in aceasta perioada, despre care poti afla mai multe din articolul Complicatii dupa sarcina: de la dureri de sani, la AVC si boli de inima.

hainele bebelusului spalate si calcate

Pentru o grija in minus, asigura-te ca bagajul tau pentru maternitate nu contine lucruri extrem de valoroase, precum bijuterii sau sume mari de bani.

Daca ai nevoie de mai multe informatii referitoare la momentul in sine al nasterii sau vrei sa stii mai multe despre cum va decurge perioada de dupa ce ai nascut, nu ezita sa ne lasi un comentariu sau sa te adresezi unui specialist al Dacia Medical Center, la 0766536553. Medici cu experienta iti vor da cele mai bune sfaturi astfel incat sa te bucuri de o experienta cat mai placuta a aducerii pe lume a micutului tau.

sursa: nhs.uk

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux