Nasterea prin cezariana, la cald sau la rece: ce e mai bine pentru bebelus

nastere prin cezariana

Daca ai ajuns in ultimele saptamani ale sarcinii, probabil ca te-ai gandit si te-ai documentat cu privire la modalitatea prin care vei naste: natural sau chirurgical. Nasterea prin operatie cezariana nu este un moft, ci o necesitate, in anumite situatii medicale clare, cand viata mamei si a fatului ar putea fi in pericol. In cazul in care din diferite motive te afli printre viitoarele mame care nasc prin cezariana, poti trece prin doua situatii, respectiv cezariana la cald sau la rece. Iata despre ce este vorba.

Cezariana la cald sau la rece, cand se impune

In functie de conditia ta medicala, poti ajunge in situatia in care nasterea chirugicala sa aiba loc la cald, adica atunci cand se declanseaza travaliul, sau la rece, la o data stabilita in prealabil, in functie de evolutia sarcinii si de statusul tau si al fatului.

Un lucru evident este ca nu poti lua aceasta decizie singura, ci doar impreuna cu medicul tau. Colaborarea cu acesta este esentiala pentru bunul mers al nasterii. La nasterea prin cezariana, medicul tine cont atat de asteptarile pacientei, dar si de istoricul sau medical. Si asta deoarece in cazul unei cezariene la cald, exista riscul ca gravida sa nu faca fata declansarii travaliului si sa experimenteze dureri intense.

Despre toate acestea, vorbeste in videoul urmator Dr. Tarek Abdou, medic ginecolog in cadrul Dacia Medical Center.

De aceea, de obicei, programarea cezarienei se face in functie de datele obtinute cu ajutorul ecografului, referitoare la situatia care impune cezariana. Astfel, cezariana la rece ofera pacientei un confort psihic ridicat. Stiind data in care vei naste, te vei putea pregati mult mai bine din punct de vedere emotional. Fiind mai relaxata, inclusiv uterul tau va fi mai relaxat, astfel ca va scurta durata interventiei care este una de rutina pentru medicii ginecologi.

Cezariana la cald: bebelusul se naste cand arata este pregatit

Pe de alta parte, atunci cand nu exista o teama prea mare de durere sau o situatie medicala deosebita, gravida ar putea astepta pana la declansarea travaliului, optandu-se pentru cezariana la cald. Bebelusul va veni astfel pe lume cand este pregatit. Exista medici care vad aceasta varianta de cezariana una mai potrivita si mai apropiata, cumva, de la nasterea naturala.

Concret, declansarea travaliului presupune ca fatul este pregatit sa ia contact cu lumea exterioara si ca s-a produs maturarea plamanilor. Acesta este un factor deosebit de important, chiar daca bebelusul va iesi printr-o incizie in abdomen.

cezariana la cald sau la rece

Desi operatia de cezariana nu este neaparat complicata, in cazul variantei la cald, trebuie avuta mai multa grija, deoarece uterul deja se contracta. Pe de alta parte, un avantaj al acestei proceduri este ca lactatia se instaleaza mai repede decat in cazul operatiei programate.

Cezariana la rece, pentru disponibilitatea medicului in momentul nasterii

In acelasi timp, multe femei prefera sa isi programeze nasterea deoarece nu vor sa riste ca medicul care le-a urmarit sarcina sa nu fie disponibil in momentul in care se declanseaza travaliul si sa fie nevoite sa nasca alaturi de alt medic.

Tipul de incizie

In ceea ce priveste incizia facuta in abdomen, ea poate fi facuta in doua modalitati, respectiv:

  • de sus in jos, respectiv pe vertical: aceast tip de incizie se extinde de la buric pana la linia parului pubian;
  • pe orizontala: cand incizia se extinde peste linia parului pubian. Aceasta se foloseste cel mai des, deoarece se vindeca bine si exista mai putine sangerari.

Tipul de incizie folosit depinde de starea de sanatate a mamei si a fatului.

Factori care impun nasterea prin cezariana

In acelasi timp, exista si alte conditii care impun nasterea prin cezariana, printre care:

  • frecventa cardiaca fetala anormala: ritmul cardiac fetal in timpul travaliului este un semn al starii in care se afla fatul in timpul procesului de nastere. In timpul travaliului, medicul monitorizeaza ritmul cardic al fatului. Rata normala variaza intre 120 si 160 de batai pe minut. Daca ritmul cardiac fetal arata ca poate exista o problema, medicul va lua masuri imediate. Aceasta poate fi conectarea la oxigen a mamei si schimbarea pozitiei acesteia. Daca ritmul cardiac nu se imbunatateste, medicul poate recurge la operatia cezariana.
  • Pozitia anormala a fatului in timpul nasterii. Pozitia normala a fatului in timpul nasterii este cu capul in jos, cu fata la spatele mamei. Uneori, un fat nu este in pozitia corecta. Acest lucru face nasterea mai dificila. Despre toate acestea poti afla mai multe din articolul Pozitia ideala a fatului, pentru o nastere cat mai simpla: cand se impune cezariana.
  • Probleme cu travaliul care poate sa nu avanseze asa cum ar trebui.
  • Dimensiunea fatului: copilul este prea mare pentru a putea fi nascut pe cale vaginala.
  • Probleme cu placenta: precum placenta previa, in care aceasta blocheaza colul uterin. Desprinderea prematura de fat este cunoscuta sub denumirea de abruptie. Afla mai multe despre ea din articolul Abruptia placentara, complicatia grava a sarcinii.
  • Anumite afectiuni ale mamei, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala sau infectia cu HIV, herpes.
  • Sarcina multipla.
  • Existenta unei cezariene anterioare.

Riscurile unei cezariene

Desi sunt rare, in urma unei operatii de cezariana, pot aparea unele complicatii, precum:

  • reactii la medicamentele utilizate in timpul interventiei chirurgicale;
  • sangerare;
  • desprinderea anormala a placentei, in special la femeile cu nastere anterioara prin cezariana;
  • leziuni ale vezicii urinare sau intestinului;
  • infectie in uter;
  • probleme la urinare sau infectie a tractului urinar;
  • revenirea intarziata a functiei intestinale;
  • existenta cheagurilor de sange.

Dupa o cezariana, este posibil ca o femeie sa nu poata avea o nastere vaginala, la o viitoare sarcina. Acest lucru depinde de tipul de incizie care a avut loc. Cicatricile verticale nu sunt suficient de puternice pentru a rezista in timpul contractiilor travaliului. Din acest motiv, la o sarcina viitoarear putea fi necesara nasterea tot prin cezariana.

Pregatirea pentru cezariana

Inainte de interventie, vei semna un formular de consimtamant. Citeste-l cu atentie si intreaba orice nu iti este clar. De asemenea, daca cezariana este planificata si necesita anestezie generala, rahidiana sau epidurala, vi se va cere sa nu manci sau sa nu bei nimic timp de 8 ore inainte de procedura.

de ce sa nasti prin cezariana

Nu uita sa iti anunti medicul daca prezinti sensibilitate sau esti alergica la orice medicament sau daca urmezi un tratament.

In cele mai multe cazuri, gravida este treaza in timpul unei cezariene. Doar in cazuri rare, este nevoie de anestezie generala care sa te induca intr-un somn profund. Majoritatea cezarianelor se fac cu o anestezie locala, cum ar fi epidurala sau spinala. Cu ajutorul lor, nu vei simti nimic de la brau in jos, dar vei fi treaza si vei putea auzi tot, dar iti vei putea vedea copilul imediat dupa ce se naste.

Desfasurarea unei cezariene

Fie ca este la cald sau la rece, o cezariana se desfasoara astfel:

  • te ve debraca total si vei imbraca un halat de spital;
  • vei fi asezata pe o masa de operatie;
  • ti se va monta o sonda urinara;
  • ti se va pune o perfuzie intravenoasa, in brat sau in mana.

Medicul anestezist va urmari incontinuu ritmul cardiac, tensiunea arteriala, respiratia si nivelul de oxigen din sange in timpul procedurii. Odata ce anestezia si-a facut efectul, medicul va face o incizie deasupra osului pubian, fie transversala, fie verticala. Este posibil sa auzi sunetele unui aparat de electrocauterizare care etanseaza sangerarea.

Ginecologul va face incizii adanci prin tesuturi si va separa muschii pana cand se ajunge la peretele uterin. Apoi va face o incizie finala in uter. Aceasta incizie este, de asemenea, orizontala sau verticala. Medicul va deschide sacul amniotic si va scoate copilul. Este posibil sa simti o presiune sau o senzatie de extragere. Ulterior, medicul va taia cordonul ombilical.

nastere naturala sau cezariana

Ti se vor administra medicamente pentru a ajuta uterul sa se contracte si sa expulzeze placenta. Medicul va indeparta placenta si va examina uterul. Apoi, va inchide incizia in muschiul uterin si va repozitiona uterul in cavitatea pelviana. Apoi, va inchide straturile de muschi si tesuturi cu suturi. De asemenea, va inchide incizia pielii cu suturi sau capse chirurgicale. La final, ti se va aplica un bandaj steril.

Daca urmeaza sa nasti, cu siguranta ai o multime de emotii si multe intrebari. Ni le poti adresa prin intermediul unui comentariu, iar un medic cu experienta al Dacia Medical Center iti va raspunde in cel mai scurt timp posibil.

sursa: hopkinsmedicine.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] De obicei, procedura de intoarcere a bebelusului in burta se efectueaza in apropierea unei sali de operatie. Si asta pentru situatia in care ar aparea necesitatea unei cezariene de urgenta. Despre nasterea chirurgicala, poti afla mai multe din articolul Nasterea prin cezariana, la cald sau la rece: ce e mai bine pentru bebelus. […]

sunt programata la operatie de cezariana pe data de 4 august 2023, cand implinesc 38 de saptamani. eu vreau sa mai asteptam o saptamana, dar doctorul imi spune ca sunt prea multe riscuri pentru a mai astepta. precizez ca am 46 de ani, hipoacuzie bilaterala severa si miopie. Am o nastere naturala in anul 2004 si o nastere prin cezariana in 2008. sunt de acord cu operatia, dar care ar fi riscurile sa mai asteptam o saptamana? copilu meu e pregatit sa vina pe lume la 38 de saptamani ?

Buna ziua. Un raspuns cu acuratete la intrebarea dvs vi-l poate oferi tot medicul curant care va cunoaste istoricul medical, evolutia sarcinii si a fatului. Teoretic, nasterea este considerata prematura daca are loc inainte de 37 de saptamani. Puteti apela la suportul specialistilor nostri daca va doriti o a doua opinie medicala si daca sunteti din Bucuresti. Ne gasiti in Bd Dacia, nr 101, sector 2. Sunati la 0766 53 65 53 pentru o programare.

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux