Pesarul – e sau nu o solutie pentru a duce sarcina la termen?

Pesarul – e sau nu o solutie pentru a duce sarcina la termen?

  • Pesarul

Pesarele vaginale sunt dispozitive cu forma inelara, din cauciuc, plastic sau silicon, care introduse in vagin au rolul de a sustine fizic uterul, vaginul sau vezica urinara.

Conceput, in special, pentru tratarea prolapsului uterin, pesarul poate fi folosit cu succes si pentru a duce sarcina la termen, in cazul femeilor al caror col s-a deschis prematur si care sunt predispuse astfel la avort spontan sau nastere prematura. Cat de indicat este acest dispozitiv, am discutat cu dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

“Folosirea pesarului trebuie luata in calcul de la caz la caz. Daca in unele situatii poate fi folosit cu succes si le ajuta pe paciente sa ajunga la termen, adica la cel putin 37 de saptamani, in alte situatii poate fi mai putin indicat, in functie de starea si pozitia organelor genitale interne ale pacientei, precum si de gradul de confort al acesteia in utilizarea dispozitivului. Pentru ca e foarte important ca, odata introdus pesarul, pacienta sa nu experimenteze stari inconfortabile”, explica dr. Ciprian Pop-Began.

Rolul pesarului este de a tine uterul in pozitia corecta, avuta anterior modificarii sale in volum, ca urmare a sarcinii.

Dispozitivul nu reprezinta un tratament in sine, dar poate prelungi perioada de gestatie prin imbunatatirea tonusului musculaturii pelvine, daca este corelata si cu repaos. El nu reprezinta o solutie pentru pacientele cu diverse cicatrici pe vagin sau cu un vagin stramt ori scurt, pentru ca exista pericolul ca pesarul sa nu poata fi fixat si sa cada”, explica dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie. Totodata, trebuie spus si ca pesarele necesita o atentie sporita din partea pacientei, pentru a evita posibile complicatii.

Riscurile utilizarii acestui tip de dispozitiv tin de aparitia unor infectii locale, ulceratii, leziuni ale peretelui vaginal sau chiar hemoragii. Aceste eventuale complicatii pot fi favorizate de o conduita nepotrivita de igienizare a dispozitivului sau de nerespectarea vizitelor indicate de catre medicul ginecolog, insa de obicei nu este cazul”, completeaza dr. Ciprian Pop-Began.

De regula, pesarul se inlatura atunci cand sarcina ajunge la 37-38 de saptamani. Din acel moment, colul se va relaxa, iar nasterea se poate declansa oricand.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.