Ai secretii vaginale anormale? Dr. Ciprian Pop-Began iti spune ce anunta!

Ai secretii vaginale anormale? Dr. Ciprian Pop-Began iti spune ce anunta!

  • secretiile vaginale anormale

Secretiile vaginale reprezinta un proces fiziologic normal. Este modalitatea organismului de a curata vaginul si a-l proteja de infectii. Aceste scurgeri au aspect diferit in functie de varsta femeii si de momentul ciclului menstrual si se modifica semnificativ in cazul unor boli sau daca apare o sarcina. Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie, iti explica la ce sa fii atenta.

Secretiile vaginale sunt absolut normale, toate femeile le au. In mod normal sunt fluide, deschise la culoare si nu au un miros deranjant. Intr-adevar, se poate intampla ca aspectul, consistenta, mirosul si chiar abundenta scurgerilor sa se schimbe in functie de anumiti factori, precum stres, alimentatie, ovulatie sau folosirea unor medicamente, dar e bine ca aceste modificari sa nu fie ignorate, pentru ca pot anunta si diferite afectiuni”, spune dr. Ciprian Pop-Began.

Cel mai frecvent, modificarea secretiei are loc in urma unor iritatii sau infectii.
“Lenjeria sintetica, din materiale de proasta calitate, precum si absorbantele interne sau produsele cosmetice prea parfumate sau cu un PH ridicat, neadaptat la nevoile femeii, pot irita zona intima.

De asemenea, vaginitele, candidozele si bolile cu transmitere sexuala, precum clamidia, gonoreea si tricomoniaza, au ca efect modificarea secretiei vaginale. Mai rar, schimbarile pot anunta afectiuni grave, precum polipi cervicali sau tumori maligne in col, uter si ovare, de aceea recomandam vizita la medicul specialist atunci cand lucrurile nu se amelioreaza dupa cateva zile de tratament”, completeaza dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

In functie de caz, vindecarea secretiilor vaginale anormale se face cu ajutorul medicamentelor orale, unguentelor si ovulelor. Spalaturile vaginale nu sunt tocmai indicate intrucat pot distruge si bacteriile bune din vagin si pot face secretiile mai abundente.

“La varsta fertila, secretiile vaginale vor fi mai abundente decat la menopauza ca urmare a nivelului ridicat de estrogen din organism. Totodata, femeile insarcinate experimenteaza scurgeri vaginale mult mai abundente decat celelalte ca urmare a faptului ca cervixul si vaginul isi schimba conformatia, iar organismul trebuie sa lupte mai mult impotriva eventualelor infectii”, conchide dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

Testarea secretiilor vaginale este usoara si nu doare. E nevoie doar de un drum la cabinetul ginecologic o data pe an sau atunci cand apare o problema.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.