Cand un inceput de viata se opreste prea repede: de ce apare avortul spontan

riscuri avort spontan

Avortul spontan este pierderea unei sarcini inainte de 20 de saptamani. Cele mai multe dintre ele apar deoarece fatul nu se dezvolta asa cum era de asteptat. Chiar daca nu simplifica situatia emotionala, iti spunem ca avortul spontan este o experienta relativ comuna. Discutam despre ea in cele ce urmeaza.

Aproximativ 10 pana la 20% dintre sarcinile confirmate se termina in acest fel. Procentul real ar putea fi insa mai mare, deoarece multe avorturi spontane apar foarte devreme in timpul sarcinii, inainte de a afla despre existenta ei. Daca esti insarcinata, cu siguranta iti faci griji pentru bebelusul tau, dar tot ce poti sa faci este sa te relaxezi si sa respecti recomandarile medicului. Daca din nefericire ai pierdut deja o sarcina, vestea buna este ca poti ramane insarcinata din nou, peste o perioada. Poti face un pas catre vindecarea emotionala, intelegand care sunt cauzele avortului spontan si care sunt factorii de risc.

Cauzele avortului spontan: simptome

Cele mai multe avorturi spontane apar inainte de saptamana a 12-a de sarcina. Dupa acest interval, cand se aud clar bataile inimii celui mic, riscul scade semnificativ. In cazul in care se produce, avortul spontan se manifesta prin sangerare, durere sau crampe in abdomen sau in partea inferioara a spatelui, fluid sau tesut care este eliminat din vagin. Dincolo de acest lucru, trebuie sa stii insa ca majoritatea femeilor care au sangerari usoare in primul trimestru duc, cu succes, sarcina pana la final.

Cauzele avortului spontan

Cauzele pierderii unei sarcini tin fie de mama, fie de fat. Chiar daca nu exista o explicatie limpede pentru fiecare sarcina pierduta in parte, s-a observat ca, cel mai adesea, cauzele pot fi regasite in perioada de formare a embrionului, pana la implantare si imediat dupa.

Majoritatea cauzelor avortului spontan tin de problemele cu genele sau cromozomii. Cele mai multe pierderi de sarcini apar deoarece fatul nu se dezvolta asa cum era de asteptat. Aproximativ 50% dintre avorturile spontane sunt asociate cu cromozomi suplimentari sau lipsa. Cel mai des, problemele cromozomiale rezulta din erori care apar intamplator pe masura ce embrionul creste si nu de probleme mostenite de la parinti.

Problemele cromozomiale pot duce la:

  • afectarea ovulului. Afectarea ovulului apare atunci cand nu se formeaza embrionul.
  • decesul fetal intrauterin. Decesul fetal intrauterin apare in situatia in care embrionul se formeaza, dar inceteaza sa se dezvolte si moare inainte de aparitia oricaror simptome de pierdere a sarcinii.
  • sarcina molara si sarcina molara partiala. Cu o sarcina molara, ambele seturi de cromozomi provin de la tata. O sarcina molara este asociata cu cresterea anormala a placentei. De obicei, nu exista dezvoltare fetala. O sarcina molara partiala are loc atunci cand raman cromozomii mamei, dar tatal ofera doua seturi de cromozomi. O sarcina molara partiala este de obicei asociata cu anomalii ale placentei si un fat anormal. Sarcinile molare si partiale nu sunt sarcini viabile.

Cauzele avortului spontan: sanatatea mamei

Exista si cazuri in care avortul spontan este cauzat de problemele de sanatate ale mamei. Printre acestea se regasesc afectiuni precum:

  • diabet care nu este tinut sub control, cu tratament;
  • infectii;
  • probleme hormonale;
  • probleme cu uterul sau colul uterin;
  • boala tiroidiana.
cauzele avortului spontan

Totodata, lipsa de acid folic ori de progesteron, in prima parte a sarcinii, poate duce la aparitia unui avort spontan. La acelasi rezultat duc si unele boli infectioase, precum cele ale copilariei – rubeola, rujeola, varicela ori bolile cu transmitere sexuala. In ciuda unor credinte, trebuie sa stii ca activitati de rutina precum exercitii fizice sau activitatea sexuala nu se numara printre cauzele avortului spontan.

Cauzele avortului spontan si factori de risc

Pe langa aceste cauze enumerate mai sus, exista diferiti factori ce cresc riscul de avort spontan. Iata care sunt acestia:

Varsta, un rol esential in avortul spontan

Femeile de peste 35 de ani au un risc mai mare de avort spontan decat femeile mai tinere. La 35 de ani, exista un risc de aproximativ 20%. La 40 de ani, riscul este de aproximativ 40%. Si asta in timp ce la 45 de ani, riscul de avort spontan este de aproximativ 80%.

sarcina molara avort spontan

Avorturi spontane anterioare

Femeile care au avut doua sau mai multe avorturi spontane consecutive prezinta un risc mai mare de avort spontan.

Afectiuni cronice

Femeile care au o afectiune cronica, cum ar fi diabetul necontrolat, au un risc mai mare de avort spontan.

Cauzele avortului spontan: probleme uterine sau cervicale

Anumite afectiuni uterine sau tesuturi cervicale slabe pot creste riscul de avort spontan.

Fumatul si alcoolul

Femeile care fumeaza in timpul sarcinii au un risc mai mare de avort spontan decat cele nefumatoare.

Greutatea femeii

Femeile subponderale sau supraponderala prezinta un risc crescut de avort spontan.

Teste prenatale invazive

Unele teste genetice prenatale invazive, cum ar fi prelevarea de vilozitati coriale si amniocenteza, prezinta un risc usor de avort spontan.

Poti afla mai multe informatii despre cauzele avortului spontan din articolul Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut.

Complicatii ale avortului spontan

Unele femei care au avut un avort spontan dezvolta o infectie in uter. Acest lucru se mai numeste si avort septic. Semnele si simptomele acestei infectii includ:

  • febra;
  • frisoane;
  • sensibilitate abdominala inferioara;
  • secretii vaginale urat mirositoare.
simptome avortului spontan

Prevenirea avortului spontan

Concret, nu poti face nimic pentru a preveni un avort spontan, dar poti sa iei insa o serie de masuri de prevenire si sa te concentrezi pe a avea grija de tine si de copilul tau. Astfel:

  • solicita ingrijire prenatala regulate;
  • evita factorii de risc cunoscuti de avort spontan, cum ar fi fumatul si alcoolul;
  • limiteaza consumul de cafeina: studiile arata ca un consum mai mult de doua bauturi cu cofeina pe zi pare sa fie asociat cu un risc mai mare de avort spontan;
  • daca ai o afectiune cronica, mergi periodic la controlul medical, pentru a o mentine sub control.

Daca ai pierdut deja un bebelus in perioada incipienta si te gandesti sa ramai din nou insarcinata, poti afla mai multe din articolul Sarcina dupa avort spontan, cat de repede pot sa raman din nou insarcinata.

Mai mult de trei avorturi spontane

Ce trebuie stiut este ca trei sau mai multe avorturi spontane consecutive sunt neobisnuite la o femeie. In astfel de cazuri, trebuie facute investigatii pentru a descoperi ce afectiune medicala impiedica embrionii sa se dezvolte in uterul mamei.

Daca te afli la inceputul sarcinii si cauti un medic cu experienta care sa iti monitorizeze evolutia bebelusului pe tot parcursul, te poti adresa unui medic al Dacia Medical Center. Daca ai pierdut deja o sarcina si ai nevoie de indrumare pentru a ramane insarcinata din nou, aceiasi medici te pot ajuta in calatoria ta. Poti face chiar acum o programare la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Pentru femeile care se confrunta cu sindromul ovarelor polichistice, obezitatea amplifica dezechilibrilul hormonal afectand fertilitatea si calitatea ovocitelor. Totodata, in cazul persoanelor care sufera de obezitate, obezitatea poate influenta si rata de succes a tratamentelor de reproducere umana asistata. In plus, creste rata de avort spontan, despre care poti afla mai multe din articolul Cand un inceput de viata se opreste prea repede: de ce apare avortul spontan. […]

[…] avort spontan. Despre alte cauze ale acestui risc poti afla mai multe din articolul Cand un inceput de viata se opreste prea repede: de ce apare avortul spontan […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux