Cerclajul – o interventie de 10 minute, care iti poate salva bebelusul

odihna dupa cerclaj

Daca ai depasit primul trimestru de sarcina, iar anterior te-ai confruntat cu unul sau mai multe avorturi spontane, medicul ti-ar putea recomanda sa apelezi la cerclaj (serclaj). Procedura se utilizeaza daca un col uterin risca sa se deschida sub presiunea sarcinii. Vorbim in continuarea acestui articol despre cum te poate ajuta concret cerclajul, care este cel mai bun moment in care sa il faci si care ar fi alternativa, in cazul in care nu doresti sa urmezi procedura medicala.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca cerclajul cervical ajuta la prevenirea avortului spontan sau a travaliului prematur cauzat de incompetenta cervicala. Astfel, marele avantaj adus de cerclaj este ca asigura dezvoltarea normala a fatului, pana aproape de termen. Cerclajul se efectueaza cu anestezie generala, rahidiana sau epidurala pentru controlul durerii in timpul procedurii. Medicul va coase o banda de fir puternic in jurul colului uterin, iar firul va fi strans pentru a tine cervixul ferm inchis.

Cerclajul si cauzele unui col uterin slab

Un col uterin slab poate fi rezultatul:

  • existentei unui istoric al avorturilor spontane produse in al doilea trimestru;
  • unei proceduri anterioara de biopsie a conului uterin;
  • unui colul uterin deteriorat prin avort.

Cel mai bun moment pentru procedura de cerclaj cervical este in a treia luna, respectiv intre saptamanile 12-14 de sarcina. Cu toate acestea, unele femei pot avea nevoie de un cerclaj mai tarziu in timpul sarcinii. In cea de-a doua situatie, vorbim despre un cerclaj emergent. El este necesar dupa ce au inceput deja modificari precum deschiderea sau scurtarea colului uterin. Trebuie sa mai stii insa ca daca in actuala sarcina ai nevoie de un cerclaj de urgenta, atunci si sarcinile viitoare vor necesita, probabil, un cerclaj cervical.

cerclajul elimina riscul nasterii premature

Daca modificarile la nivelul colului uterin sunt depistate foarte tarziu in sarcina sau daca colul uterin s-a deschis deja semnificativ, repausul la pat poate fi cea mai buna alternativa la serclaj.

Daca si tu esti in pericol de a naste prematur din cauza colului uterin slabit, te poti adresa unui medic cu experienta al Dacia Medical Center. Programeaza-te la 0766 536 553 si afla opinia punctuala a acestuia legata de sarcina ta.

Riscurile cerclajului

Daca si tie ti-a fost recomandata aceasta procedura medicala, probabil ca te intrebi care ar putea fi riscurile daca o urmezi. Specialistii dau asigurari ca probabilitatea aparitiei acestora este una minima. Din contra, cerclajul cervical este considerat o procedura de salvare a vietii bebelusului, ale carei beneficii depaseste posibilele riscuri implicate. Totusi, ca orice procedura medicala si cerclajul implica o posibila expunere la:

  • contractii premature;
  • distocie cervicala: incapacitatea colului uterin de a se dilata in mod normal in timpul travaliului;
  • ruperea membranelor;
  • infectie cervicala;
  • laceratia cervicala – daca travaliul are loc inainte ca cerclajul sa fie indepartat;
  • unele riscuri asociate cu anestezia generala includ varsaturile si greata.

Procedura se realizeaza cu anestezie locala sau generala, dureaza 10-15 minute, si, asa cum spuneam, presupune coaserea canalului cervical cu un fir gros, neresorbabil, care va fi scos la finalul sarcinii.

Efectuarea cerclajului, imediat ce se observa deschiderea colului

Specialistii spun ca desi interventia poate avea loc intre saptamanile 12 si 21 ale sarcinii, ea trebuie facuta de indata ce se observa deschiderea prematura a colului uterin.

Dupa efectuarea cerclajului, repaosul este obligatoriu. Viitoarea mamica nu trebuie sa faca efort. Acesteia i se recomanda sa stea cat mai mult in pat, in pozitie orizontala. De asemenea, este interzis contactul sexual pana dupa nastere.

cand este necesar cerclajul

De regula, firele se scot in jurul celei de-a 37-a saptamani de sarcina, fara anestezie. Dupa acest moment, nasterea se poate intampla oricand. Uneori, travaliul se declanseaza la 24 de ore de la desfacerea cerclajului. Alteori, travaliul poate aparea dupa 2-3 saptamani, adica la implinirea termenului.

Statisticile arata ca cerclajul are o rata de succes de 85-90% din cazuri. Cu ajutorul lui, femeile reusesc sa duca sarcina la termen si sa nasca un copil sanatos.

Despre nasterea inainte de termen poti afla mai multe din articolul Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu.

Dupa cerclaj

Daca te intrebi ce te asteapta dupa efectuarea cerclajului, iata ce ar urma sa se intample. Poti ramane la spital cateva ore sau chiar o noapte intreaga. In tot acest timp, ti se vor monitoriza contractiile premature sau un posibil travaliu.

De asemenea, este posibil ca imediat dupa procedura sa ai sangerari usoare sau doar crampe. Acestea ar trebui sa inceteze dupa cateva zile.  

Ulterior, ai putea sa observi si o secretie vaginala mai crescuta, ce ar putea continua pe tot parcursul sarcinii. Pentru a preveni infectia sau travaliul prematur, ti s-ar putea administra un tratament medicamentos.

Daca vrei esti in cautarea unui medic de incredere care sa te ajute cu efectuarea cerclajului pentru a elimina orice risc de nastere prematura, programeaza-te la 0766 536 553. Un specialist al Dacia Medical Center te va indruma pentru a lua cea mai buna decizie pentru sanatatea ta si a bebelusului tau.

sursa: daciamedicalcenter.ro; americanpregnancy.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux