Fertilizare in vitro

Tehnicile de reproducere umana asistata medical (ART) sunt proceduri medicale moderne si eficiente menite sa ajute cuplurile infertile sa conceapa. 

Una dintre aceste tehnici este Fertilizarea in vitro (FIV), aceasta reprezentand o sansa reala de a avea copii, fie ca ne referim la FIV cu ovocite proprii, FIV cu ovocite donate proaspete sau congelate sau FIV cu embrioni donati. Vorbim, mai jos, despre aceasta procedura, pas cu pas.

La Dacia Medical Center, sustinem cuplurile infertile cu pachete speciale de investigatii la preturi promotionale pentru a putea obtine un diagnostic precis si rapid si pentru demara cat mai curand procedura de fertilizare in vitro de care ai nevoie.

dr chadi muheidli

Avantajele fertilizarii in vitro

Pe langa sansa de a concepe un copil, o procedura de FIV ofera si alte beneficii cuplurilor care apeleaza la aceasta:

 • Controlul calitatii ovocitelor / embrionilor si diagnosticarea afectiunilor genetice, prin analiza preimplantatorie. Astfel, se pot diagnostica posibile afectiuni genetice si se poate selecta un embrion sanatos pentru implantare.
 • Cresterea sanselor de sarcina la varste mai inaintate, fiind astfel o optiune pentru femeile care sunt mai in varsta si isi doresc un copil.
 • Se poate planifica momentul nasterii, ceea ce poate fi util pentru femeile care au anumite probleme medicale care le pot afecta sarcina.
 • Reducerea riscului de avort spontan, prin selectia embrionilor sanatosi, plasati in conditii ideale de dezvoltare.

Decontare FIV prin Programul National 2023

Si anul acesta, clinica Dacia Medical Center participa la “Programul social de interes national de sustinere a cuplurilor si a persoanelor singure, pentru cresterea natalitatii” organizat de Ministerul Familiei pentru sustinerea cuplurilor infertile prin decontarea fertilizarii in vitro cu ovocite proaspete sau donate.

Pentru a beneficia de ajutorul de 15.000 lei de la stat trebuie respectate anumite criterii de eligibilitate, printre care si obtinerea unei indicatii pentru procedura de la medicul specialist in tehnicile de reproducere umana asistata medical. Detalii despre programul national de decontare FIV 2023 gasesti aici!

Pentru un diagnotic de infertilitate si realizarea dosarului de inscriere la program, specialistii Dacia Medical Center iti stau la dispozitie fie in clinica din Bucuresti, fie in cadrul unei  consultatii online GRATUITE. Vezi detalii in video alaturat!

dr chadi muheidli

Fertilizarea in vitro (FIV) este o procedura de reproducere umana asistata, care se intinde pe parcursul a 4-6 saptamani, in functie de analizele necesare si de rezultatele lor.

Rata de succes in clinica Dacia Medical Center este de aproximativ 35%, asemanatoare cu media europeana. Vorbim despre succes la prima procedura de FIV cu ovocite proprii si sperma proprie. 

Clinica din Bucuresti faciliteaza si accesarea fondurilor de stat alocate prin Subprogramul National de Fertilizare in Vitro, finantat de Ministerul Sanatatii, si cele acordate de Primaria Municipiului Bucuresti in cadrul Programului FIV – O sansa pentru cuplurile infertile, Primaria Mun. Craiova si Primaria Mun. Constanta, in limita locurilor disponibile la momentul depunerii dosarului.

Analizele necesare se pot face in clinica noastra la un pret special.  

Ce spun cifrele

Clinica noastra lucreaza cu aceeasi rata de reusita ca in toate tarile europene, iar sansele de a face un copil sunt estimate corect si onest.
In plus, ai la dispozitie cei mai buni specialisti din tara si din strainatate.

Ovocite Proprii*

0%

Ovocite Donate**

0%

Diagnosticare

0%

Embroni Donati**

0%

IUI

0%

*reprezinta media europeana pentru reusita primei proceduri de fertilizare in vitro cu celule proprii
**rata medie cumulata de succes pentru trei embriotransferuri in clinica Medimall Atena

Etape in procedura de Fertilizare in vitro

Procedura in sine este complexa, iar pentru a ajunge la ea, este posibil ca femeia sa urmeze un tratament medicamentos, in functie de decizia medicului specialist. Acest lucru se intampla numai dupa ce medicul are o imagine detaliata a starii de sanatate a femeii.

Pentru asta, femeia trebuie sa faca o serie de teste:

 • analize de laborator pentru urmatorii hormoni: estradiol, hormonul foliculo-stimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH) si hormonul anti Mullerian (AMH), în ziua a treia a ciclulului menstrual, impreuna cu o ecografie transvaginala realizata in aceeasi zi a aceluiasi ciclu. Analizele de sange ale primilor trei hormoni vor da o imagine asupra profilului hormonal, iar cea a hormonului anti-Mullerian va da imaginea rezervei ovariene. Coroborate cu imaginile ecografice, vor da un tablou orientativ, extrem de util medicului care va dispune protocolul de stimulare in vederea realizarii FIV.
 • histerosonografie, adica o ecografie ce are in vedere excluderea unor cauze de infertilitate nedetectabile prin analizele de sange. De exemplu, hidrosalpinx (lichid in trompa/trompele uterine), anomalii endometriale etc. Explorarea se realizează in zilele 7-10 ale ciclului menstrual.

In cazul barbatilor, este necesara o spermograma si o spermocultura.

*Analizele enumerate mai sus sunt obligatorii, iar in functie de fiecare caz in parte, medicul specialist poate dispune analize suplimentare, in general fiind vorba despre analize de sange. 

 • Investigatii si primirea indicatiei de fertilizare in vitro clasica sau ICSI
 • Stimulare ovariana: este vorba despre injectii subcutanate pe care pacienta si le face in fiecare seara, la aceeasi ora, timp de 9-10 zile. Scopul este de a stimula producerea de foliculi. In mod normal, la o ovulatie, se elibereaza un singur folicul, insa obiectivul stimularii e obtinerea a 10-12 foliculi. Pe toata perioada stimularii se urmareste ecografic evolutia foliculilor, pentru a calcula cea mai potrivita zi pentru punctia foliculara.
 • Punctia foliculara: procedura de recoltare a ovulelor de la pacienta.
 • Recoltarea si prelucrarea spermei de la partener: se poate face in ziua recoltarii ovocitelor sau anterior, caz in care produsul este crioprezervat.
 • Fertilizarea in laborator a ovocitelor cu materialul seminal al partenerului
 • Transferul embrionului in uter: se poate face la aproximativ 3-5 zile de la fertilizare.
 • Testul de sarcina poate fi efectuat la aproximativ 14 zile de la momentul in care s-a realizat transferul.

 

*O treime dintre cauze sunt de natura feminina, o alta treime de natura masculina, iar restul cazurilor sunt determinate fie de ambii parteneri, fie de o sursa necunoscuta.

Protocoalele de stimulare sunt decise de medicul specialist in functie de rezultatele analizelor descrise mai sus. In general, este vorba despre injectii administrate subcutanat, care vor stimula productia foliculara. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceste injectii sunt aproape nedureroase si pot fi administrate extrem de usor, dupa un instructaj din partea unui cadru medical cu experienta, de care trebuie sa dispuna orice clinica specializata in reproducere umana asistata.

Atentie! Cantitatea, ora si alte detalii referitoare la injectii sunt decise exclusiv de medicul specialist. Este posibil ca, in urma monitorizarii, pacienta sa raspunda slab sau deloc la stimulare. In astfel de cazuri, protocolul se opreste.

Efectul acestor injectii este monitorizat indeaproape prin analize de sange si ecografii. Atunci cand medicul care a decis protocolul constata un nivel optim al hormonilor corelat cu un rezultat ecografic pozitiv, decide oprirea protocolului si administrarea unei ultime injectii, de inductie, care va determina maturarea ovocitelor continute de foliculi. Intr-un interval de timp de 36 de ore de la această injectie de inductie, ovocitele sunt colectate. Procedura are loc sub anestezie totala, dar usoara, si dureaza cateva zeci de minute. In aceeasi zi, are loc fertilizarea in laborator a ovocitelor, cu materialul seminal al sotului/partenerului, colectat in ziua recoltarii ovocitelor sau anterior si crioprezervat.

Teoretic, din momentul colectarii ovocitelor, se va observa calitatea materialului genetic, respectiv a ovocitelor. Din acest motiv, testarea AMH are o valoare generala, de indicare a rezervei, nu a calitatii ovocitelor. Acest aspect nu este deocamdata detectabil prin niciun test. Daca ovocitul este de calitate, se va fertiliza, va evolua si va putea fi transferat in cavitatea uterina conform deciziei medicului specialist si a embriologului.

Transferul embrionului poate avea loc la 3 sau 5 zile de la fertilizare.

In functie de ziua in care este transferat, testul de sarcina poate fi facut la 7 zile de la embriotransfer, in cazul unui embrion transferat la 5 zile dupa fertilizare sau 14 zile, in cazul unui embrion transferat la 3 zile dupa fertilizare.

Investigatii pentru cuplul infertil

SPERMOGRAMA

150 LEI
 • Dr. Marilena Baluta
 • Cel mai bun pret
 • Acuratete
 • Rezultat rapid

PACHET HISTEROSONOGRAFIE

1200 LEI
 • Diagnostic infertilitate
 • Cea mai moderna metoda ecografica
 • CONSULTATIE GRATUITA
 • Procedura minim invaziva

Analize FIV

1800lei
1400 lei
 • Consultatie de specialitate
 • Analize de sange
 • Obstetrica - ginecologie
 • Consiliere pentru FIV

Oferte Fertilizare in Vitro

FIV IN RATE

2900 euro
 • pret de pornire pentru plata in rate
 • Medicatia NU este inclusa
 • Rata I: de la 1.450 euro
 • Rata II: de la 1.450 euro

OVOCITE DONATE

5650 euro
 • Sincronizare donator
 • Procedura FIV
 • Embriotransfer
 • Congelare in anumite conditii

EMBRIONI DONATI

6000 euro
 • Sincronizare donator
 • Procedura FIV
 • Embriotransfer
 • Congelare in anumite conditii

Fertilizarea in vitro: procedura, etape si sanse de reusita

Play Video

Infertilitatea de cauza feminina: cauze explicate si posibile solutii

Play Video

Fertilizarea in vitro: procedura, etape si sanse de reusita

Play Video

FIV cu ovocite proaspete versus FIV cu ovocite congelate

Play Video