Morfologie fetala: precizie si cost optim

analize genetice sarcina
Play Video about analize genetice sarcina

Departamentul de morfologie fetala ofera urmatoarele servicii:

  • Ecografie morfologie fetala trim. I
  • Ecografie morfologie fetala trim. II
  • Ecografie morfologie fetala trim. III
  • Screening genetic complet: Dublu Test, Triplu Test, teste de screening prenatal non-invazive tip Panorama, Harmony, NIFTY etc.

Avantajele oferite de Dacia Medical Center

Medicii specialisti care efectueaza ecografiile morfofetale in clinica noastra din Bucuresti au o vasta experienta in domeniu, avand o cazuistica semnificativa atat din punct de vedere numeric, cat si din punctul de vedere al complexitatii cazurilor. Acuratetea diagnosticarii este una deosebita, avand in vedere suspiciunile ridicate timpuriu.

Ecografia morfofetala de trimestru I se realizeaza cand sarcina are intre 11 si 14 saptamani

In primul trimestru de sarcina, structura organelor interne este finalizata aproape in totalitate. Sigur, acestea urmeaza sa creasca si sa capete rezistenta, dar din punct de vedere structural si functional, lucrurile sunt destul de clare.

Inima, de exemplu, este complet structurata la finalul primului trimestru de sarcina. Creierul si plamanii, in schimb, isi vor mai modifica structura si vor suferi schimbari, pe care trebuie sa le urmarim cu atentie, pentru a fi siguri ca nu apar defecte de crestere.

Ecografia morfologica din trimestrul II este cea mai importanta investigatie din timpul sarcinii. Ne arata cum se dezvolta organele bebelusului si vedem daca totul este in regula cu el. Ecografia morfologica din al doilea trimestru se face in saptamanile 16-20 de sarcina, conform noilor reglementari in domeniu.

In acest interval, fatul este foarte bine dezvoltat, iar pozitia lui in uter ne permite o vizualizare buna a parametrilor care ne indica daca este sanatos sau daca sufera de o anumita malformatie. Daca se intampla sa gasim semne ale unor anomalii ori malformatii, lucrurile se complica. Este nevoie de amniocenteza pentru a confirma diagnosticul, iar rezultatul nu vine pe loc. Sarcina avanseaza destul de mult pana avem un diagnostic final, iar intreruperea de sarcina nu mai este posibila.

La fel ca in cazul celorlalte morfologii fetale (I si II), intervalul in care se face ecografia trebuie respectat cu strictete. In acest caz, este vorba despre saptamanile 32-34 ale sarcinii.

Putem spune ca o morfologie fetala de trimestru III este ultimul hop al sarcinii,. Investigatia are loc foarte aproape de momentul nasterii. In timpul acestei ecografii, evaluam daca bebelusul a crescut corespunzator sau daca sunt ceva probleme care il supara. Ne dam seama de acest lucru dupa dimensiunile pe care ni le indica ecograful – circumferinta capului, lungimea femurului, greutatea corporala – si le comparam cu valorile standard.

Dublu Test in sarcina reprezinta prima analiza care poate trage un semnal de alarma cu privire la modul in care se dezvolta fatul. Este o analiza de sange prin care se determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice.

Dublu Test este insotit de ecografia morfologica de trimestrul I. Scopul este de a corela anumiti parametri si a stabili astfel daca exista sau nu riscul ca fatul sa aiba malformatii majore, care ar face imposibila supravietuirea bebelusului, dar si anomalii genetice. Aici ne referim la sindromul Down – trisomia 21, sindromul Edwards – trisomia 18 – sau sindromul Patau – trisomia 13.

Pentru persoanele care au risc crescut de malformatii in urma rezultatelor Dublu Test este recomandata efectuarea testului Panorama sau Harmony. Desi sunt mai costisitoare, beneficiile sunt uriase. Acestea sunt teste de screening neinvazive, care se realizeaza din sangele matern. E nevoie de o simpla recoltare de la viitoarea mamica, adica zero riscuri, iar rata de detectie ajunge la 99% pentru sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau sau sindromul Turner.

Fiind totusi teste de screening, nu de diagnostic, multe persoane nu vor sa aiba indoieli si atunci apeleaza si la amniocenteza sau la biopsia de vilozitati coriale pentru a fi 100% siguri de diagnostic.

Investigatii obligatorii pentru gravida

Morfologie Trim. I

400 lei
  • Ecografie de specialitate
  • Saptamanile 12-13
  • Medic cu competenta in morfologie fetala
  • Tehnologie de top

Morfologie Trim. II

500 lei
  • Ecografie de specialitate
  • Saptamanile 21-23
  • Cea mai importanta ecografie
  • Informatii esentiale despre fat

Morfologie Trim. III

400 lei
  • Ultima ecografie morfofetala
  • Saptamanile 31-33
  • Afla daca esti pregatit pentru nastere
  • Consiliere de specialitate

Investigatii in sarcina

sangerari in sarcina cauze
  • Ecografie de confirmare a sarcinii: stabileste daca embrionul (embrionii) este pozitionat corect si nu e vorba de sarcina extrauterina;
  • Morfologie fetala de prim trimestru: este indicata intre saptamanile 11 si 14 ale sarcinii si stabileste varsta exacta a fatului si dimensiunile acestuia;
  • Dublu Test: analiza de sange prin care se determina markerii biochimici fetali si valorile proteinei A plasmatice;
  • Triplu Test: analiza de sange care evalueaza riscul ca fatul sa aiba un defect de tub neural sau o anomalie cromozomiala, de tipul Down, Edwards, Patau sau Turner;
  • Ecografie morfologica de trimestrul II: intre saptamanile 19 si 22 ale sarcinii, in varianta 3D sau 4D;
  • Morfologie fetala de trimestrul III: in saptamanile 32-34 de sarcina, cu rol important in depistarea eventualelor malformatii cardiace;
  • Daca pana acum vizitele la medicul specialist erau programate lunar, dupa saptamana 36 de sarcina acestea vor fi saptamanale. Incepand cu saptamana 37 de sarcina, nasterea se poate produce oricand.

De la dorinta, pana la prima strangere in brate. Suntem langa tine si te ajutam sa ai un copil sanatos!

Evolutia societatii a adus o diversificare importanta a patologiei nou-nascutului, dar si o crestere a numarului de cazuri cu probleme. Acest fapt determina gravida sa faca o serie de teste si de examinari cu titlu de “obligatorii”. Statisticile arata ca 1 din 5 copii se naste cu o problema, de la cele mai mici, la situatii grave. De vina ar fi atat mediul in care traim, cat si faptul ca femeile aleg sa devina mame la varste tot mai inaintate. Riscul de a aparea o problema este, asadar, de 20%. In plus, Romania este recunoscuta pentru o rata de mortalitate neonatala mare, cu precadere in mediul rural, acolo unde accesul la servicii de supraveghere a sarcinii este minim sau lipseste complet.

De la dorinta, pana la prima strangere in brate. Suntem langa tine si te ajutam sa ai un copil sanatos!