Reproducere umana asistata

sarcina naturala dupa FIV

Echipa de medici are peste 13 ani de experienta in reproducere umana asistata, iar rata de succes este similara celei din Uniunea Europeana, atat pentru FIV cu ovocite proprii, cat si pentru FIV cu ovocite/embrioni de la donator.

Clinica faciliteaza accesarea fondurilor de stat alocate prin Subprogramul National de Fertilizare in Vitro, finantat de Ministerul Sanatatii, si cele acordate de Primaria Municipiului Bucuresti in cadrul Programului FIV – O sansa pentru cuplurile infertile.

Reproducerea umana asistata este recomandata cuplurilor care nu pot concepe pe cale naturala. Practica medicala arata ca este nevoie de interventia specialistilor daca un cuplu nu reuseste sa obtina o sarcina dupa un an de contact sexual neprotejat, daca femeia are pana in 35 de ani. Daca femeia are intre 35 si 40 de ani, intervalul de timp luat in considerare scade la 6 luni. Dupa 40 de ani, ar fi indicat sa vizitati un medic specilist in probleme de fertilitate imediat ce ati decis ca vrei sa fiti parinti. Motivul: rezerva ovariana in scadere.

Etape in proceduri de reproducere umana asistata

Pentru ea:

  • Analize de laborator pentru urmatorii hormoni: estradiol, hormonul foliculo-stimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH), hormonul anti-Mullerian (AMH)
  • Ecografie transvaginala
  • Histerosonografie sau histerosalpingografie pentru verificarea permeabilitatii trompelor uterine si evaluarea cavitatii uterine. Avantajul unei histerosonografii, ca metoda moderna ecografica, este faptul ca nu necesita anestezie si nici nu exista expunere la radiatii X, asa cum se intampla in cazul histerosalpingografiei.
  • Analize de sange: in functie de particularitatile fiecarui caz.

Pentru el:

  • Spermograma/Spermocultura


Vezi aici detalii despre aceste analize.

*Clinica noastra lucreaza cu o rata de succes de 35% pentru FIV cu ovocite proprii la o prima incercare, similara celei din Uniunea Europeana, la costuri mult mai mici decat in tarile intracomunitare.

Cu siguranta, celor care nu pot concepe natural. Din practica medicala se considera ca un cuplu poate avea nevoie de procedura de inseminare intrauiterina (IUI) ori fertilizare in vitro (FIV) atunci cand nu se reuseste obtinerea unei sarcini dupa o perioada de 1 an de contacte sexuale neprotejate. Atunci cand unul din parteneri a depasit varsta de 35 de ani, intervalul de timp in care sarcina nu a fost obtinuta si se impune control de specialitate este de 6 luni. De la 40 de ani, vizita este indicata inca din primul moment.

Daca vorbim despre inseminare intrauiterina ca prim pas terapeutic, atunci sperma pregatita in laborator este injectata in uterul femeii la ovulatie, urmand ca fertilizarea sa se produca apoi in trompe, asa cum se intampla in mod natural. Se indica atunci cand avem o patologie masculina, iar femeia ovuleaza regulat si are trompe permeabile. Despre testarea permeabilitatii tubare poti citi mai multe aici

Pe scurt, in procedura de fertilizare in vitro, embrionul se obtine in conditii de laborator, dupa care se transfera in mediul uterin. Procedura in sine este complexa, iar pentru a ajunge la ea, este posibil ca femeia sa urmeze un tratament medicamentos, in functie de decizia medicului specialist. Acest lucru se intampla numai dupa ce medicul are o imagine detaliata a starii de sanatate a femeii. Pentru asta, femeia trebuie sa faca o serie de teste:

  • analize de laborator pentru urmatorii hormoni: estradiol, hormonul foliculo-stimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH) si hormonul anti Mullerian (AMH), în ziua a treia a ciclulului menstrual, impreuna cu o ecografie transvaginala realizata in aceeasi zi a aceluiasi ciclu. Analizele de sange ale primilor trei hormoni vor da o imagine asupra profilului hormonal, iar cea a hormonului anti-Mullerian va da imaginea rezervei ovariene. Coroborate cu imaginile ecografice, vor da un tablou orientativ, extrem de util medicului care va dispune protocolul de stimulare in vederea realizarii FIV.
  • histerosonografie, adica o ecografie ce are in vedere excluderea unor cauze de infertilitate nedetectabile prin analizele de sange. De exemplu, hidrosalpinx (lichid in trompa/trompele uterine), anomalii endometriale etc. Explorarea se realizează in zilele 7-10 ale ciclului menstrual.

In cazul barbatilor, este necesara o spermograma si o spermocultura.

*Analizele enumerate mai sus sunt obligatorii, iar in functie de fiecare caz in parte, medicul specialist poate dispune analize suplimentare, in general fiind vorba despre analize de sange.

Protocoalele de stimulare sunt decise de medicul specialist in functie de rezultatele analizelor descrise mai sus. In general, este vorba despre injectii administrate subcutanat, care vor stimula productia foliculara. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceste injectii sunt aproape nedureroase si pot fi administrate extrem de usor, dupa un instructaj din partea unui cadru medical cu experienta, de care trebuie sa dispuna orice clinica specializata in reproducere umana asistata. Atentie! Cantitatea, ora si alte detalii referitoare la injectii sunt decise exclusiv de medicul specialist. Este posibil ca, in urma monitorizarii, pacienta sa raspunda slab sau deloc la stimulare. In astfel de cazuri, protocolul se opreste.

Efectul acestor injectii este monitorizat indeaproape prin analize de sange si ecografii. Atunci cand medicul care a decis protocolul constata un nivel optim al hormonilor corelat cu un rezultat ecografic pozitiv, decide oprirea protocolului si administrarea unei ultime injectii, de inductie, care va determina maturarea ovocitelor continute de foliculi. Intr-un interval de timp de 36 de ore de la această injectie de inductie, ovocitele sunt colectate. Procedura are loc sub anestezie totala, dar usoara, si dureaza cateva zeci de minute. In aceeasi zi are loc fertilizarea in laborator a ovocitelor, cu materialul seminal al sotului/partenerului, colectat in ziua recoltarii ovocitelor sau anterior si crioprezervat.

Teoretic, din momentul colectarii ovocitelor, se va observa calitatea materialului genetic, respectiv a ovocitelor. Din acest motiv, testarea AMH are o valoare generala, de indicare a rezervei, nu a calitatii ovocitelor. Acest aspect nu este deocamdata detectabil prin niciun test. Daca ovocitul este de calitate, se va fertiliza, va evolua si va putea fi transferat in cavitatea uterina conform deciziei medicului specialist si a embriologului.

Transferul embrionului poate avea loc la 3 sau 5 zile de la fertilizare.

In functie de ziua in care este transferat, testul de sarcina poate fi facut la 7 zile de la embriotransfer, in cazul unui embrion transferat la 5 zile dupa fertilizare sau 14 zile, in cazul unui embrion transferat la 3 zile dupa fertilizare.

Analize necesare in diagnosticarea cuplului infertil

Rulează videoul

Costuri pentru inseminare si fertilizare in vitro

Rulează videoul
14
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux