Reproducere umana asistata

Reproducere umana asistata

  • reproducere umana asistata (Large)

Sanse ca in Europa, la tine acasa. Conteaza pe o echipa cu 10 ani de experienta! Clinica noastra lucreaza cu o rata de succes de 35%, similara celei din Uniunea Europeana, la costuri mult mai mici decat in tarile intracomunitare. In plus, facilitam accesarea fondurilor de stat alocate prin Subprogramul National de Fertilizare In Vitro.

Cui se adreseaza? Cu siguranta, celor care nu pot concepe natural. Din practica medicala se considera ca un cuplu poate avea nevoie de procedura de fertilizare in vitro (FIV), atunci cand nu se reuseste obtinerea unei sarcini dupa o perioada de 1 an de contacte sexuale neprotejate. Atunci cand unul din parteneri a depasit varsta de 40 de ani, intervalul de timp in care sarcina nu a fost obtinuta este de 6 luni.

Ce presupune? Pe scurt, embrionul se obtine in conditii de laborator, dupa care se transfera in mediul uterin. Procedura in sine este complexa, iar pentru a ajunge la ea, este posibil ca femeia sa urmeze un tratament medicamentos, in functie de decizia medicului specialist. Acest lucru se intampla numai dupa ce medicul are o imagine detaliata a starii de sanatate a femeii. Pentru asta, femeia trebuie sa faca o serie de teste:

analize de laborator pentru urmatorii hormoni: estradiol, hormonul foliculo-stimulant (FSH), hormonul luteinizant (LH) si hormonul anti Mullerian (AMH), în ziua a treia a ciclulului menstrual, impreuna cu o ecografie transvaginala realizata in aceeasi zi a aceluiasi ciclu. Analizele de sange ale primilor trei hormoni vor da o imagine asupra profilului hormonal, iar cea a hormonului anti-Mullerian va da imaginea rezervei ovariene. Coroborate cu imaginile ecografice, vor da un tablou orientativ, extrem de util medicului care va dispune protocolul de stimulare in vederea realizarii FIV.

o histerosalpingografie, adica o analiza imagistica ce presupune o spitalizare de foarte scurta durata, decontabila pentru platitoarele de asigurare de sanatate in sistemul de stat. Aceasta explorare are in vedere excluderea unor cauze de infertilitate nedecelabile prin analizele de sange sau ecografie. De exemplu, hidrosalpinx (lichid in trompa/trompele uterine), anomalii endometriale etc.Explorarea se realizează in zilele 7-10 ale ciclului menstrual. In cazul barbatilor, este necesara o spermograma si o spermocultura. Analizele enumerate mai sus sunt obligatorii, iar in functie de fiecare caz in parte, medicul specialist poate dispune analize suplimentare, in general fiind vorba despre analize de sange.

Protocoalele de stimulare sunt decise de medicul specialist în functie de rezultatele analizelor descrise mai sus. In general, este vorba despre injectii administrate subcutanat, care vor stimula productia foliculara. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, aceste injectii sunt aproape nedureroase si pot fi administrate extrem de usor, dupa un instructaj din partea unui cadru medical cu experienta, de care trebuie sa dispuna orice clinica specializata in reproducere umana asistata. Atentie! Cantitatea, ora si alte detalii referitoare la injectii sunt decise exclusiv de medicul specialist. Este posibil ca, in urma monitorizarii, pacienta sa raspunda slab sau deloc la stimulare. In astfel de cazuri, protocolul se opreste.

Efectul acestor injectii este monitorizat indeaproape prin analize de sange si ecografii. Atunci cand medicul care a decis protocolul constata un nivel optim al hormonilor corelat cu un rezultat ecografic pozitiv, decide oprirea protocolului si administrarea unei ultime injectii, de inductie, care va determina maturarea ovocitelor continute de foliculi. Intr-un interval de timp de 36 de ore de la această injectie de inductie, ovocitele sunt colectate. Procedura are loc sub anestezie totala, dar usoara, si dureaza cateva zeci de minute. In aceeasi zi are loc fertilizarea in laborator a ovocitelor, cu materialul seminal al sotului/partenerului, colectat in ziua recoltarii ovocitelor sau anterior si crioprezervat.

Riscuri, sanse de reusita. Teoretic, din momentul colectarii ovocitelor, se va observa calitatea materialului genetic, respectiv a ovocitelor. Din acest motiv, AMH are o valoare generala, de indicare a rezervei, nu a calitatii ovocitelor. Acest aspect nu este deocamdata detectabil prin niciun test. Daca ovocitul este de calitate, se va fertiliza, va evolua si va putea fi transferat in cavitatea uterina conform deciziei medicului specialist si a embriologului.

Transferul embrionului poate avea loc la 3 sau 5 zile de la fertilizare. In functie de ziua in care este transferat, testul de sarcina poate fi facut la 7 zile de la embriotransfer, in cazul unui embrion transferat la 5 zile dupa fertilizare sau 14 zile, in cazul unui embrion transferat la 3 zile dupa fertilizare.

One Response to Reproducere umana asistata

  1. Pingback: Fertilizarea in vitro, solutia salvatoare pentru multe cupluri

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.