Articole

Consultatie ginecologica obligatorie

Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa faca anual o consultatie ginecologica obligatorie. In cazul in care nu sunt probleme, vizita de rutina la ginecolog se face o data pe an, insa se poate merge mai des, daca apar simptome.

Aparatul reproducator feminin: din ce este format

Aparatul reproducator feminin reprezinta un sistem complex de organe, interne si externe, situat in zona pelvina a trunchiului. Formarea sistemului genital feminin se produce in perioada intrauterina, iar la nastere femeia va avea deja numarul total de ovocite disponibile.

Sifilis in sarcina. Diagnostic si tratament

Sifilis in sarcina este o infectie cauzata de o bacterie numita Treponema Pallidum. Principalele metode prin care se transmite infectia cu sifilis, in general, este contactul sexual, de la mama la bebelus, transfuzii sau instrumentar medical nesterilizat. Simptomele pot induce in eroare, astfel ca boala este dificil de diagnosticat.

Menstruatie neregulata. Cauze si riscuri

Menstruatie neregulata poate sa apara la orice varsta in perioada fertila si are mai multe cauze. Prima menstruatie apare la pubertate, in general in jurul varstei de 12 ani, insa se poate si mai tarziu. Menstruatia este o sangerare uterina care se produce lunar, intre menarha (prima menstruatie din viata acelei femei) si menopauza.

Ce este ovulatia? Cand se produce?

Unul din lucrurile esentiale pe care ar trebui sa le stie orice femeie e ce este ovulatia. Spre deosebire de barbati, care produc spermatozoizi noi pe tot parcursul vietii, o femeie se naste cu un numar limitat de ovule. Atunci cand un ovul matur este eliberat de la nivelul ovarului se produce ovulatia. Astfel, pe masura ce trece timpul, femeia va avea un numar tot mai mic de ovule.

Preeclampsie, diagnostic si tratament

Preeclampsia este una din problemele cu care se pot confrunta femeile in timpul sarcinii. Varianta grava a acestei afectiuni poate chiar sa puna in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului. Conform datelor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, intre 2 si 8% dintre gravidele din lume pot fi afectate de preeclampsie.

Fumat in sarcina. Riscuri pentru mama si fat

Fumat in sarcina presupune riscuri atat pentru gravida, cat si pentru fat, astfel ca este nerecomandat. In acelasi timp, fumatul poate fi si o cauza pentru care o sarcina apare mai greu. Tot fumatul poate creste riscul aparitiei unei sarcini ectopice, cand ovulul se implanteaza pe trompa uterina, in loc de interiorul uterului.

Greutatea mamei in sarcina

Un rol esential in dezvoltarea fatului in uter il are, pe langa altele, si greutatea mamei in sarcina. Indiferent ca vorbim de o greutate prea mare sau una prea mica, starea de sanatate a mamei o influenteaza decisiv pe cea a copilului. Atunci cand greutatea mamei este prea mare sau prea mica, sarcina poate suferi complicatii, cateodata cu efecte grave asupra fatului.

Sarcina naturala dupa FIV

Chiar daca este ceva ce se intampla destul de rar, sarcina naturala dupa FIV este totusi posibila. Exista cupluri care s-au luptat ani intregi cu infertilitatea si au apelat la fertilizare in vitro pentru a avea un copil. Dupa ceva vreme au avut insa surpriza de a obtine si o sarcina pe cale naturala. Totul depinde insa de cauzele initiale ale infertilitatii si de modul cum au fost acestea tratate.

Ovare polichistice. Diagnostic si tratament

Ovare polichistice reprezinta un sindrom care afecteaza aproximativ 10% dintre femeile aflate la varsta fertila. Este o afectiune care arata un dezechilibru la nivelul ovarelor, de cauza endocrina. Sindromul ovarelor polichistice poate duce inclusiv la infertilitate, in cazul in care nu este tratat.