Articole

Ecografie transvaginala. Indicatii

O ecografie transvaginala este o metoda imagistica prin care pot fi verificate organele reproductive feminine. Examinarea se poate face in cazul uterului, ovarelor, colului uterin sau vaginului. Prin ecografie transvaginala se emit ultrasunete de catre un transductor introdus in vagin.

Confirmarea sarcinii. Semne si simptome

Confirmarea sarcinii se poate face prin mai multe metode. Orice perioada de amenoree, respectiv absenta menstrei la data preconizata, ridica suspiciunea unei sarcini. O intarziere a menstruatiei se poate explica atat prin aparitia unei sarcini, indiferent de localizarea acesteia si de evolutia ei, cat si prin dereglari hormonale.

Human Papilloma Virus. Testul HPV

Human Papilloma Virus reprezinta o familie de virusuri care provoaca infectii in mai multe zone ale organismului. Modificarile aparute din cauza Human Papilloma Virus pot fi la nivelul membrelor, in zona gurii, a corzilor vocale. De asemenea, HPV poate fi identificat la nivelul organelor genitale.

Toxoplasmoza in sarcina. Cauze si solutii

Toxoplasmoza in sarcina poate duce la afectiuni grave ale fatului sau chiar la avort spontan. Toxoplasmoza este o afectiune produsa de un parazit care intra in organism pe cale digestiva. Principalele cauze sunt carnea infestata, insuficient preparata termic si contactul cu pisicile. Toxoplasmoza in sarcina este provocata de infectarea cu parazitul Toxoplasma Gondii.

Procedura de vasectomie – contraceptie masculina

Procedura de vasectomie inseamna o metoda de sterilizare masculina, procedura la care apeleaza barbatii care nu-si mai doresc copii. Prin interventia chirurgicala se taie sau se sigileaza canalele prin care este ejaculat lichidul seminal care pleaca din testicule. O vasectomie e un procedeu de sterilizare aproape ireversibil. Desi exista metode prin care se pot anula efectele ei, acestea sunt extrem de complicate si nu au mereu 100% sanse de reusita.

Streptococ B in sarcina, posibile probleme

Bacterie gasita, in mod normal, in intestin, vagin si zona perineala, streptococ B in sarcina poate pune probleme atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. In mod normal, streptococul B nu produce simptome, iar la femeie se poate manifesta ca o vaginita care dispare daca e tratata.

Viata sexuala dupa histerectomie

Viata sexuala dupa histerectomie este una dintre preocuparile femeilor care trec prin aceasta interventie chirurgicala. Histerectomia este cea mai frecventa interventie chirurgicala majora din sfera genitala la femei si a doua interventie dupa cea de cezariana. Implicatiile histerectomiei asupra sexualitatii sunt de natura somatica, dar au si o componenta psihica.

Sanii in alaptare. Probleme si solutii

Alaptarea este una dintre primele experiente pe care o mama si copilul ei le impartasesc. Chiar daca, de multe ori, este un moment deosebit si intim, sanii in alaptare pot suferi modificari care ar putea duce la probleme. Alaptarea devine astfel un proces complicat fie pentru mama, fie pentru copil sau chiar pentru amandoi.

Dureri menstruale sau dismenoree

Cele mai multe dintre femei se confrunta cu dureri menstruale, mai usoare sau mai severe, in functie de fiecare organism in parte. Aproximativ 50% dintre femeile aflate la varsta fertila sunt afectate de dureri menstruale. Totusi, de dismenoree sufera in special femeile cu varste intre 15 si 25 de ani.

Uter bicameral sau uter bicorn

Uter bicameral, numit si uter bicorn, se refera la o malformatie congenitala, destul de rar intalnita. Diagnosticul de uter bicameral se pune cand acesta este in forma de inima. Uterul apare ca fiind format din doi cavitati, in cazurile grave, aproape separate complet. Specialistii spun ca doar 60% dintre femeile care au uter bicorn au sansa de a da nastere unui fat viu. Astfel, diagnosticul de uter bicameral poate fi un factor de infertilitate feminina.