Articole

Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament

Sarcina extrauterina, numita si ectopica, apare atunci cand ovulul fecundat este implantat in alta parte decat in mucoasa uterina. Cele mai multe dintre cazurile de sarcina extrauterina se refera la ovul implantat in una din trompele uterine, aproximativ 95%. Alte locuri unde poate ajunge ovulul fecundat: perete uterin (sarcina interstitiala), col uterin (sarcina cervicala), ovar, cavitate abdominala (sarcina abdominala). Conform specialistilor, cam 1 din 100 de sarcini este sarcina extrauterina, la nivel mondial.

Cand se poate afla sexul copilului

Unul dintre cele mai emotionante momente din timpul unei sarcini este si acela in care parintii afla sexul copilului. Pentru asta este nevoie doar de o ecografie, insa exista mereu o marja de eroare, astfel ca siguranta vine abia in momentul nasterii. Cand se poate afla sexul copilului? In principiu, ecografia facuta intre saptamanile 18 si 20 de sarcina poate ajuta in acest sens.

Pozitii ale fatului inainte de nastere

Sunt mai multe pozitii ale fatului inainte de nastere, care pot influenta modul in care medicul si pacienta decid sa se produca nasterea. In functie de cum este asezat copilul in uter se va alege o nastere naturala sau o interventie de cezariana.

Simptome ale cancerului de col uterin

In stadiu incipient, cancerul de col uterin nu are simptome. Pe masura ce boala inainteaza fara sa fie diagnosticata, apar si semnele de ingrijorare. Cand vine vorba despre simptome ale cancerului de col uterin. In primul rand, e vorba de sangerari vaginale anormale.

Sangerari abundente inainte de menopauza

Pentru orice femeie, sa aiba sangerari abundente inainte de menopauza, fara a fi vorba de menstruatia normala, e motiv de ingrijorare. Sangerari abundente inainte de menopauza pot avea mai multe cauze. Chiar daca nu e mereu vorba de afectiuni grave, in astfel de cazuri e recomandat un consult ginecologic.

Ce este colposcopia. Simptome pentru care e recomandata procedura.

Examenul de colposcopie se realizeaza endoscopic si urmareste examinarea aparatului genital inferior. Ce este colposcopia? Cu ajutorul unui colposcop, sunt vizualizate vulva, vaginul si colul uterin. Prin colposcopie se poate pune un diagnostic in cazul patologiilor colului uterin. In urma acestei investigatii se stabileste un tratament si se recomanda o interventie chirurgicala, daca e cazul.

Boli care pot duce la o sarcina cu risc

In ciuda progreselor medicale din ultimii ani, exista boli ale mamei care duc la o sarcina cu risc. Riscurile pot fi atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru copil. Unele boli ale mamei se pot agrava din cauza sarcinii. De asemenea, in unele cazuri, exista riscul ca afectiunea sa fie transmisa la copil.

Hipertensiune in sarcina

Un diagnostic de hipertensiune in sarcina este un semnal de alarma atat pentru mama, cat si pentru copil. Metoda utilizata pentru a identifica afectiunea este MAPA, respectiv monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale. Medicii monteaza un dispozitiv care masoara tensiunea arteriala 24 de ore fara intrerupere.

Intrerupere de sarcina

Intrerupere de sarcina se face din doua motive. Fie nu se doreste pastrarea fatului, fie sarcina nu poate continua din cauze medicale. Indiferent de motive, un avort provocat este mereu o trauma pentru femeie. Daca te afli intr-o astfel de situatie, asigura-te ca ai luat cea mai buna decizie.