Articole

Deficit de progesteron, dificultati in a obtine o sarcina

Progesteronul este un hormon feminin produs in ovare. Un deficit de progesteron poate inseamna dificultati in a obtine o sarcina. Acest hormon ajuta la stimularea si reglarea multor functii importante din organism, insa principalul rol este acela de a pregati uterul pentru sarcina. Daca in urma ovulatiei niciun ovul nu a fost fecundat, nivelul progesteronului scade, astfel aparand menstruatia.

Teste screening, ce inseamna si pentru ce se fac

Testele de screening sunt o forma de prevenire, de depistare precoce a unei afectiuni, a anumitor factori de risc sau a unui sindrom, chiar si atunci cand nu exista semne. Se efectueaza regulat, in functie de varsta, sex si istoricul medical al fiecarei persoane. Testele de screening nu pun diagnosticul, ele sunt folosite pentru a identifica persoanele care necesita teste suplimentare pentru a determina prezenta sau absenta unei boli.

Laparoscopie si sansele de reusita ale unei sarcini

O laparoscopie creste sansele de reusita ale unei sarcini. Laparoscopia permite diagnosticul precis al anumitor cauze ale infertilitatii, dar si tratarea lor. In aproximativ 50% dintre situatiile de infertilitate feminina care au cauza fizica, dupa laparoscopie, sarcina poate sa apara spontan.

Sarcina gemelara, avantaje si dezavantaje

Sarcina gemelara apare mai frecvent pe masura ce femeile inainteaza in varsta. Explicatia are legatura cu faptul ca modificarile hormonale produse odata cu inaintarea in varsta determina eliminarea mai multor ovule de la nivelul ovarului. Asta se intampla in cazul sarcinilor obtinute pe cale naturala. Sarcina gemelara este frecventa si in cazul utilizarii procedurilor de reproducere umana asistata.

Sterilet, metoda eficienta de contraceptie

Una dintre cele mai folosite metode de contraceptie folosite de catre femei este montarea unui sterilet. Acesta este un dispozitiv care se introduce in cavitatea uterina de catre medicul specialist, rolul fiind de a preveni aparitia unei sarcini.

Nastere la 40 ani, naturala sau cezariana

Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, o sarcina pe cale naturala este mai dificil de obtinut. In acelasi timp, varsta viitoarei mame poate determina si modalitatea prin care se va naste bebelusul. O nastere la 40 ani, spre exemplu, va fi tratata diferit fata de una la o femeie sub 30 de ani.

Diagnostic de infertilitate, teste necesare

Un diagnostic de infertilitate se poate pune abia dupa ce cuplul respectiv a trecut prin mai multe teste si investigatii specifice. In functie de varsta femeii, testele se efectueaza dupa un an de incercari nereusite de a obtine o sarcina pe cale naturala sau dupa sase luni.

Recomandare pentru colposcopie

Atunci cand rezultatele unui test Babes-Papanicolau sunt anormale, medicul ginecolog face o recomandare pentru colposcopie. Investigatia nu este una de rutina si nu se face decat la indicatiile medicului specialist. Procedura presupune examinarea colului uterin, a vaginului si a vulvei pentru a identifica eventuale afectiuni in acea zona.

Consultatie ginecologica obligatorie

Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa faca anual o consultatie ginecologica obligatorie. In cazul in care nu sunt probleme, vizita de rutina la ginecolog se face o data pe an, insa se poate merge mai des, daca apar simptome.