Articole

Ovare polichistice. Diagnostic si tratament

Ovare polichistice reprezinta un sindrom care afecteaza aproximativ 10% dintre femeile aflate la varsta fertila. Este o afectiune care arata un dezechilibru la nivelul ovarelor, de cauza endocrina. Sindromul ovarelor polichistice poate duce inclusiv la infertilitate, in cazul in care nu este tratat.

Cand se recomanda cezariana: afectiuni ale mamei

Exista situatii cand se recomanda cezariana, chiar daca initial mama isi dorea sa nasca natural. Fie gravida are anumite afectiuni care o impiedica sa nasca natural, fie fatul nu are pozitionarea potrivita pentru acest tip de nastere. Decizia de a naste intr-un anumit fel se ia intotdeauna dupa o discutie cu medicul specialist, cand gravida are toate informatiile necesare.

Circulara de cordon ombilical: cum se desfasoara nasterea

Circulara de cordon ombilical este situatia in care acest cordon este infasurat o data sau de mai multe ori fie la nivelul gatului fatului, fie in alte parti ale corpului. Aceasta situatie poate fi periculoasa daca este vorba despre o nastere nesupravegheata de medici specialisti. Circulara de cordon ombilical este destul de des intalnita, in special in jurul gatului. Aproximativ 25% din cazuri se confrunta cu aceasta problema.

Analize inainte de sarcina. Recomandari

Analize inainte de sarcina ar trebui sa faca orice cuplu care isi doreste un copil. Exista mai multe tipuri de investigatii medicale recomandate in acest sens. Aceste analize pot sa arate diverse afectiuni pe care le are mama si le poate transmite copilului, prin placenta. Astfel, se pot lua masuri din timp pentru ca atat mama, cat si copilul sa fie bine, iar acesta din urma sa se dezvolte armonios.

Alimentatie in sarcina. Recomandari

Gravidele trebuie sa respecte anumite reguli de alimentatie in sarcina. In general, organismul fiecarei femei ”transmite” anumite semnale in timpul sarcinii. De cele mai multe ori, carentele din organism sunt semnalate prin aparitia unor pofte. Practic, corpul spune singur ce are nevoie.

Vitamine recomandate in sarcina

Pentru fiecare gravida, medicul are o lista de vitamine recomandate in sarcina. Daca unele vitamine functioneaza in toate sarcinile, altele sunt indicate doar daca gravida are anumite dificultati in asimilarea unor substante nutritive. Cel mai important lucru este totusi o dieta sanatoasa, care ramane o sursa excelenta de vitamine si minerale.

Greturi matinale in sarcina. Cum pot fi combatute

Greturi matinale apar in cele mai multe cazuri de sarcina. Studiile realizate de specialisti arata ca peste doua treimi dintre femeile insarcinate au astfel de simptome. Greturile pot fi usoare sau severe, in functie de fiecare organism in parte, si se manifesta in special in prima parte a sarcinii.

Sarcina dupa cancer. Cum se poate obtine

Sarcina dupa cancer este posibila. Exista situatii in care se recomanda ca femeia sa astepte cativa ani intre tratament si sarcina. Timpul de asteptare difera in functie de starea de sanatate a pacientei si de localizarea cancerului. Unii medici recomanda ca femeile sa nu ramana insarcinate in primele 6 luni dupa finalizarea chimioterapiei. Alti specialisti considera ca acest interval ar trebui sa fie de pana la cinci ani. Daca recidiveaza, cele mai multe tipuri de cancer o fac in primii cinci ani de la finalizarea tratamentului initial.

Medicatie in sarcina. Tratamente recomandate

Orice medicatie in sarcina ar trebui folosita doar sub stricta supraveghere a medicului specialist. Astfel, sub nicio forma nu trebuie ca femeia insarcinata sa se trateze singura cu diverse medicamente. Daca administrarea de medicamente nu se face la recomandare, exista riscul unor reactii adverse. Efectele secundare pot duce la diverse complicatii, in cazuri grave ajungandu-se chiar pana la avort spontan.

Mastoza fibrochistica. Cauze si tratament

Mastoza fibrochistica reprezinta cea mai frecventa patologie benigna a sanului. Mastoza defineste o inflamatie a glandei mamare, cu modificari care apar de obicei la ambii sani. E vorba de o urmare a unui raspuns exagerat al glandei mamare la nivelurile ciclice ale hormonilor ovarieni: estrogen si progesteron. Chisturile apar ca urmare a acestui raspuns exagerat al structurilor sanului, modificarile ducand in timp si la aparitia tesutului fibros, de aici si denumirea.