Articole

Sanii in alaptare. Probleme si solutii

Alaptarea este una dintre primele experiente pe care o mama si copilul ei le impartasesc. Chiar daca, de multe ori, este un moment deosebit si intim, sanii in alaptare pot suferi modificari care ar putea duce la probleme. Alaptarea devine astfel un proces complicat fie pentru mama, fie pentru copil sau chiar pentru amandoi.

Dureri menstruale sau dismenoree

Cele mai multe dintre femei se confrunta cu dureri menstruale, mai usoare sau mai severe, in functie de fiecare organism in parte. Aproximativ 50% dintre femeile aflate la varsta fertila sunt afectate de dureri menstruale. Totusi, de dismenoree sufera in special femeile cu varste intre 15 si 25 de ani.

Uter bicameral sau uter bicorn

Uter bicameral, numit si uter bicorn, se refera la o malformatie congenitala, destul de rar intalnita. Diagnosticul de uter bicameral se pune cand acesta este in forma de inima. Uterul apare ca fiind format din doi cavitati, in cazurile grave, aproape separate complet. Specialistii spun ca doar 60% dintre femeile care au uter bicorn au sansa de a da nastere unui fat viu. Astfel, diagnosticul de uter bicameral poate fi un factor de infertilitate feminina.

Cancer de col uterin. Cum poate fi prevenit

Exista mai multe metode prin care se poate preveni un cancer de col uterin. Fiecare femeie ar trebui sa stie ca, dupa inceperea vietii sexuale, este esential sa faca un control ginecologic cel putin o data pe an. Un astfel de consult poate sa identifice semne timpurii ale unui cancer de col uterin. Cu cat este diagnosticat mai rapid, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Durere in travaliu. Cum se poate rezolva

Aproape toate femeile care trec printr-o nastere experimenteaza durere in travaliu. In functie de fiecare caz in parte, durerea poate fi mai intensa sau suportabila. Cum se poate rezolva? Exista mai multe metode prin care o durere in travaliu poate fi ameliorata, astfel incat mama sa nu fie traumatizata de procesul nasterii.

Etape in colposcopie. Posibile efecte secundare

O colposcopie este o investigatie a vaginului si a colului uterin care se realizeaza cu ajutorul unui colposcop. Procedura ar trebui realizata intre a 8-a si a 14-a zi a ciclului menstrual, atunci cand colul uterin este mai deschis. Exista mai multe etape in colposcopie si, in general, nu are efecte secundare importante. Printr-o colposcopie, medicul ginecolog examineaza direct colul uterin, vaginul si vulva. Colposcopul este o lupa binoculara fixata pe un specul. Practic, este un aparat dotat cu o camera video si o sursa de lumina.

Cancer mamar la barbati. Simptome si tratament

Vazut, in general, ca un diagnostic la femei, exista totusi si cancer mamar la barbati. La nivel mondial, 0,7 – 1% dintre toate cancerele mamare apar la barbati. Media de varsta in momentul diagnosticului este 60-70 de ani, insa poate sa apara la orice varsta.

Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament

Sarcina extrauterina, numita si ectopica, apare atunci cand ovulul fecundat este implantat in alta parte decat in mucoasa uterina. Cele mai multe dintre cazurile de sarcina extrauterina se refera la ovul implantat in una din trompele uterine, aproximativ 95%. Alte locuri unde poate ajunge ovulul fecundat: perete uterin (sarcina interstitiala), col uterin (sarcina cervicala), ovar, cavitate abdominala (sarcina abdominala). Conform specialistilor, cam 1 din 100 de sarcini este sarcina extrauterina, la nivel mondial.

Cand se poate afla sexul copilului

Unul dintre cele mai emotionante momente din timpul unei sarcini este si acela in care parintii afla sexul copilului. Pentru asta este nevoie doar de o ecografie, insa exista mereu o marja de eroare, astfel ca siguranta vine abia in momentul nasterii. Cand se poate afla sexul copilului? In principiu, ecografia facuta intre saptamanile 18 si 20 de sarcina poate ajuta in acest sens.