Fertilizare in Vitro cu Ovocite Donate

Vrei sa ai un copil, dar rezerva ta ovariana este pe final? Ai incercat fertilizarea in vitro cu ovocite proprii, dar procedura nu s-a incheiat cu o sarcina?

Mai exista o solutie: fertilizarea in vitro cu ovocite donate.

Fertilizare in vitro cu ovocite donate… Stim, nu e o tema usor de abordat, dar este o sansa pe care medicina ti-o ofera, chiar daca bebelusul nu poarta acelasi material genetic ca tine. Il vei purta in pantec, il vei simti cum creste, il vei aduce pe lume si ii vei oferi toata dragostea de parinte pe care ai adunat-o pana acum. Ce poate fi mai frumos de atat?

15% din populatia de varsta reproductiva din Romania se confrunta cu infertilitatea

“Fertilizare in vitro cu ovocite donate” este o procedura care se adreseaza, in principal, femeilor trecute de 40 de ani, care nu mai au ovocite viabile. Si nu sunt putine, in Romania, daca ne uitam la statistici, intrucat multe dintre femei se hotarasc sa devina mame abia dupa ce isi pun la punct cariera, dupa ce au o casa, o relatie stabila si o situatie financiara buna.

Acestora li se adauga si femei mai tinere, cu probleme medicale destul de grave, carora li s-au scos ovarele, de exemplu, din cauza unor tumori, sau ale caror ovare nu produc ovule de calitate. Mai este si cazul femeilor cu boli transmisibile genetic, care risca sa nasca un copil bolnav.

Procedura, ocolita de clinicile din Romania

In Romania, procedura cu ovocite donate este la limita legii, dupa ce donarea de ovocite a fost inclusa intr-un scandal privind traficul de organe. Acum, donarea de ovocite intra sub incidenta legii transplantului.

Pana nu demult, clinicile din tara acceptau sa faca FIV cu ovocite donate, cu conditia ca mama sa vina impreuna cu donatoarea, care sa fie o ruda sau o persoana apropiata, pe care ea o cunoaste. De asemenea, pacienta trebuia sa aduca un contract semnat la notariat impreuna cu donatoarea. Dar au fost si numeroase probleme, precum cazuri de santaj, cu donatoare care ar fi avut pretentie asupra copilului, moment in care clinicile de la noi au refuzat sa mai faca aceasta procedura.

Acum, sansa este peste hotare. In mai multe tari din Europa, legislatia permite donarea de ovocite, deci si fertilizarea in vitro cu ovocite donate. Iar rata de reusita este chiar mai mare decat la fertilizarea in vitro cu ovocite proprii: 60% comparativ cu circa 40%.

Drumul spre a fi parinte trece prin Atena

Noi am ales sa lucram impreuna cu Medimall Atena, o clinica de prestigiu in Grecia, specializata in reproducerea umana asistata. Si fiindca avem incredere totala in specialistii de acolo, ii recomandam ca solutie cuplurilor cu probleme de fertilitate care ne trec pragul si pe care nu ii putem ajuta aici, din motive care nu tin de noi. Si ca un alt avantaj, clinica este situata la nici 2 ore distanta, cu avionul.

Pe langa increderea pe care o avem in specialistii Medimall Atena, si procedurile clinicii sunt prietenoase. Odata ce ai decis ca vrei sa apelezi la fertilizarea in vitro cu ovocite donate, poti alege cateva trasaturi ale persoanei care iti va oferi ovocitele ce vor fi fertilizate, in laborator, cu sperma partenerului tau. Poti alege culoarea ochilor, a pielii sau a parului, varsta sau studiile, pentru a fi sigura ca bebelusul iti va semana.

Cum se intampla totul

Protocolul anterior acestei proceduri este oarecum similar celui pentru fertilizarea in vitro clasica. Vom face analizele premergatoare unei sarcini, vom pregati organismul pentru sarcina si vom lua masurile necesare pentru a evita eventuale complicatii. Singurul pas care se schimba este cel al stimularii ovariene si recoltarii ovocitelor. Aceasta etapa se va realiza in Grecia, procedura fiind facuta donatoarei, si nu mamei purtatoare.

Apoi, e nevoie ca partenerul sa mearga la clinica din Grecia pentru a oferi o proba din sperma cu care se vor crea embrionii, in laborator. La 3-5 zile de la acest moment, va avea loc embriotransferul. Daca procedura s-a incheiat cu succes afli la circa doua saptamani de la transferul embrionilor, in urma unei analize de sange Beta HCG, care arata daca exista o sarcina in evolutie sau nu.

Sansele de reusita, mai mari decat in cazul fertilizarii in vitro cu ovocite proprii

In medie, 2 proceduri din 3 se incheie cu o sarcina, potrivit statisticilor. Pentru fertilizare in vitro cu ovocite donate, procentul este mai mare decat in cazul fertilizarii in vitro cu ovocite proprii intrucat ovocitele folosite de la donatoare sunt de cea mai buna calitate, prelevate de la paciente tinere, fara probleme medicale.

Totusi, in cazul in care procedura nu se incheie cu succes, Medimall Atena iti ofera garantia returnarii banilor aferenti procedurii. Asadar, nu ai nimic de pierdut!

Daca esti interesata de fertilizare in vitro cu ovocite donate sau ai nevoie de detalii suplimentare privind aceasta procedura ori FIV cu embrioni donati, te asteptam la un consult de infertilitate la dr. Chadi Muheidli, pentru a afla daca aceasta este solutia potrivita pentru tine!