Supraveghere sarcina

Supraveghere sarcina

  • supraveghere sarcina Dacia Medical Center

De la dorinta, pana la prima strangere in brate. Suntem langa tine si te ajutam sa ai un copil sanatos!

Evolutia societatii a adus o diversificare importanta a patologiei nou-nascutului, dar si o crestere a numarului de cazuri cu probleme. Acest fapt determina gravida sa faca o serie de teste si de examinari cu titlu de “obligatorii”. Statisticile arata ca 1 din 5 copii se naste cu o problema, de la cele mai mici, la situatii grave. De vina ar fi atat mediul in care traim, cat si faptul ca femeile aleg sa devina mame la varste tot mai inaintate. Riscul de a aparea o problema este, asadar, de 20%. In plus, Romania este recunoscuta pentru o rata de mortalitate neonatala mare, cu precadere in mediul rural, acolo unde accesul la servicii de supraveghere a sarcinii este minim sau deloc.

Primul pas – Medicul de familie
Atunci cand am decis ca vrem sa avem un copil, trebuie sa fim constienti ca este mai bine sa facem o serie de analize inainte de sarcina. In acest moment, totul devine o colaborare stransa intre medicul de familie, ginecolog-obstetrician si, la nevoie, un medic dintr-o alta specialitate, daca femeia prezinta boli asociate, inainte de sarcina, ori in timpul ei.  Asadar, o vizita la medicul de familie ar trbui sa lamureasca urmatoarele aspecte:
– sa aduca la cunostinta femeii si cuplului care sunt drepturile de care beneficiaza in calitate de asigurat (sau nu) – medicamente compensate sau gratuite, investigatii si concedii medicale. Din pacate, in 90% din cazuri, aceste analize se fac la prima vizita la medicul obstetrician, atunci cand femeia este deja gravida.
– medicul efectuează investigatiile de bază: hemograma, biochimie, analize de urina, VDRL (pentru depistarea sifilisului) si testul HIV. La nevoie, se pot indica si alte analize specifice, precum si recomandarea unui control de specialitate.

Medicul ginecolog-obstetrician
Odata depasita aceasta etapa si obtinuta sarcina, gravida este preluata de medicul specialist in obtetrica-ginecologie, urmand ca medicul de familie sa intervina in supravegherea sarcinii, mai ales acolo unde exista doar el, in comunitatile rurale, cu precadere. O data pe luna, el va masura greutatea, tensiunea, pulsul, dimensiunile burticii. Analizele sangelui se pot repeta de doua poate trei ori, atunci cand nu exista alte indicatii medicale.

Obstetricianul ia in evidenta gravida si intocmeste un protocol de urmarire. Pentru inceput, el recomanda gravidei un set de analize pentru depistarea toxoplasmei, citomegalovirusului, chlamydiei, rubeolei. Aceste prime investigatii suplimentare, absolut necesare, nu sunt decontate de stat, iar pretul lor variaza de la clinica la clinica. Lor li se adauga investigatiile pentru depistarea infectiilor, nici ele nefiind cuprinse in pachetul de baza.

In timpul sarcinii…
Ecografiile se fac la anumite varste gestationale, in general standard. Prima ecografie va fi facuta la depistarea sarcinii. Ea localizează embrionul si determina varsta fatului. Urmatoarea ecografie este indicata la 11-13 saptamani. In timpul acesteia se masoara parametrii specifici ai embrionului. Un moment definitoriu pentru supravegherea sarcinii este triplul test,  in saptamanile 15-18. LA 22 de saptamani, fatul este suficient de mare pentru ca ecografia 3D sa identifice orice malformatie aparuta pana in acel moment. Aceasta este foarte importanta deoarece, in cazul in care medicul o indica, se poate recurge la intreruperea terapeutica a sarciinii. Gravida poate apela si la ecografiile lunare, de morfologie si morfometrie fetala, daca gravida doreste sa monitorizeze evolutia fatului si dezvoltarea organelor. Ultima ecografie va fi facuta in ultimul trimestru de sarcina.

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.