Sfaturi in sarcina: cum sa eviti complicatiile si sa nasti un copil sanatos

sfaturi in sarcina

In timpul sarcinii, majoritatea femeilor isi pot continua activitatile de zi cu zi. Este insa necesar sa faca doar cateva schimbari in stilul de viata. Si asta pentru a-si asigura atat propria sanatate si stare de bine, cat si pe cele ale bebelusului. Iti prezentam in acest articol cateva sfaturi in sarcina care sa te ajute in acest sens, dar si ce ar trebui sa eviti cu desavarsire pe toata perioada cat esti gravida.

Daca ai aflat ca esti insarcinata, ar trebui sa renunti imediat la obiceiuri precum fumatul, consumul de alcool, anumite medicamente sau anumite activitati fizice. Iti spunem in continuare care sunt motivele si care ar putea fi riscurile pentru bebelus.

Fumatul in sarcina, riscuri pentru fat

Fumatul in timpul sarcinii intra in categoria „asa nu”. Daca esti fumatoare, ar trebui sa renunti la acest obicei din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata. Si asta pentru ca exista riscul ca bebelusul:

  • sa aiba o greutate mica la nastere;
  • sa dezvolte malformatii care duc la dificultati in alimentare si vorbire;
  • sa se nasca prematur, adica inainte de a 37-a saptamana de sarcina.

De asemenea, studiile au aratat ca bebelusul va avea un risc crescut de a dezvolta:

  • pneumonii;
  • astm;
  • tulburari de atentie;
  • hiperactivitate.

Toate aceste riscuri sunt influentate de cat de mult fumeaza femeia in cauza. Ideal ar fi sa te lasi de fumat inca din momentul in care planuiesti sa ramai insarcinata. Daca totusi fumezi, redu cantitatea la 6-7 pe zi, treptat, pentru a nu fi un soc pentru organism.

Sfaturi in sarcina: renuntarea la alcool

Cand o femeie insarcinata consuma bauturi ce contin alcool, acesta trece prin placenta si poate afecta fatul. Apare astfel sindromul alcoolic fetal.

renuntarea la alcool si fumat in sarcina

Concret, un fat care este expus la alcool in uter poate dezvolta o gama larga de tulburari din spectrul alcoolului fetal. Aceste tulburari pot cauza urmatoarele probleme de sanatate:

  • anomalii fizice;
  • dizabilitati intelectuale;
  • probleme de comportament;
  • convulsii;
  • crestere redusa in greutate;
  • intarzieri in dezvoltare;
  • coordonare redusa.

Cercetatorii nu sunt siguri care este cantitatea minima si sigura de alcool ce poate fi consumata in sarcina, asa ca majoritatea medicilor recomanda femeilor insarcinate sa evite complet alcoolul.

Consumul de cafea

La fel ca alcoolul, cofeina poate trece prin placenta si poate afecta fatul. Multe dintre datele referitoare la sarcina si consumul de cofeina sunt neconcludente, dar cele mai multe cercetari arata ca portia zilnica de cafea ar trebui limitata la 300 de miligrame pe zi. O cantitate mai mare poate fi daunatoare fatului, ce ar putea avea o greutate mica la nastere.

De asemenea, exista chiar risc de pierdere a sarcinii. Mai mult, exista specialisti care recomanda femeilor insarcinate sa nu consume mai mult de 200 de miligrame de cofeina pe zi sau echivalentul a 1,5 cani de cafea pe zi.

Sfaturi in sarcina: alimentatia

Din cauza modificarilor de gust si miros, unele feluri de mancare te-ar putea face sa te simti rau in perioada sarcinii. Dincolo de acestea, exista si alimente pe care ar trebui sa le eviti chiar daca iti fac pofta.
Acestea sunt:

  • suc si lactate nepasteurizate: acestea pot contine listeria si alte bacterii ce duc la toxiinfectii alimentare.
  • unele branzeturi moi: astfel de sortimente pot contine lapte nepasteurizat, cu risc de a contine listeria.
  • pestele bogat in mercur: pestele-spada, rechinul si macroul se numara printre pestii ce contin niveluri ridicate de mercur. Studiile arata ca expunerea fatului la mercur poate provoca leziuni ale creierului sau probleme de auz si vedere;
  • carne si peste crude, inclusiv sushi si stridiile crude pot contine atat salmonella, cat si toxoplasmoza.
  • oua crude: acestea pot avea salmonella. Femeile insarcinate ar trebui sa evite orice alimente care poate contine oua crude, cum ar fi aluatul necopt de prajituri sau sosul pentru salata Caesar.

Bolile alimentare pot provoca deshidratare, febra si sepsis intrauterin, o infectie a sangelui care poate fi mortala pentru fat.

Igiena in timpul sarcinii

In primul rand, femeile insarcinate trebuie sa evite baile fierbinti. Daca sarcina este la inceput, exista riscul ca fatul sa fie privat de oxigen si astfel va fi expus riscului de a dezvolta malformatii congenitale.

Daca sarcina e avansata, exista riscul declansarii unui travaliu prematur, ceea ce nu este de dorit. O nastere prematura poate pune sub semnul intrebarii evolutia sanatatii celui mic. La fel se poate intampla si in cazul in care femeia gravida merge la sauna.

igiena in sarcina

Totodata, sunt de evitat dusurile vaginale si folosirea produselor de igiena prea parfumate. Ele pot cauza iritatii. De asemenea, lenjeria intima trebuie sa fie din fibre naturale, precum bumbacul, care lasa pielea sa respire si impiedica acumularea umezelii, deci franeaza dezvoltarea bacteriilor si a infectiilor in zona intima.

Sfaturi in sarcina: evitarea sporturilor de contact

Sporturile de contact cresc riscul de desprindere a placentei, respectiv separarea prematura a placentei de peretele uterin. Abruptia placentara este o afectiune severa care poate provoca nastere prematura, pierdere a sarcinii sau nasterea unui fat mort. Mai multe informatii despre aceasta afectiune poti afla din articolul Abruptia placentara, complicatia grava a sarcinii

De asemenea, femeile insarcinate sunt mai predispuse la rani, deoarece modificarile hormonale din organism fac ca ligamentele sa devina mai slabite.

Activitati cu risc de cadere

Dupa primul trimestru de sarcina, gravidele ar trebui sa evite orice activitate care prezinta riscul de cadere, inclusiv schiul, patinajul si alpinismul.

alimentatie in sarcina

In timpul sarcinii, centrul de greutate se schimba pe masura ce burta creste, astfel incat chiar si o cadere minora poate duce la ranire.

Sfaturi in sarcina: renunta la schimbarea litierei

Femeile insarcinate ar trebui sa evite sa schimbe litiera pisicii. Si asta pentru ca exista riscul de a contacta toxoplasmoza. Studiile arata ca daca o femeie insarcinata transmite toxoplasmoza fatului, copilul poate dezvolta simptome severe, inclusiv:

  • orbire;
  • dizabilitati intelectuale;
  • leziuni ale creierului;
  • afectarea ochilor.

Sfaturi in sarcina: evita ridicarea de greutati

De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa evite ridicarea greutatilor. Pentru unele gravide, ridicarea obiectelor grele poate creste riscul de:

  • hernii;
  • greutate mica la nasterea bebelusului;
  • travaliu prematur.

Sfaturi in sarcina: administrarea de medicamente

Femeile insarcinate ar trebui sa evite administrarea medicamentelor fara prescriptie medicala (OTC). Medicii recomanda evitarea urmatoarelor medicamente in timpul sarcinii:

  • ibuprofen si alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • majoritatea remediilor pe baza de plante;
  • unele medicamente pentru raceala in primul trimestru;
  • unele medicamente pentru acnee;

Intreaba medicul sau farmacistul inainte sa iei orice fel de medicamente in sarcina.

Sfaturi

Dincolo de toate aceste interdictii, sfatul medicilor pentru toate femeile insarcinate este acela de a se mentine cat mai sanatoase si mai relaxate cu putinta. Pentru asta, consuma hrana sanatoasa, putin procesata, bogata in nutrienti, vitamine si minerale. Hidrateaza-te corespunzator si odihneste-te sufiecient, respectiv 9-10 ore pe noapte. Poti face plimbari usoare, fara efort fizic major, fara expunere prelungita la soare sau la frig.

Daca ai o intrebare punctuala legata de perioada sarcinii sau ai nevoie de orice fel de informatie, o poti adresa intr-un comentariu sau te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center, la 0766 536 553.

sursa:medicalnewstoday.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux