Streptococ B in sarcina, posibile probleme

streptococ B in sarcina

Bacterie gasita, in mod normal, in intestin, vagin si zona perineala, streptococ B in sarcina poate pune probleme atat pentru mama, cat si pentru nou-nascut. In mod normal, streptococul B nu produce simptome, iar la femeie se poate manifesta ca o vaginita care dispare daca e tratata.

Streptococ B in sarcina se poate transmite

In lipsa unui diagnostic si fara tratament, mama poate transmite aceasta infectie copilului in timpul nasterii. Aproximativ 1 din 200 de copii ai caror mame au streptococ B netratat cu antibiotic va dezvolta simptome. Specialistii recomanda ca toate femeile insarcinate sa fie testate in saptamanile de sarcina 35-37. In cazul unui test pozitiv, se va administra tratament cu antibiotic imediat dupa ce a inceput travaliul sau dupa ce s-au rupt membranele. Antibioticul ar trebui administrat cu cel putin doua ore inainte de nastere. Daca travaliul se prelungeste, antibioticul se administreaza la fiecare patru ore.

Tratamentul facut inainte de travaliu risca sa nu fie eficient. Vorbim despre o bacterie care traieste si in tractul gastrointestinal, astfel ca poate sa ajunga din nou in vagin imediat dupa ce pacienta a terminat tratamentul. Este esential ca orice femeie sa fie testata la fiecare noua sarcina.


dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
Streptococ B in sarcina

Simptomele infectiei cu streptococ de grup B la nou-nascut

In cazul in care infectia s-a transmis de la mama la fat, exista mai multe simptome care trebuie urmarite si tratate:

  • dificultate in respiratie
  • febra
  • refuzul alimentatiei
  • somnolenta accentuata
  • convulsii
  • iritabilitate
  • moliciune la nivelul extremitatilor
  • contractura musculara accentuata
  • hipotermie

Tratament in caz de streptococ B la nou-nascut

Bebelusul suspectat de infectie cu streptococ B va fi supus unor investigatii medicale pentru confirmarea diagnosticului. Se poate face radiografie pulmonara, pentru a verifica eventuale semne de pneumonie. Se recolteaza si se analizeaza probe biologice: sange si urina.

Daca medicii suspecteaza ca ar putea fi vorba de o meningita infectioasa, se va face o punctie rahidiana. Daca analizele au rezultate bune, copilul poate fi externat dupa doua zile, mai putin cei nascuti prematur. Exista si posibilitatea ca nou-nascutul sa dezvolte infectia mai tarziu, chiar si la o saptamana de la nastere, dar sunt situatii rare.

Bebelusii care contracteaza o boala cauzata de streptococul B vor fi tratati cu antibiotice, cat mai devreme posibil. In functie de starea de sanatate, se administreaza intravenos si fluide.

sursa foto: gbss.org.uk, herfamily.ie
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux