Importanta screeningului in sarcina, de la analize la cea mai importanta ecografie

importanta screening sarcina

Sarcina este un moment de mare bucurie, dar si de anxietate, atunci cand va faceti griji pentru evolutia fatului si pentru sanatatea viitorului bebelus. Este esential sa intelegeti de ce este nevoie de screening in sarcina si care sunt analizele si investigatiile esentiale. Avansul tehnologic poate oferi informatii valoroase despre starea de sanatate a fatului. Care sunt toate investigatiile necesare si cand trebuie sa le faceti, va spunem acum.

Sarcina evolueaza intr-o perioada de 37 pana la 42 de saptamani. Pana in mult asteptatul moment al nasterii, exista o serie de investigatii obligatorii peste care nicio gravida nu poate sa sara.

Screening in sarcina de prim trimestru

In primul trimestru, indiferent daca gravida intelege sau nu importanta screeningului, exista un set de investigatii pe care trebuie sa il faca obligatoriu.

analize obligatorii sarcina

Investigatiile din primul trimestru trebuie sa cuprinda:

  • grupa de sange si Rh-ul ambilor parinti (daca exista o eventuala incompatibilitate de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmari aparitia de anticorpi anti-Rh. Daca acesti anticorpi apar, in functie de rezultatul cantitativ al existentei acestora, se stabileste o conduita ulterioara. Despre incompatibilitatea de Rh am scris mai multe in Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii);
  • hemoleucograma (analiza sangelui matern);
  • glicemie, transaminaze hepatice, uree, creatinina, acid uric (corelarea datelor acestor analize cu hemoleucograma si sumarul de urina pot oferi informatii asupra functionalitatii diverselor organe si sisteme);
  • examen Papanicolau;
  • anticorpii pentru hepatita B si C;
  • culturi din col (streptococul beta hemolitic de grup A);
  • test VDRL, TPHA, RPR sau RBW (depistarea infectiei cu treponema pallidum – sifilis, care poate afecta grav dezvoltarea fetala);
  • test HIV (virus ce determina aparitia bolii numita SIDA);
  • sumar de urina si urocultura (care sa semnaleze prezenta unei infectii urinare, daca e cazul).

Despre ce consecinte grave poate avea infectia urinara, aflati din articolul Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea

! Aceste investigatii vor fi repetate si in al treilea trimestru de sarcina.

Importanta screeningului in sarcina: investigatii recomandate

Importanta screeningului in sarcina ramane esentiala chiar si dupa ce ati trecut de analizele obligatorii din primul trimestru.

screening sarcina

In functie de saptamana in care va aflati, e bine sa stiti medicii recomanda o alta serie de investigatii precum:

  • teste pentru toxoplasmoza, cytomegalvirus, herpes si rubeola (boli care pot avea efecte negative asupra fatului);
  • teste pentru listeria, mycoplasma, ureaplasma, chlamydia;
  • bitest (intre saptamanile 10 si 13);
  • triplu test (intre saptamanile 14 s 21);
  • morfologie fetala (intre saptamanile 20 si 26) – asa-numita morfologie de trimestru II sau morfologie mare, practic cea mai importanta ecografie din sarcina.

De asemenea, este important sa anuntati medicul despre orice modificare a starii dumneavoastra de sanatate, inaintea si in timpul sarcinii.

Vizitele periodice la medic, esentiale in sarcina

Este important sa stiti ca in primele 32 de saptamani trebuie sa va prezentati la medic o data pe luna, pentru monitorizare si ecografie.

investigatii obligatorii sarcina

Odata ce ati trecut de cele 32 de saptamani, vizita la medic trebuie sa aiba loc de 2 ori pe luna. Evident ca exista si exceptii. In cazul in care sarcina este in pericol, vizita la medic va avea loc ori de cate ori este nevoie.

Daca vrei sa afli mai multe despre importanta screeningului in sarcina, te confrunti cu probleme sau vrei sa ne adresezi o intrebare, lasa-ne un comentariu sau scrie-ne un mesaj. Cei mai buni specialisti sunt aici pentru a-ti raspunde.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] si investigatiilor medicale specifice perioadei de sarcina, despre care poti citi in articolul Importanta screeningului in sarcina, de la analize la cea mai importanta ecografie, la Dacia Medical Center, poti discuta cu medicii nostri despre orice subiect care te framanta. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux