Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii

anticorpi anti Rh

Cand o femeie insarcinata si produsul de conceptie au factori proteici Rhesus (Rh) diferiti, inseamna ca suntem intr-o situatie de incompatibilitate de Rh. Aceasta incompatibilitate apare doar atunci cand gravida are Rh negativ, iar fatul Rh pozitiv. Cum afecteaza sarcina si care este conduita corecta atunci cand avem o incompatibilitate de Rh, aflam de la Dr. Chadi Muheidli, in articolul de mai jos.

Ce este factorul Rh si cum influenteaza sarcina

Factorul Rh este o proteina care se gaseste pe unele celule rosii din sange (globule rosii). Nu toate persoanele au aceasta proteina, ceea ce inseamna ca au un Rh negativ. Aceasta situatie este regasita la 15% din populatie, iar restul de 85% dintre oameni au un Rh pozitiv.

Factorul Rh nu afecteaza si nu influenteaza sanatatea in mod direct. El devine important in cazul in care avem nevoie de transfuzii de sange si in timpul sarcinii. Mai exact, atunci cand gravida are un Rh negativ, iar tatal are Rh pozitiv. In aceasta situatie, cel mai probabil fatul va mosteni Rh-ul tatalui. Deci, daca produsul de conceptie are un Rh pozitiv (cu mama Rh negativ), apare incompatibilitatea de Rh intre mama si fat. Aceasta este singura situatie in care Rh-ul poate afecta sarcina si implicit viata fatului.

Sarcina se poate dezvolta normal si poate fi dusa la termen chiar si cu o incompatibilitate de Rh. Care este protocolul indicat intr-o astfel de situatie ne spune Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.

Dr. Chadi Muheidli: Despre incompatibilitatea de Rh

O femeie care are Rh negativ poate fi expusa la proteina Rh ce ar putea provoca producerea anticorpilor. Riscurile includ:

  • sarcina extrauterina;
  • avort spontan;
  • necesitatea de transfuzii de sange cu Rh pozitiv.

Incompatibilitate de Rh intre mama si fat, riscuri si complicatii

Incompatibilitatea de Rh nu este o problema daca femeia este la prima sarcina. Asta pentru ca, in mod normal, sangele fatului nu intra in contact cu sangele mamei. Totusi, monitorizarea unei posibile reactii este esentiala in timpul sarcinii.

In timpul nasterii, sangele mamei poate intra in contact cu ce al bebelusului, iar organismul mamei ar putea recunoaste proteina Rh din sangele fatului ca substanta straina.

incompatibilitate de RH

Daca la urmatoarea sarcina avem din nou o incompatibilitate de Rh, anticorpii dezvoltati de mama la prima sarcina vor incerca sa elimine celulele rosii din sangele fatului si vor aparea complicatii ce pot pune in pericol viata fatului. Vorbim aici despre:

  • probleme cardiace;
  • probleme cerebrale;
  • boala hemolitica (anemie severa);
  • decesul fatului (in cazuri severe).

Sfaturi in situatia de incompatibilitate de Rh

Este esential ca o femeie sa treaca printr-o serie de analize si investigatii medicale inainte sa ramana insarcinata. Astfel, poate reduce la minimum riscurile si complicatiile ce pot pune aparea in timpul sarcinii.

Rh negativ in sarcina dacia

Analizele de grupa si Rh sunt printre primele teste pe care femeia trebuie sa le faca. Aceste teste se adreseaza ambilor parteneri. Vezi AICI lista completa de analize necesare inainte de sarcina.

Daca Rh-ul tatalui este pozitiv si anticorpii anti-D la gravida sunt absenti, determinarile ulterioare de anticorpi se indica:

  • la 20 de saptamani de sarcina;
  • la 28 de saptamani;
  • la 36 de saptamani.

In functie de evolutie, medicul poate sa indice o serie de investigatii suplimentare dupa saptamanile 31-32 de sarcina, cum ar fi test fetal non-stres sau profil biofizic.

In cazul aparitiei anticorpilor anti Rh in acest proces de monitorizare, se aplica conduita corecta din sarcina cu incompatibilitate si izoimunizare in sistem Rh, in functie de saptamana in care apare situatia descrisa si se efectueaza izoimunizarea dupa nastere.

Iti planifici sarcina si vrei sa te asiguri ca starea ta generala de sanatate este buna? Sau abia ai aflat ca esti insarcinata si nu stii unde sa iti faci analizele necesare? Vino in clinica si beneficiezi de o oferta speciala. Vezi in Oferte investigatii ginecologie despre ce e vorba.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] grupa de sange si Rh-ul ambilor parinti (daca exista o eventuala incompatibilitate de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmari aparitia de anticorpi anti-Rh. Daca acesti anticorpi apar, in functie de rezultatul cantitativ al existentei acestora, se stabileste o conduita ulterioara. Despre incompatibilitatea de Rh am scris mai multe in Incompatibilitate de Rh, cum e afectat copilul si cand este pusa in pericol evolutia sarcinii); […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x