Alergii la animale si sarcina

Alergii la animale si sarcina 2

Foarte multe persoane isi considera animalul de companie ca fiind un membru al familiei. Dar animalele de companie sunt purtatoare de microbi si boli ce pot afecta sarcina. Multe gravide au constatat ca, in timpul sarcinii, alergiile de care sufereau s-au agravat si, pe langa acestea, au dezvoltat alergii noi. In situatia in care ne confruntam cu alergii la animale si sarcina, trebuie mentionat faptul ca in timpul sarcinii alergiile la animale se pot agrava.

Femeile insarcinate prezinta un risc crescut de alergii la animalele de companie, iar specialistii pun acest lucru pe seama schimbarilor hormonale.

sursa: pixabay

Daca in timpul sarcinii, viitoare mamica sufera de alergie severa la animalele de companie, recomandarea mea este sa evite pe cat posibil contactul cu acestea. Desi medicamentele antihistaminice nu prezinta o amenintare in timpul sarcinii, este de preferat sa se consulte medicul inainte de a fi folosite.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Alergii la animale si sarcina: pisici

Desi in majoritatea cazurilor, alergiile la animale nu pun in pericol viata mamei sau a fatului, nu putem spune acelasi lucru si despre Toxoplasma Gondii. Este o infectie transmisa, de cele mai multe ori, de pisici. Toxoplasma se ia prin contact direct – in timpul curatarii litierei sau in timpul gradinaritului in locuri in care exista fecale de pisica. Daca viitoarea mama are pisica de multa vreme, este posibil sa fi avut deja toxoplasmoza, ceea ce inseamna ca organismul a produs deja anticorpi pentru a lupta cu bacteria. Atunci cand in organism exista anticorpi anti-toxoplasmoza este putin probabil sa apara probleme in sarcina.

dr. Ciprian Pop-Began

Daca toxoplasmoza ajunge in placenta, in special in a doua luna de sarcina, poate afecta grav fatul. Vorbim aici despre o nastere prematura, o greutate mica la nastere sau chiar defecte grave ale sistemul nervos central. Sunt cazuri in care poate aparea chiar si avortul spontan

dr. Ciprian Pop-Began

Sarcina si alergiile la animalele de companie

Nu trebuie sa va faceti griji daca ati ramas insarcinata si aveti deja si un caine in casa. Tot ce trebuie sa faceti este sa verificati ca vaccinurile de rabie sunt la zi. Pentru o masura suplimentara de precautie, puteti merge periodic la medicul veterinar si sa va asigurati ca nu are alti paraziti de trebuie sa va feriti.

Pe lista animalelor de companie la care trebuie sa ai grija in timpul sarcinii, se afla si testoasele. Broastele testoase pot transmite infectia cu salmonela catre oameni. Daca aveti testoase in casa, evitati contactul direct cu animalul sau apa din acvariu.

Sfaturi utile pentru gravide

  • Mergeti la veterinar cu pisica pentru a fi testata de Toxoplasma Gondi. Daca infectia este prezenta, incercati sa gasiti pe cineva care sa aiba grija de ea in perioada sarcinii. Dupa a sasea luna, sansele ca infectia sa traverseze placenta sunt minine.
  • Spalati bine fructele si legumele! Pot fi contaminate si pot transmite infectia.
  • Gatiti bine carnea! Carnea gatita necorespunzator este un factor de risc pentru infectia cu toxoplasmoza.
  • Purtati manusi atunci cand schimbati nisipul din litiera pisicii sau cand schimbati apa din acvariul broastelor testoase.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux