Toxoplasmoza in sarcina. Cauze si solutii

toxoplasmoza in sarcina

Toxoplasmoza in sarcina poate duce la afectiuni grave ale fatului sau chiar la avort spontan. Toxoplasmoza este o afectiune produsa de un parazit care intra in organism pe cale digestiva. Principalele cauze sunt carnea infestata, insuficient preparata termic si contactul cu pisicile. Toxoplasmoza in sarcina este provocata de infectarea cu parazitul Toxoplasma Gondii.

Simptome ale toxoplasmozei

In multe cazuri, infectia cu Toxoplasma Gondii nu prezinta simptome sau se manifesta ca o raceala. Principalul semn ca exista o problema este umflarea ganglionilor limfatici. Mai pot sa apara: durere de cap, greata, oboseala, astenie, febra, dureri musculare si gat iritat. Cateodata, organismul poate distruge parazitul si il elimina natural. In alte cazuri, in jurul parazitului se formeaza o capsula, acesta devenind un chist, si asa nu poate afecta corpul.

Depinde foarte mult de locul in care se afla chistul. Daca se formeaza in creier sau la nivelul ochilor, un astfel de chist devine extrem de periculos. Chisturile din zona creierului pot duce inclusiv la paralizii, iar cele de la ochi pot provoca pierderea vederii.

Toxoplasmoza in sarcina. Efecte asupra fatului

In cazul in care o femeie insarcinata contracteaza boala, aceasta se poate transmite la fat prin placenta. Efectele pot fi foarte grave si depind de varsta gestationala. Toxoplasmoza congenitala poate provoca un avort spontan, malformatii fetale sau chiar deces la nastere. Copiii care supravietuiesc unei astfel de infectii se nasc cu probleme grave: epilepsie, icter, infectii la nivelul ochilor, ficat si splina marite in volum. Chiar daca copiii nascuti cu toxoplasmoza nu prezinta simptome la nastere, exista posibilitatea sa le dezvolte mai tarziu, inclusiv in adolescenta. Vorbim aici despre pierderea auzului, retard mental sau infectii severe ale ochilor.

Recomandarea este ca fructele si legumele sa fie spalate foarte bine inainte de a fi consumate. De asemenea, ar trebui evitat si laptele nepasteurizat. Carnea are nevoie sa fie preparata termic adecvat, pentru a evita complicatiile.


dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Cum poate fi prevenita toxoplasmoza

Cateva reguli generale de igiena pot ajuta la evitarea infectarii cu acest parazit. Chiar daca pisicile sunt responsabile pentru transmiterea acestui parazit, daca se respecta cateva reguli nu ar trebui sa fie probleme. Pisicile care isi petrec timpul in casa, fara sa iasa afara, au un risc foarte mic de a transmite toxoplasmoza. In acelasi timp, femeile care au stat cu pisici in mod constant inainte de a ramane insarcinate au sanse mari sa fie deja imune. Ca reguli de igiena obligatorii, gravida ar trebui sa evite sa curete litiera pisicii. Daca totusi nu poate evita asta, manusile trebuie folosite intotdeauna, iar litiera are nevoie sa fie igienizata zilnic. Manusile sunt obligatorii si cand se lucreaza in gradina sau se manevreaza pamant. Dupa ce a terminat treaba, femeia trebuie sa se spele pe maini cu atentie.

sursa foto: rightasrain.uwmedicine.org, stuff.co.nz
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux