Cand se poate afla sexul copilului

Cand se poate afla sexul copilului

Unul dintre cele mai emotionante momente din timpul unei sarcini este si acela in care parintii afla sexul copilului. Pentru asta este nevoie doar de o ecografie, insa exista mereu o marja de eroare, astfel ca siguranta vine abia in momentul nasterii. Cand se poate afla sexul copilului? In principiu, ecografia facuta intre saptamanile 18 si 20 de sarcina poate ajuta in acest sens.

dr Ciprian Pop
dr. Ciprian Pop-Began

”In timpul sarcinii, viitoarea mama trece prin mai multe analize si investigatii, fiecare cu rolul ei. Ecografia dintre saptamanile 18 si 20 de sarcina are mai multe scopuri. Acum se poate calcula cu mai multa acuratete varsta sarcinii, de exemplu. De asemenea, se localizeaza placenta si pot fi identificate anumite complicatii”, spune dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.


Momentul formarii sexului copilului

Imediat dupa fertilizarea ovulului de catre spermatozoid este momentul formarii sexului copilului. Ovulul contine un cromozom X, iar spermatozoidul are un cromozom X sau Y, in functie de acesta stabilindu-se sexul copilului. O combinatie de doi cromozomi X inseamna ca bebelusul va fi o fetita, iar una cu un cromozom X si unul Y inseamna baietel.

In mod normal, sexul copilului poate fi vazut la ecografia dintre saptamanile 18 si 20 de sarcina. Se poate afla cu certitudine si mai devreme, daca se face o amniocenteza. Testul se efectueaza in general la femeile trecute de 35 de ani, pentru a identifica posibile malformatii sau la nevoiem cand Dublu Test indica risc, ori avem test de screening cu probabilitate ridicata pe anumite tipuri de sindrom. Investigatia se face, de obicei, la 16 saptamani de sarcina, insa implica riscuri, astfel ca nu este folosit doar pentru a afla sexul copilului.

In functie de experienta medicului si de aparatura pe care o are la dispozitie, in unele cazuri se poate identifica sexul copilului si din saptamana 12 de sarcina. Ca metoda de ultima generatie, exista si teste genetice neinvazive care pot depista ADN-ul fetal din sangele mamei. Unele pot fi efectuate din saptamana 10 de sarcina si arata riscul de malformatii cromozomiale. De asemenea, testul genetiv CVS, respectiv biopsia de vilozitati coriale, poate arata sexul copilului, insa este un test invaziv. Se efectueaza in saptamanile 11-13 de sarcina si analizeaza intregul cariotip fetal. Totusi, testele genetice sunt recomandate, in general, doar femeilor care au o sarcina cu risc.


Sexul fatului. Medicul se poate insela

In ciuda tehnologiei tot mai performante, medicul se poate insela in ceea ce priveste sexul fatului. Astfel, pozitia fatului in utern este extrem de importanta. Exista posibilitatea ca bebelusul sa fie asezat in asa fel incat sa nu se poata identifica cu mare precizie organele sexuale. Orice ecografie are o marja de eroare, drept urmare sexul copilului va fi aflat cu certitudine abia in momentul nasterii. Este adevarat insa ca exista un mit conform caruia numarul batailor inimii ar putea sa dea un indiciu. Daca se inregistreaza peste 140 de batai pe minut se spune ca ar fi fetita, la mai putin de 140 bpm fiind vorba de un baietel.

sursa foto: thesun.co.uk 

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.