Cauze ale infertilitatii: de ce nu gaseste barza drumul spre casa ta

cauze ale infertilitatii in cuplu

Incerci sa ai un copil, dar nu reusesti sa ramai insarcinata? Ar fi bine sa iti analizezi stilul de viata, pentru a vedea de ce bebelusul se lasa asteptat. Daca ai sub 35 de ani si incerci de peste 1 an sa ramai insarcinata, ori ai peste 35 de ani si incerci de peste 6 luni, atunci ar fi bine sa apelezi cat mai repede la un specialist. Acesta poate depista care sunt posibilele cauze ale infertilitatii. Despre ele vorbim in continuarea acestui articol.

Cauze ale infertilitatii: stresul si lipsa somnului

Stresul este cel mai mare dusman al fertilitatii. Un nivel crescut de cortizol, hormonul stresului, poate afecta negativ ovulatia si fertilitatea. Iar stresul vine la pachet si cu lipsa somnului, un alt factor care impiedica femeile sa ramana insarcinate. Specialistii le recomanda femeilor care vor sa aiba un copil sa se relaxeze si sa lase lucrurile sa se intample. Orice stres privind planificarea unei sarcini e bine sa fie eliminat.

Probleme hormonale  

Tulburarile hormonale pot impiedica aparitia unei sarcini, fie ca vorbim despre afectiuni ale tiroidei sau de ovare polichistice. Aceste dereglari se manifesta prin menstruatie neregulata sau absenta, ceea ce duce la lipsa ovulatiei sau la o ovulatie greu de depistat.

fertilizare in vitro cu icsi

Perioada fertila calculata incorect

Daca nu ai o menstruatie regulata, calcularea perioadei ovulatiei poate fi dificila. Iar daca ratezi contactul sexual in zilele fertile, sansele sa ramai insarcinata se reduc. Te poti ghida, insa, dupa felul in care arata mucusul cervical. Pe masura ce se aproprie zilele fertile, acesta devine mai dens (seamana cu albusul de ou crud) si lasa spematozoizii sa treaca spre ovul, creand un mediu ideal de fecundare. Perioada fertila: ovulatia, cheia pentru a ramane insarcinata.

Cauzele infertilitatii: contact sexual prea des sau prea rar

Contactul sexual nu trebuie sa fie nici prea des, pentru ca scade numarul de spermatozoizi ai partenerului, dar nici prea rar, pentru ca se pot rata astfel zilele fertile. Astfel, unii specialisti recomanda ca tu si partenerul tau sa faceti sex in fiecare zi sau la doua zile, in perioada ovulatiei.

Folosirea lubrifiantilor

Daca folosesti lubrifianti cu regularitate, ar fi bine sa renunti la ei. Specialistii spun ca utilizarea excesiva a lubrifiantilor afecteaza sperma si interfereaza cu rolul mucusului cervical in procesul de conceptie. Iar asta scade sansele de a ramane insarcinata.

Cauze ale infertilitatii masculine

Pe langa cauzele generale amintite mai sus, pot exista si o serie de cauze ale infertilitatii care tin doar de partenerul tau. Acestea pot fi:

  • productia sau o slaba calitate a spermei, cauzata de testiculele necoborate, defecte genetice, probleme de sanatate precum diabetul sau infectii precum chlamydia, gonoreea, oreionul sau HIV. Venele marite la nivelul testiculelor (varicocel) pot afecta, de asemenea, calitatea spermei.
  • probleme cu livrarea spermatozoizilor din cauza problemelor sexuale, cum ar fi ejacularea precoce, anumite boli genetice, precum fibroza chistica, probleme structurale, respectiv un blocaj in testicul sau deteriorarea sau vatamarea organelor de reproducere.

Afectarea productiei de sperma

  • supraexpunerea la anumiti factori de mediu, cum ar fi pesticide si alte substante chimice si radiatii. Fumatul, alcoolul, steroizii si administrarea de medicamente pentru tratarea infectiilor bacteriene, hipertensiunea arteriala si depresia pot afecta, de asemenea, fertilitatea masculina. Expunerea frecventa la caldura, cum ar fi in saune sau cazi cu hidromasaj, poate creste temperatura corpului si poate afecta productia de sperma.
cauze ale infertilitatii masculine (2)
  • afectarea fertilitatii din cauza tratamentului efectuat impotriva cancerului, respectiv a radioterapiei sau a chimioterapiei. Tratamentul pentru cancer poate afecta productia de sperma.

Cauze ale infertilitatii feminine

In ceea ce priveste cauzele infertilitatii feminine, acestea pot fi:

  • tulburari de ovulatie, care afecteaza eliberarea ovocitelor. Ele pot fi cauzate de dereglari hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic. De asemenea, prezenta hiperprolactinemiei – o afectiune in care este secretata prea multa prolactina ( hormonul care stimuleaza productia de lapte matern )- poate interfera cu ovulatia. Totodata, prea mult hormon tiroidian (hipertiroidism) sau prea putin (hipotiroidism) poate afecta ciclul menstrual sau poate provoca infertilitate. Alte cauze subiacente pot include prea mult efort fizic, tulburari de alimentatie sau tumori.
  • anomalii uterine sau cervicale, inclusiv anomalii ale colului uterin, polipi in uter sau forma uterului.
  • tumorile necanceroase (benigne) din peretele uterin (fibroame uterine) pot provoca infertilitate prin blocarea trompelor uterine sau prin oprirea implantarii unui ovul fertilizat in uter.
  • deteriorarea sau blocarea trompelor uterine, adesea cauzata de inflamatia trompelor uterine (salpingita). Aceasta poate fi rezultatul unei boli inflamatorii pelvine, care este de obicei cauzata de o infectie cu transmitere sexuala, endometrioza sau aderente.

Cauze ale infertilitatii: endometrioza si menopauza precoce

  • Endometrioza, care apare atunci cand tesutul endometrial creste in afara uterului, poate afecta functia ovarelor, a uterului si a trompelor uterine.
  • Insuficienta ovariana primara (menopauza precoce), cand ovarele inceteaza sa functioneze si menstruatia se opreste inainte de 40 de ani. Desi cauza este adesea necunoscuta, anumiti factori sunt asociati cu menopauza precoce, inclusiv boli ale sistemului imunitar, anumite afectiuni genetice precum sindromul Turner sau purtatori de Sindromul X fragil si tratamentul cu radiatii sau chimioterapie.
cauze ale infertilitatii feminine
  • Aderente pelvine care se pot forma dupa o infectie la nivel pelvin, apendicita, endometrioza sau interventii chirurgicale abdominale sau pelvine.
  • Cancerul si tratamentul acestuia. Anumite tipuri de cancer – in special cancerele de reproducere – afecteaza adesea fertilitatea feminina. Poti afla mai multe informatii din articolul 3 lucruri esentiale pe care orice femeie trebuie sa le stie despre cancerul de col uterin. Atat radiatiile, cat si chimioterapia pot afecta fertilitatea.

Cauze ale infertilitatii si factori de risc

Multi dintre factorii de risc pentru infertilitatea masculina si feminina sunt aceiasi, respectiv:

Varsta

Fertilitatea scade treptat, odata cu varsta. In cazul femeilor, fertilitatea se reduce in special la mijlocul anilor 30, si scade rapid dupa 37 de ani. In general, procesul este cauzat de numarul si calitatea mai scazuta a ovocitelor. Fertilitatea poate fi insa afectata si de unele probleme de sanatate. La randul lor, barbatii de peste 40 de ani pot fi mai putin fertili decat barbatii mai tineri.

Consumul de tutun

Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, fumatul scade sansele de a se obtine o sarcina. De asemenea, el ar putea scadea eficacitatea tratamentului urmat pentru fertilitate. Cifrele arata ca avorturile spontane sunt mai frecvente la femeile care fumeaza. In acelasi timp, fumatul poate creste riscul de disfunctie erectila si poate afecta numarul spermatozoizilor sanatosi.

Consumul de alcool

Consumul de alcool poate contribui la infertilitate. Pentru barbati, consumul intens de alcool poate scadea numarul si motilitatea spermatozoizilor. In cazul in care se obtine sarcina, nu exista un nivel sigur de consum de alcool de catre mama.

Supraponderabilitatea

Un stil de viata inactiv si excesul de greutate pot creste riscul de infertilitate, in cazul femeilor. Pentru barbati, excesul de greutate poate afecta numarul de spermatozoizi.

Oricare ar fi problema, un control medical te scapa de orice griji. Primul lucru pe care ar trebui sa il faci inainte de a ramane insarcinata este sa afli daca esti sanatoasa si poti concepe un copil. De la caz la caz, medicul iti va spune ce trebuie sa ai in vedere pentru a-ti spori sansele de a ramane insarcinata.

Daca tu si partenerul tau incercati sa deveniti parinti, dar fara rezultat, poti apela la unul dintre specialistii in infertilitate ai Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553 si fa primul pas pentru a-ti indeplini visul de a avea un copil.

sursa: mayoclinic.org

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

1 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux