Complicatii dupa sarcina: de la dureri de sani, la AVC si boli de inima

complicatii dupa sarcina

Cand ai un nou-nascut, zilele si noptile incep sa semene toate intre ele, iar tu te intrebi daca vei mai dormi vreodata o noapte intreaga. Ocupata cu hranirea, schimbarea, leganarea si calmarea de care are nevoie constant bebelus, este posibil sa uiti sa ai grija si de tine. Tine minte: copilul tau are nevoie de multe lucruri, dar cea mai importanta este prezenta ta, intr-o forma buna. Fa-ti timp sa-ti asculti corpul, sa ai grija de tine si sa vorbesti cu un medic despre orice ingrijorare. Iti prezentam in continuare unele dintre cele mai frecvente complicatii dupa sarcina, la ce sa fii atenta si cand este necesar sa soliciti ajutor medical.

Complicatii dupa sarcina: sangerare excesiva

Sangerarea dupa nastere este normala. Majoritatea femeilor sangereaza timp de doua pana la sase saptamani, dar unele femei pot prezenta sangerari excesive dupa nastere.

Sangerarea normala postpartum incepe de obicei imediat dupa nastere, indiferent daca ai nascut natural sau prin cezariana. Este normal ca dupa ce ai nascut sa sangerezi abundent. Cantitatea de sange eliminat se reduce in zilele urmatoare, iar in timp, va fi tot mai scazut si inchis la culoare. Pot exista cresteri temporare ale fluxului odata cu intensificarea activitatii fizice sau dupa alaptare. Fiecare zi ar trebui sa aduca un flux mai usor, pana la oprirea efectiva, in cateva saptamani.

O sangerare neobisnuita poate fi insa semn de complicatii dupa sarcina. Iata cand este necesar sa mergi la medic daca:

  • fluxul de sange nu a incetinit, este abundent si continui sa elimini cheaguri mari dupa 3 pana la 4 zile;
  • fluxul de sange a incetinit si apoi revine brusc intens la rosu aprins dupa ce anterior devenise mai inchis;
  • ai dureri sau crampe semnificative, insotite de o crestere a fluxului.

Cauze ale sangerarii excesive

O serie de probleme pot provoca sangerari excesive. Efortul intens duce la o crestere temporara a sangerarii. Adesea, problema este remediata prin odihna. Cu toate acestea, cauze mai severe – cum ar fi retinerea placentei sau incapacitatea de contractare a uterului – pot necesita interventie medicala sau chirurgicala.

Complicatii dupa sarcina: infectiile

Ruptura vaginala in timpul nasterii este o realitate pentru multe mame care se afla la primul sau chiar la al doilea sau al treilea bebelus. De obicei, acest lucru se produce pe masura ce bebelusul trece prin deschiderea vaginala si adesea necesita cusaturi.

depresia si anxietatea dupa nastere

Astfel, chiar daca nasti vaginal sau prin cezariana este nevoie de cusatura. Desi este normal ca aceasta cusatura sa provoace un oarecare disconfort pe masura ce se vindeca, atentie la durerea aparuta brusc si ce creste in intensitate. Ea nu face parte din vindecarea sanatoasa si este unul dintre semnele ca zona ar putea fi infectata.

Tot dupa nastere, unele femei se confrunta si cu alte infectii, cum ar fi cele urinare, renale sau vaginale.

Semnele infectiei

In cazul in care prezinti unul dintre urmatoarele simptome, este nevoie sa consulti medicul intr-un timp cat mai scurt:

  • intensificarea durerii
  • febra;
  • roseata;
  • fierbinteala la atingere;
  • durere la urinare

Daca este depistata la timp, infectia se trateaza usor, prin administrarea unui antibiotic. Daca este vorba despre o infectie in stadiu avansat, poti sa ai nevoie chiar de spitalizare si o perioada mai lunga de tratament.

Complicatii dupa sarcina: incontinenta sau constipatie

Incontinenta urinara imediat dupa nastere este frecvent intalnita in randul mamelor. Si un simplu stranut te poate face sa iti uzi lenjeria intima. Complicatia poate provoca disconfort si jena. Veste buna este ca poti scapa usor de incontinenta, practicand la domiciliu exercitii cum sunt Kegels.

Daca complicatia este una severa, este posibil sa ai nevoie de interventie medicala pentru a o remedia. Exista si cazuri mai grave, cand este ar putea sa fie nevoie de tratament medical sau chirurgical.

Din cauza muschilor slabiti sau a producerii unei rani in timpul nasterii, este posibil sa apara si incontinenta fecala. Si aceasta dispare insa cu timpul.

La polul opus, ai putea sa te lupti cu hemoroizii si constipatia. Ele sunt alte complicatii dupa sarcina. Schimbarile in dieta, o crestere a hidratarii sau folosirea unor creme pentru hemoroizi ajuta la rezolvarea problemei. Atentie! Nu iti autoadministra laxative. Discuta cu medicul tau inainte de a lua orice medicament.

Complicatii dupa sarcina: dureri de sani

Indiferent daca alegi sa alaptezi sau nu, durerea si disconfortul sanilor sunt o complicatie frecventa in perioada postpartum. Si asta mai ales in primele 3-5 zile dupa nastere, cand creste cantitatea de lapte din sani.

Utilizarea de comprese calde sau reci, administrarea de medicamente pentru reducerea durerii si dusurile calde ajuta la ameliorarea durerilor.

risc de mastita dupa nastere

Daca alegi sa alaptezi, este posibil sa ai, de asemenea, dureri si disconfort la mamelon, pe masura ce copilul reuseste sa se prinda de san si sa se hraneasca. Totusi, alaptarea nu ar trebui sa fie dureroasa. Daca sfarcurile incep sa se crape si sa sangereze, mergi cat mai repede la medic. Un consultant in alaptare iti va explica cum sa prinzi copilul la san astfel incat sa nu iti provoace durere.

Risc de mastita

Indiferent daca alegi sa alaptezi sau nu, este posibil sa ai risc de mastita in primele zile ale lactatiei dar si mai departe, daca decizi sa alaptezi. Mastita este o infectie a sanilor care, desi este dureroasa, poate fi de obicei tratata cu usurinta, cu antibiotice. Si in acest caz trebuie sa mergi la medic, in special daca prezinti urmatoarele simptome:

  • roseata a sanului;
  • simti sanul cald sau fierbinte cand il atingi;
  • febra;
  • simptome asemanatoare gripei.

Complicatii dupa sarcina: depresie postpartum

Majoritatea femeilor experimenteaza o forma de “baby blues”. Din cauza hormonilor, este normal ca dupa nastere sa experimentezi stari intense de fericire sau de tristete. Atunci cand ele dureaza mai mult de cateva saptamani sau te impiedica sa ai grija corespunzator de copil, inseamna ca te confrunti cu depresie postpartum.

Depresia postpartum este o problema majora, dar este tratabila. Nu trebuie sa iti provoace vinovatie sau jena. Cu un tratament corespunzator, vei incepe sa te simti bine intr-un timp scurt.

Complicatii grave dupa sarcina

Sunt femei care se confrunta cu complicatii mult mai grave dupa ce nasc. Aceste probleme de sanatate sunt mai putin frecvente, dar necesita o ingrijire si o atentie deosebite. Iata despre ce este vorba:

  • accident vascular cerebral: perioadele cu cel mai mare risc par sa fie cele imediate dupa nastere si pana la doua saptamani postpartum, dar riscul poate continua pana la sase saptamani;
  • cardiomiopatie si boli de inima: unele femei sunt expuse postpartum riscului de cardiomiopatie peripartum, un tip rar de insuficienta cardiaca care slabeste muschiul inimii si ingreuneaza pomparea sangelui in restul corpului. Printre factorii de risc ai acestei afectiuni se numara hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul, fumatul si varsta inaintata a mamei.
sangerare excesiva dupa nastere
  • embolie pulmonara: afectiunea consta intr-un blocaj la una dintre arterele pulmonare din plamani. Adesea este cauzat de cheaguri de sange care merg de la picioare la plamani. Printre factori de risc se intalnesc obezitatea, nasterea prin cezariana, travaliul prelungit, hipertensiunea arteriala, deshidratarea si varsta inaintata a mamei.
  • depresie si anxietate prelungite: tulburarile de dispozitie si anxietate perinatale afecteaza pana la 1 din 5 femei in timpul sarcinii si dupa nastere. In timp ce simptomele se rezolva de obicei in decurs de o saptamana sau doua dupa nastere, uneori simptomele continua si se agraveaza.

Indiferent de felul complicatiei dupa sarcina, trebuie sa stii ca orice astfel de afectiune poate fi tratata. Adreseaza-te din timp medicului si acorda-ti timp pentru rezolvarea acestor probleme. Starea de bine, atat fizica cat si psihica, iti va permite sa te concentrezi pe bebelusul tau si sa ii oferi ingrijirea corespunzatoarea.

Specialistii cu experienta ai Dacia Medical Center iti stau la dispozitie pentru a te ajuta in cazul aparitiei oricarui simptom care ar putea indica vreo complicatie dupa nastere. Programeaza-te chiar acum la 0766536553.

surse: eehealth.org; healthline.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Exista si alte probleme care pot aparea dupa nastere. Despre ele aflati din articolul Complicatii dupa sarcina, bagajul mai putin fericit al bebelusului […]

[…] Indiferent de situatiile cu care ne confruntam, o buna comunicare cu echipa care a monitorizat sarcina si care asista nasterea, este un prim pas pentru prevenirea posibilelor complicatii ale travaliului. Complicatii neprevazute pot aparea si dupa nastere, nu doar in timpul ei. Despre cele mai frecvente neplaceri despre care este sa stii, poti citi in articolul Complicatii dupa sarcina, la ce trebuie sa ma astept. […]

[…] Daca ai intrebari referitoare la ingrijirea copilului, poti sa iti faci o lista cu ele. Ulterior, le pot adresa personalului medical. Este chiar recomandat ca parintii sa puna pe hartie orice nelamurire au in privinta ingrijirii celui mic. Ei pot cere astfel sfaturi de la specialisti. Si asta deoarece prima perioada dupa nastere este, de cele mai multe ori, extrem de stresanta atat pentru noua mamica, cat si pentru tatic. De asemenea, mama se poate confrunta cu o serie de probleme in aceasta perioada, despre care poti afla mai multe din articolul Complicatii dupa sarcina: de la dureri de sani, la AVC si boli de inima. […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux