Congelarea ovocitelor, salvarea fertilitatii

prezervarea fertilitatii

Congelarea ovocitelor este metoda cea mai sigura pentru femeile care vor sa-si conserve fertilitatea si sa obtina o sarcina in viitor. In plus, este o metoda folosita atunci cand trebuie recuperare ovocite pe ciclu natural, pentru o procedura de fertilizare in vitro. Citeste mai multe despre ce presupune aceasta procedura, in ambele situatii, in urmatorul articol.

Cine ar trebui sa ia in considerare congelarea ovocitelor

Aceasta procedura le este recomandata mai multor categorii de femei. Cel mai des intalnite sunt femeile care vor sa amane momentul in care vor deveni mame. Asta fie pentru a-și continua studiile, a urma o cariera sau din orice alte motive personale.

Procedura li se adresează și femeilor diagnosticate cu cancer, care trebuie sa urmeze o cura de chimioterapie sau radioterapie. Conceptul este denumit o oncofertilitate. Aceste tratamente invazive le-ar putea distruge rezerva ovariana ramasa, astfel ca risca sa ramana infertile. De asemenea, isi pot congela ovocitele si femeile care nu vor sa pastreze embrioni congelati, din motive religioase sau alte aspecte morale.

congelarea ovocitelor

De obicei, o femeie cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani nu isi face prea multe griji in ceea ce priveste obtinerea unei sarcini. Dar, din nefericire, nu toate femeile au sansa de a concepe un copil in perioada cea mai fertila. Astfel, unele dintre ele ajung sa se intrebe cat de mult pot astepta pana cand iau decizia de a-si congela ovocitele, in vederea obtinerii unei sarcini in viitor.

Procedura de congelare a ovocitelor

Ovulul este cea mai mare celula din corpul uman si contine o mare cantitate de apa. In momentul congelarii, cristalele de gheata care se formeaza pot distruge celula. De-a lungul anilor, s-a dovedit ca ovulul trebuie deshidratat inainte de congelare. Apa trebuie inlocuita cu un lichid care il protejeaza si previne aparitia cristalelor de gheata. De asemenea, specialistii din domeniu au descoperit ca invelisul ovulului se intareste dupa inghetare. Asadar, in momentul in care se decide fecundarea acestuia, spermatozoidul trebuie ajutat sa ajunga in mijlocul ovulului.

congelare ovocite

O femeie care vrea sa-si congeleze ovocitele trebuie sa treaca printr-o procedura de stimulare ovariana. Protocolul este similiar celui de fertilizare in vitro. Intreg procesul dureaza aproximativ trei saptamani. Odata ce ovocitele ajung la maturitate, se face o punctie, iar acestea sunt recoltate si inghetate imediat. Procedura se efectueaza cu anestezie si nu este dureroasa. Cand pacienta va decide sa ramana insarcinata, ovulul va fi fecundat cu un spermatozoid si embrionul rezultat va fi transferat in uter, pentru a se incerca obtinerea sarcinii.

Cat timp pot fi pastrate ovulele congelate

Ovulele sunt congelate in acelasi fel ca embrionii, la o temperatura de aproximativ -200 de grade Celsius. Sunt studii care arata ca ovocitele pot fi pastrate pana la cinci ani, fara a le scadea calitatea. Aceasta perioada nu influenteaza cu nimic obtinerea unei sarcini in viitor.

Dupa decongelare, ovocitele sunt fecundate, iar embrionul astfel obtinut este transferat in uter. In Grecia, varsta pana la care o femeie poate face o procedura de fertilizare in vitro a fost marita la 52 de ani. Autoritatile elene au luat aceasta decizie din cauza ca procesul a fost mult ingreunat de pandemie.

Cate ovocite trebuie sa congelezi

Potrivit statisticilor, rata de supravietuire a ovocitelor recoltate de la o femeie cu varsta de pana la 38 de ani este de 75%. Asadar, daca se congeleaza zece ovocite, se asteapta ca sapte dintre ele sa fie viabile pentru o fertilizare. Datele arata ca se vor obtine cinci sau sase embrioni. Asadar, se recomanda sa se congeleze cel putin zece ovocite pentru fiecare eventuala sarcina pe care vrea sa o obtina o femeie in viitor.

fertilizare in vitro

Specialistii avertizeaza ca rata de reusita a unei sarcini este influentata direct de varsta din momentul recoltarii ovocitelor. Asadar, rata de succes este mai mica in cazul femeilor care isi congeleaza ovocitele dupa 38 de ani, fata de cele mai tinere. Reusita nu este afectata insa de varsta pe care o au atunci cand decid sa le decongeleze pentru a obtine o sarcina.

Cat de sigura este procedura

Nu exista diferente intre copiii conceputi pe cale naturala si cei obtinuti printr-o procedura de fertilizare in vitro de orice tip. Asta arata cel mai mare studiu efectuat pe bebelusi nascuti din ovocite congelate. In plus, nici procentul de defecte aparute la nastere nu difera, iar rata de aparitie a defectelor cromozomiale este similara.

Daca vrei sa iti prezervi fertilitatea, specialistii nostri iti stau la dispozitie! Pretul de pastrare a ovocitelor congelate este de aproximativ 1.500 de lei pe an. Ne gasesti la clinica Dacia Medical Center, in Bucuresti, pe Bulevardul Dacia, nr. 101. Programarile se fac la numarul de telefon 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Bună seara mă numesc Gaman Mihaela și am 2 sarcinii cezariene și mis legate trompele și acum aș vrea să mai fac un copil, dar nu prin vitro costă foarte mult ce aș putea face

Buna ziua. Dezlegarea trompelor este o procedura complexa, care presupune anumite riscuri pentru paciente. Astfel, posibilitatea de a realiza aceasta interventie depinde de fiecare caz in parte. Totodata, sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala dupa dezlegare sunt sub 10% conform statisticilor. De aceea, este necesara o evaluare de specialitate in clinica, realizarea unui test AMH pentru a vedea rezerva dvs ovariana etc. Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru consult. Ne puteti suna la 0766.53.65.53 pentru programare.

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux