Fisurile vaginale: de ce apar si cum sa le tratezi rapid. Ce rol joaca alimentatia

tratament fisurile vaginale

Fisurile vaginale reprezinta o problema des intalnita in cazul femeilor care sunt active din punct de vedere sexual. Acestea sunt caracterizate de ruperea sau zgarierea tesuturilor vaginului. Desi nu sunt grave, ele pot crea disconfort. La aparitia fisurilor vaginale pot contribui mai multi factori. Problema este vindecabila, cu rabdare si tratament adecvat. Va explicam totul in urmatoarele randuri.

Fisurile vaginale, o problema cu care te poti confrunta chiar tu

O fisura vaginala este o despicare, asemanatoare unei taieturi, a membranei mucoase din interiorul vaginului. Astfel de fisuri pot aparea si pe pielea labiilor interioare sau exterioare, respectiv a vulvei, perineului sau clitorisului.

Fisurile vaginale: simptome

In cele mai multe cazuri, fisurile vaginale apar si dispar fara sa creeze disconfort. Sunt si situatii in care femeile afectate simt

  • senzatie de usturime, asemanatoare unei taieturii fine, facuta de hartie, in timpul urinarii, menstruatiei sau a dusurilor vaginale. Despre riscurile spalaturilor vaginale, vorbeste in videoul urmator, dr. Chadi Muheidli – medic specialist obstetrică-ginecologie.

Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari legate de afectiuni cu care ai putea sa te confrunti si tu, la un moment dat, aboneaza-te la canalul nostru de Youtube. Il poti accesa aici.

  • durere in timpul contactului sexual, urmata de sangerare; despre care poti afla mai multe din articolul Sangerare dupa contact sexual
  • durere la introducerea tampoanelor interne.

Cauzele care produc fisurile vaginale

Principala cauza a fisurilor vaginale este lubrifierea insuficienta a vaginului in timpul actului sexual. Atunci cand este stimulat sexual, vaginul produce in mod natural fluide care lubrifiaza zona. Aceste fluide transforma miscarea de frecare din timpul actului sexual intr-o alunecare placuta. Atunci cand vaginul nu este lubrifiat suficient, uscaciunea vaginala duce la aparitia fisurilor, in urma frecarii iritante din timpul contactului sexual.

De asemenea, utilizarea jucariilor sexuale, realizate din materiale care sunt iritante pentru piele, au margini sau portiuni abrazive, pot provoca fisuri vaginale.

Fisurile vaginale pot sa apara si in cazul femeilor care au suferit de infectii fungice sau leziuni recente ale mucoasei vaginale sensibile. O alta cauza poate fi menopauza. In aceasta etapa a vietii, nivelul de estrogen scade si duce la uscaciune vaginala. Ce se intampla cu organismul femeii in aceasta perioada, aflati din articolul Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi.

fisurile vaginale simptome

Aparitia fisurilor vaginale mai poate fi cauzata de:

  • prezenta candidozei sau a unei ciuperci;
  • estrogen scazut, cauzat de alaptare, menopauza, disfunctie ovariana, care provoaca vaginita atrofica;
  • deficiente de nutrienti;
  • intolerante alimentare;
  • alergii, dermatita de contact;
  • afectiuni autoimune care afecteaza pielea (psoriazis genital, lichen scleros)
  • infectie cu transmitere sexuala.
  • spalarea interna si frecventa a vaginului cu geluri care provoaca uscaciune;
  • prezenta virusului HPV, care afecteaza mucoasa;
  • nasterile vaginale;
  • consumul insuficient de lichide, care duce la deshidratarea pielii.

Identificarea cauzei fisurilor vaginale este cheia pentru vindecarea rapida si prevenirea recurentei, care uneori iti poate afecta viata.

Tratament eficient pentru fisurile vaginale

Daca te confrunti cu simptome de fisuri vaginale, este indicat sa te prezinti cat mai repede la medicul ginecolog, pentru un control. Poti apela la medicii cu experienta ai Dacia Medical Center, programand o consultatie la 0766536553. Medicul verifica daca exista fisuri vaginale sau este vorba despre o alta afectiune. In cazul in care exista, controlul are rolul de a le constata evolutia, daca sangereaza, daca sunt infectate sau exista scurgeri anormale.

Tratamentul pentru fisurile vaginale depinde de cauza acestora. In functie de rezultatele investigatiilor, medicul poate prescrie antibiotice si unguente specifice. De retinut ca pe perioada tratamentului, abstinenta este obligatorie. Totodata, pana la vindecare, este interzisa utilizarea tampoanelor interne. De asemenea, specialistii Dacia Medical Center recomanda ca pe durata tratamentului, femeile sa renunte la fumat si la alcool.

usturimi la urinare fisuri vaginale

O importanta deosebita in vindecarea fisurilor vaginale o are alimentatia. Proteinele (carnea), zincul si vitamina C, pentru producerea de colagen, sunt necesare si ajuta la o vindecare mai rapida a ranilor.

De asemenea, poti verifica chiat tu nivelul de proteine. Daca ai unghii moi, casante, acesta poate fi un semn ca nu primesti suficiente proteine. Pe langa consumul de carne, iti mai poti lua proteine din oua, , branza, linte, naut, fructe de mare sau nuci.

In acelasi timp, o deficienta de vitamina C sau D poate slabi rezistenta tesutului pielii si poate face ca acesta sa se rupa mai usor.

Complicatii

Sistemul tau imunitar si flora vaginala protectoare ajuta la tinerea la distanta a infectiilor, impiedicand patrunderea bacteriilor in rana. Aparitia infectiei in caz de fisuri vaginale sau vulvare minore este rara, daca starea de sanatate a vaginului tau este una buna.

De asemenea, pentru a evita complicatiile, nu recurge la automedicatie si nu folosi:

  • solutie antiseptica obisnuita;
  • creme cu antibiotice;
  • sapunuri dure;
  • orice alte unguente, creme, fara a fi prescrise de medic.


In cazul in care simptomele persista, programeaza-te la medic. Apeleaza cu incredere la echipa noastra, unde ai parte de cea mai buna ingrijire si tratament. Suna chiar acum la 0766536553.

sursa: healthline.com

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

4.1 8 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Buna ziua, in cazul in care au fost efectuate 3 sedinte de prp si o sedinta de acid hialuronic si tratamente cu creme, ce variante de tratament mai exista pentru fisura vaginala?Multumesc

Buna ziua. Pentru a va putea face o recomandare este necesara o consultatie de second opinion. Va invitam in clinica unde specialistii nostri va stau la dispozitie pentru a va oferi suportul necesar. Programari la 0766 53 65 53.

Cum identifici cu exactitate locul in care s a format fisura?

Buna ziua. Pentru identificarea fisurii, a cauzei si pentru a primi recomandari de tratament este indicat sa mergeti la un medic ginecolog. Va stam la dispozitie daca puteti ajunge in clinica: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux