Metode de contraceptie: cat sunt de eficiente si care sunt riscurile

sarcina dupa sterilet

Problema contraceptiei este una foarte importanta, mai ales in randul cuplurilor tinere care nu sunt pregatite pentru a avea un copil. In acest moment, intervin tehnicile si medicamentele cunoscute sub numele de metode ce contraceptie. Cum functioneaza, care sunt riscurile si cum ramai insarcinata dupa folosirea lor, iti explicam in material.

Potrivit cifrelor oficiale, aproape un milion de femei raman insarcinate anual, dintre care aproape 700 de mii avorteaza, iar 35 de mii sunt minore. Asta in ciuda faptului ca pe piata exista numeroase metode de contraceptie, accesibile oricui. Este important de stiut ca majoritatea femeilor pot ramane insarcinate inca de la prima menstruatie. De aceea, trebuie sa fie bine informate si sa analizeze cu atentie toate variantele descrise in acest material.

Pilula contraceptiva, printre cele mai utilizate metode de contraceptie

Pilula contraceptiva este o tableta care contine atat estrogen, cat si progesteron, hormoni asemanatori celor produsi de organismul femeii, care blocheaza eliberarea lunara a ovulului si patrunderea spermatozoizilor in uter.

pilule anticonceptionale eficienta

O folie de anticonceptionale are 21 sau 28 de pastile, cate una pentru fiecare zi, care ar trebui luate la aceeasi ora. Aceasta metoda este una dintre cele mai eficiente, avand o rata de esec de 1%, daca sunt utilizate corect.

Unele studii releva faptul ca pilulele contraceptive protejeaza impotriva cancerului de ovare sau de uter, tumorilor necanceroase de san şi chisturilor ovariene. Atentie insa, nu elimina riscul contractarii bolilor cu transmitere sexuala.

Sarcina poate sa apara in prima luna dupa ce ai renuntat la pilulele contraceptive, daca nu exista o situatie de infertilitate. Citeste mai multe despre sarcina dupa anticonceptionale aici.

Steriletul, metoda contraceptiva ideala dupa sarcina

Steriletul este un dispozitiv care se introduce de catre medic in uter, in timpul perioadei fertile, cu scopul de a preveni ovulul fecundat sa ajunga in uter. Steriletul este, dupa pilula contraceptiva, a doua cea mai sigura metoda de contraceptie. Dispozitivul intrauterin are o eficacitate care acopera o perioada de aproximativ zece ani.

Prezervativul, singurul eficient impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Prezervativul este singura metoda care protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, insa este pe lista metodelor cu risc mare de accident in ceea ce priveste siguranta contraceptiva.

sarcina dupa contraceptie

Potrivit studiilor, 15 din 100 de femei care folosesc prezervativul raman insarcinate. Aveti grija insa, prezervativele nu sunt recomandate in cazul persoanelor alergice la poliuretan sau latex. Nu se folosesc lubrifianti pe baza de ulei care pot degrada latexul.

Alte metode de contraceptie

Diafragma este o membrana de cauciuc care impiedica patrunderea spermatozoizilor in uter. Diafragma se pastreaza in vagin cel putin sase ore dupa contactul sexual pentru ca spermicidele de pe suprafata acesteia sa aiba timp sa poata distruge spermatozoizii. Aceasta metoda are eficienta de pana la 95% si nu este una permanenta.

Contraceptivele injectabile sunt injectii ce contin progesteron care impiedica eliberarea lunara a ovulului si astfel realizeaza o contraceptie hormonala prelungita. Prima injectie se administreaza de catre medic in primele zile ale menstruatiei. Urmatoarele, la un interval de 8-12 saptamani. Metoda are o eficienta de 99% si este complet reversibila. Ca efecte secundare pot aparea cresterea in greutate, menstruatiile neregulate, demineralizarea osoasa sau o forma de osteoporoza.

injectie contraceptiva

Plasturii contraceptivi se pot amplasa pe umeri, fese sau abdomen si au o perioada de valabilitate de o saptamana. Acestia nu sunt recomandati daca ai probleme cu coagularea sangelui, intrucat elibereaza cu 60% mai mult estrogen decat pilulele contraceptive.

Pilula de a doua zi este una de urgenta si este eficienta doar daca pilula este luata nu mai tarziu de 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Pilula se elibereaza fara prescriptie medicala, doar la persoanele peste 18 ani.

Metode de contraceptie permanente

Vasectomia si legatura chirurgicala a trompelor uterine – ligatura trompelor uterine – ofera o protectie permanenta impotriva unei sarcini nedorite. Sunt insa metode de sterilizare ireversibile, cerute in general de cei care au deja copii si sunt siguri ca nu mai doresc alta sarcina.

infertilitate masculina solutii

Aceste metode sunt sigure, fara nicio reactie adversa şi sunt din ce in ce mai dorite. Am scris in articolul Dezlegarea trompelor uterine: eficienta sau nu – riscuri si reusita mai multe despre sansele de sarcina dupa aceasta metoda.

Inainte de a alege metoda de contraceptie, cel mai bine este sa mergeti la o sedinta de planning. Puteti sta de vorba cu un medic ginecolog care sa va indrume spre cea mai buna solutie. Programari la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Am 36 de ani și am trompele uterine legate a-și dori sa ști dacă le pot dezlega și unde a-și putea merge pt interventie

Buna ziua. Clinica noastra nu recomanda si nu practica procedura de dezlegare a trompelor. Aceasta presupune o interventie chirurgicala complexa, in urma careia pot aparea complicatii. Mai mult decat atat, sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala dupa dezlegare sunt sub 10%, conform statisticilor. Procedura de fertilizare in vitro are mai multe sanse de reusita, cu riscuri mult mai mici. Specialistii nostri in infertilitate va pot oferi mai multe detalii si tot suportul necesar pentru obtinerea unei sarcini prin tehnici de reproducere umana asistata. Pentru o programare, ne puteti suna la 0766 536 553. O zi frumoasa va dorim!

Cat costa intervenția

Buna ziua. Va putem ajuta cu un raspuns daca ne puteti indica denumirea interventiei la care faceti referire. In articol, sunt mentionate mai multe metode contraceptive. Va multumim!

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux