Ovariectomia sau extirparea ovarelor, interventia radicala care iti salveaza viata

ovariectomia extirparea ovarelor

Ovariectomia sau extirparea ovarelor este indepartarea chirurgicala a unuia sau a ambelor ovare. De obicei, procedura se efectueaza pentru a trata o afectiune grava a ovarelor si este ultima solutie la care apeleaza specialistii. La femeile aflate la varsta fertila, ovariectomia bilaterala face imposibila aparitia sarcinii si declanseaza fenomenul menopauzei premature. In acest articol va spunem cand apare recomandarea pentru extirparea ovarelor.

Ovariectomia: cand apare indicatia pentru aceasta procedura

Ovariectomia mai este cunoscuta si ca oforectomie. Procedura chirurgicala este efectuata pentru a trata:

  • un chist care distruge ovarul;
  • torsiune ovariana (ovar rasucit);
  • cancer ovarian.
extirparea ovarelor beneficii

Un chist ovarian este un buzunar umplut cu lichid, care se dezvolta in interiorul ovarului. Exista diferite tipuri de chisturi ovariene. Majoritatea nu cauzeaza probleme, dar unele pot fi canceroase, ceea ce necesita o extirpare a ovarelor, in cele mai multe cazuri. Mai multe despre chisturile ovariene aflati din articolul Chisturi ovariene: cand devin periculoase si ce e de facut

Torsiunea ovariana apare atunci cand ovarele se rasucesc si reprezinta o urgenta chirurgicala. In majoritatea cazurilor, apare necesitatea de indepartare a ovarului. Simptomele in cazul acestei afectiuni sunt acute:

  • dureri bruste si severe la nivelul abdomenului inferior;
  • greata;
  • varsaturi.
ovariectomia extirparea ovarelor recuperare

Cancerul ovarian apare atunci cand unele celule din ovar incep sa creasca anormal si sa devina cancer. Cancerul ovarian este de obicei tratat cu un tip de interventie chirurgicala cunoscuta sub numele de laparotomie, care implica efectuarea unei taieturi lungi in abdomen. Acest lucru permite indepartarea ovarelor, trompelor uterine si a altor organe, daca au fost afectate. Unele femei prezinta un risc ereditar ridicat de a dezvolta cancer ovarian.

Ovariectomia: pregatirea pentru operatie

Pregatirea pentru aceasta interventie chirurgicala nu este complicata sau diferita de alte proceduri:

  • consumul de alimente este interzis cu 12 ore inainte de operatie;
  • consumul de lichide trebuie limitat cu 6 ore inainte de operatie;
  • consumul de medicamente este interzis cu 24 de ore inainte de operaţie.

Ovariectomia: beneficii şi urmări

Vom incepe prin a prezenta beneficiile aceste interventii chirurgicale. Femeile care au genele nemutate BRCA 1 si 2 isi scapa de riscul de a dezvolta cancer ovarian. In cazul in care boala si-a facut deja aparitia, dar este inca operabila, ovariectomia elimina riscul extinderii afectiunii. De asemenea, procedura chirurgicala ajuta si atunci cand torsiunea ovariana a dus la complicatii care pot afecta sever sanatate si care pun in pericol viata pacientei.

operatie ovariectomia extirparea ovarelor

Pe de alta parte, eliminarea ambelor ovare duce la menopauza. Daca ati avut menstruatie inainte de operatie, aceasta se va opri imediat dupa. Simptomele menopauzei isi fac aparitia si, in unele cazuri, aduc la pachet depresia si scaderea libioului.

Recuperarea dupa extirparea ovarelor

In urma interventiei chirurgicale, va fi necesara spitalizarea post-operatorie. Este posibil ca pacientei sa i administreze medicamente pentru ameliorarea durerii. Totodata, dupa externare, este recomandat pacientei sa evite efortul fizic, de la ridicarea de greutati, pana la inot si mers grabit.

ovariectomie tratament boli grave

In prima saptamana dupa operatie sunt de evitat alimentele si bauturile care fermenteaza si duc la balonare.

In cazul in care urmeaza sa treci printr-o interventie de extirpare a ovarelor si ai nevoie de mai multe explicatii din partea unui specialist, nu ezita sa ne lasi un comentariu.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

12 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Sunt operată (ovariectomue) de 3 saptamani. E normal ss fiu umflată in abdomen ca si cum ar fi o valoare?

Buna ziua! Pentru orice disconfort resimtit, va sfatuim sa discutati cu medicul dumneavoastra, care este singurul in masura sa va ofere un raspuns corect, pe baza istoricului duumneavoastra medical.

Pot apărea chisturi după eliminarea ovarelor?asta dacă există părți mici din ovar rămas….?

Buna ziua! Va recomandam un control de specialitate pentru a identifica exact problema la care faceti referire. Pentru o programare ne puteti contacta la numarul de telefon 0766536553.

Buna seara mă numesc Diana am fost operata de ovarul drept an urma cu 2 zile acum am o scurgere ușoară e normal sa am așa?

Buna ziua. Orice sangerare in afara menstruatiei trebuie investigata. Va stam la dispozitie pentru un control cu programare prealabila la 0766 536 553.

Buna ziua,am fost operatade chist endomtriozic în urma cu 4 luni,mi sa înlăturat și ovarul drept.Am fost la control azi și e totul ok,dar totuși unde am ovaru stang sunt și toate nodurile operatie pe interior simt durere usturime intepaturi uneori…sa fie normal?

Buna ziua. Din pacate, este un caz pentru care nu putem avea un raspuns decat dupa control si evaluarea dosarului medical existent. Dr. Chadi Muheidli va sta la dispozitie in cabinet la 0766 536 553 si online, aici: https://bit.ly/3jQNcLL

Bună ce se întâmplă dacă îți scoți ambele ovare va rog sami răspundeți am 22 de ani si am scos un ovar si si miau zis ca trebuie scos si urmatorul ce se va întâmpla cu mine?

Buna ziua. In functie de afectiunea medicala pentru care se impune ovarectomia si in cazul in care va doriti ca in viitor sa aveti un copil, va recomandam sa va prezervati fertilitatea inainte de indepartarea celui de-al doilea ovar. Daca interventia de ovarectomie nu implica si scoaterea uterului (histerectomie), pe viitor veti putea apela la proceduri de reproducere umana asistata pentru obtinerea unei sarcini (Fiv cu ovocite proprii, daca pot fi prezervate acum sau cu donate). Va dorim multa sanatate!

Buna ziua! Intreb pentru o fata de 24 de ani, care are un chist de 7 cm pe ovarul stang. Doctorul a programat-o la operatie sa scoata chistul, a zis ca nu se vede bine ovarul, dar ca pare distrus.
Exista vreo posibilitate de recuperare a ovarului respectiv?

Buna ziua. Pentru evaluarea cazului este necesar un consult ecografic in clinica. Specialistii nostri o pot ajuta cu o a doua opinie medicala, dar este necesara o programare in clincia la 0766.53.65.53. Multa sanatate!

12
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux