Sarcina naturala dupa FIV

sarcina naturala dupa FIV

Chiar daca este ceva ce se intampla destul de rar, sarcina naturala dupa FIV este totusi posibila. Exista cupluri care s-au luptat ani intregi cu infertilitatea si au apelat la fertilizare in vitro pentru a avea un copil. Dupa ceva vreme au avut insa surpriza de a obtine si o sarcina pe cale naturala. Totul depinde insa de cauzele initiale ale infertilitatii si de modul cum au fost acestea tratate.

Cum este posibila o sarcina naturala dupa FIV

Sarcina obtinuta pe cale naturala dupa ce cuplul a trecut deja prin FIV depinde foarte mult de cauzele infertilitatii. Astfel, daca problema initiala era infertilitatea feminina, exista posibilitatea ca tratamentele si investigatiile facute in vederea FIV sa o fi rezolvat, macar partial. Spre exemplu, in cazul in care femeia s-a confruntat cu infertilitatea din cauza unui diagnostic de endometrioza, tratamentul de lunga durata poate sa ajute in obtinerea unei sarcini pe cale naturala. Sarcina obtinuta prin FIV poate ajuta la imbunatatirea evolutiei endometriozei sau la reglarea fluxului sanguin catre uter. In acest fel, se modifica si anatomia pelviana, ceea ce poate duce la implantarea mai usoara a unui embrion. De asemenea, exista si cazuri in care nu se poate identifica o cauza clara pentru infertilitate. Si aici poate sa apara o sarcina naturala dupa ce s-a facut o fertilizare in vitro.

Varsta femeii – factor esential in obtinerea sarcinii

Conceptia spontana se intampla mai des in cazul femeilor care au sub 34 de ani. De altfel, rata generala de fertilitate este mai mare la femeile tinere. Rezerva ovariana scade pe masura ce femeia inainteaza in varsta. In aceasta situatie, sansa obtinerii unei sarcini pe cale naturala scade progresiv. Multe dintre femei ajung astfel sa apeleze de metode de reproducere umana asistata din dorinta de a avea un copil. Din pacate insa, o sarcina naturala dupa un FIV nu este ceva ce poate fi controlat si vine deseori ca o surpriza placuta pentru parinti. Deseori, cauzele infertilitatii care s-au manifestat inainte de FIV raman valabile si dupa sarcina obtinuta prin reproducere umana asistata.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Cand trebuie sa mergeti la specialist

Dificultati financiare, dorinta de a avea intai o cariera sau probleme medicale, acestea sunt doar cateva motive pentru care este amanata o sarcina. Cu cat este amanata mai mult, cu atat este mai greu de obtinut. Dupa 35 de ani rezerva ovariana scade, iar o sarcina pe cale naturala devine mai putin probabila. Este de preferat ca respectivul cuplu sa ajunga la medicul specialist dupa cel mult un an de incercari, daca femeia are sub 35 de ani. Dupa aceasta varsta, termenul limita este de sase luni.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Nu de putine ori stresul este un factor atunci cand se pune diagnostic de infertilitate. Faptul ca acel cuplu a obtinut deja o sarcina prin FIV reduce considerabil stresul provocat de lipsa copilului. Astfel, in astfel de perioade, cuplul ar putea avea sanse mai mari sa obtina o sarcina pe cale naturala.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux