Valoarea AMH: ce inseamna si cum influenteaza sansele sa ramai insarcinata

valoare AMH

Valoarea AMH, mai exact a hormonului anti-mullerian, este un indicator al fertilitatii feminine. Testul AMH arata arata rezerva ovariana a unei femei. Mai exact, cantitatea de ovule si numarul de ani fertili pe care o femeie ii mai are. In contextual actual, in care femeile amana maternitatea in favoarea studiilor si a carierei, cunoasterea valorii AMH este esentiala. Rezerva ovariana scade pe masura ce imbatranim. Acest lucru inseamna ca obtinerea unei sarcini devine din ce in ce mai dificila. Din fericire, solutii exista! Despre ce arata exact valoarea AMH, discutam pe larg in acest articol.

Din punct de vedere medical, probabilitatea ca o femeie sa ramane insarcinata sau sa aduca pe lume un copil sanatos scad odata cu inaintarea in varsta. Statisticile arata ca probabilitatea unei femei in varsta de 30 de ani de a ramane insarcinata, intr-un ciclu menstrual, este de 25-30%.

valoare AMH

La 40 de ani, insa, sansele de a ramane insarcinata sunt de doar 5%. Aceasta este si explicatia pentru care, in cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro, printre criteriile de eligibilitate se numara varsta cuprinsa intre 24 si 40 de ani. In acest moment, se discuta schimbarea regulilor la nivel national, astfel: Fertilizare in vitro cu ajutor de la stat in 2022.

La nastere, o femeie “detine” 1-2 milioane de foliculi. La pubertate, numarul lor ajunge la 400.000 – 500.000. Inainte de menopauza, numarul foliculilor este de aproximativ o mie.

Cum se face testul AMH

Nivelul AMH poate fi determinat printr-o simpla analiza de sange, care se poate efectua in orice zi a ciclului femeilor. Testul AMH, despre care puteti citi in articolul Infertilitatea de cuplu, ce facem atunci cand nu reusim sa devenim parinti, este prima investigatie recomandata de specialistii in infertilitate cand exista probleme de conceptie, dupa un an de incercari in a obtine o sarcina.

femeie insarcinata

Un nivel scazut al AMH-ului arata o rezerva ovariana scazuta. Un nivel crescut al AMH-ului indica sindromul ovarelor polichistice. Dupa menopauza, hormonul anti-mullerian are o valoare foarte scazuta sau este nedetectabil.

Valoarea AMH mica nu inseamna ca este exclusa o sarcina pe cale naturala. Intr-adevar, probabilitatea este mai mica decat in cazul fertilizarii in vitro cu ovocite proprii sau ovocite donate, in special in cazul in care vorbim despre o varsta inaintata.

La 25 de ani, valoarea medie a AMH-ul este in jur de 5.4 ng/ml, in timp ce la 40 de ani ajunge la putin peste 1ng/ml.

AMH varsta

Valoare AMH si varsta

In concluzie, rezerva ovariana si varsta au o influenta semnificativa in ceea ce priveste aparitia unei sarcini. Ele sunt criterii de eligibilitate clare pentru cuplurile infertile care intentioneaza sa beneficieze de Subprogramul National de Fertilizare in Vitro.

Deoarece se folosesc doar ovocite proprii, rezerva ovariana a femeii care se inscrie in program trebuie sa permita realizarea procedurii. Mai exact, rezerva ovariana trebuie sa se situeze in limite normale, adica nivelul AMH sa fie mai mare de 1,1 ng/ml, iar varsta femeii sa fie intre 24 si 40 de ani. Va prezentam in continuare criteriile pentru Fertilizare in vitro cu ajutor de la stat in 2021.

In situatia in care ai nevoie de suport pentru pregatirea si depunerea dosarului, specialistii nostri iti stau la dispozitie. Programari la 0766536553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Mai multe detalii despre rezerva ovariana, puteti citi in articolul despre valoarea AMH. […]

[…] niciodata, doar scade. Poti afla mai multe despre acest indicator de fertilitate din articolul Valoarea AMH: ce inseamna si cum influenteaza sansele sa ramai insarcinata […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux