O rezerva ovariana buna nu iti garanteaza ca vei ramane insarcinata I Afla de ce

investigatii infertilitate

Atunci cand vorbim despre investigatii pentru infertilitate, printre primele analize indicate regasim hormonul Anti-Mullerian – AMN, mai exact testarea rezervei ovariene. Asadar, testul AMH se afla in topul analizelor pe care trebuie sa le faci atunci cand nu reusesti sa concepi un copil. Exista insa cazuri in care o rezerva ovariana care pare buna din punct de vedere cantitativ, dar nu iti garanteaza ca vei ramane insarcinata. In acest articol iti vom explica de ce.

Ce este AMH

AMH, adica hormonul Anti-Mullerian, este un produs al organismului, vital in functia reproductiva. Odata cu debutul menstruatiei, ovarele incep sa secrete acest hormon fara de care o sarcina este extrem de greu de obtinut. El scade treptat. De exemplu, in cazul femeilor aflate in prag de menopauza, cantitatea de AMH este foarte scazuta sau chiar nedetectabila. Asadar, nivelul AMH va stabili cat de fertila este o femeie. Ideal este ca valoarea acestui hormon sa fie de peste 1,1 ng/ml, insa nici un nivel extrem de crescut nu este un semn bun, pentru ca acesta indica anumite probleme, cum sunt ovarele polichistice.

valoarea AMH pentru Program National

Cu toate acestea, un nivel optim al hormonului AMH nu iti garanteaza intotdeauna ca vei ramane insarcinata. Chiar daca testul AMH are un rezultat normal, in anumite cazuri nu poti concepe un copil. Si asta pentru ca vorbim despre calitate, nu despre cantitate. De exemplu, o femeie de 40 de ani va obtine o sarcina mult mai greu decat una de 20 de ani, chiar daca valoarea AMH este una buna.

Dar, pe langa nivelul de AMH, exista multe alte lucruri de luat in calcul și nenumărate boli de care o femeie poate suferi, fara sa stie.

Posibile cauze ale infertilitatii

Una dintre cele mai intalnite situatii este cea in care femeia sufera de obstructie tubara, denumita in termeni populari “trompe infundate”. Cauzele acestei afectiuni sunt multiple: poate fi o problema generata de o infectie cu transmitere sexuala, cum este Chlamydia, un fibrom uterin sau un sterilet montat gresit in trecut. Pentru a depista o obstructie tubara este necesara o investigatie speciala, numita histerosonografie.

Alta afectiune care duce la infertilitate este endometrioza. Asta inseamna ca tesutul endometrial, care captuseste uterul pe interior, creste in afara cavitatii uterine. Asta poate afecta ovarele, astfel ca boala devine una complicata. In special la menstruatie, femeile care sufera de endometrioza au dureri foarte mari. Și, potrivit statisticilor, pana la jumatate dintre femeile care au aceasta afectiune devin infertile. Din fericire, exista tratamente care s-au dovedit a fi eficiente, iar pacientele au reusit sa obtina o sarcina.

Infertilitatea masculina, o posibila cauza pentru lipsa sarcinii

Pe langa cazurile in care problema infertilitatii este la femeie, exista situatii in care barbatul este cel care sufera de o afectiune. Prima investigatie care trebuie facuta este spermograma. Aceasta indica nu doar numarul de spermatozoizi, ci si calitatea acestora, in ceea ce priveste mobilitatea, precum si morfologia. Din nou, la fel ca in cazul femeilor, este importanta calitatea, nu neaparat cantitatea. De exemplu, niste spermatozoizi care prezinta malformatii nu vor reusi sa fecundeze un ovul sanatos.

teste infertilitate barbati

Din nefericire, nu exista semne care sa indice clar ca un barbat este infertil. Tocmai de aceea, ideal este sa apelezi la un specialist care sa stie exact ce analize sunt necesare. Cu toate acestea, exista anumite simptome care pot ridica semne de intrebare, cum ar fi dificultati de ejaculare sau ejacularea unor volume reduse de sperma. Disfunctia erectila poatre fi un alt indiciu, precum si durerile in zona testiculelor. Dar, desi exista diverse tratamente pentru modificarile spermei, nu intotdeauna se va putea obtine o sarcina in mod natural, astfel ca unele cupluri trebuie sa apeleze la fertilizare in vitro.

Investigatii si solutii pentru infertilitate

Vorbim despre analize genetice, ecografie testiculara – pentru barbati, de exemplu. La femei, avem laparascopie sau histeroscopie. Sau chiar o procedura de fertilizare in vitro. In primul rand, FIV are scop curativ, de a obtine o sarcina. Este bine de stiut faptul ca are si scop diagnostic, deoarece ne poate furniza anumite informatii esentiale. De exemplu, la un cuplu la care analizele, teoretic, au iesit bine, dar care a facut trei inseminari si nu a obtinut sarcina, cu ajutorul FIV se poate descoperi ca ovocitele sunt de proasta calitate, imature, cu un procent mic de fertilizare – din 10 ovocite se obtin doar 3 embrioni.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, specialist in probleme de infertilitate

In general, testele se efectueaza in functie de varsta femeii. La mai putin de 35 de ani, investigatiile ar trebui sa inceapa la un an de incercari nereusite de a obtine o sarcina pe cale naturala, in timp ce o femeie de 40 de ani ar trebui sa apeleze la un specialist chiar din momentul in care decide ca vrea un copil. Si asta pentru ca rezerva ovariana si calitatea ovocitelor scade. Asadar, ai putea pierde timp pretios si risti sa nu mai poti folosi ovocitele pe care inca le mai ai. In acest caz, ar putea fi necesara fertilizarea in vitro cu ovocite donate sau embrioni donati.

Mai multe detalii despre AMH poti citi in articolul Interpretarea corecta a valorii AMH si optiuni de a ramane insarcinata.

Solutii pentru a obtine o sarcina

Cuplurile in care femeia are un AMH de peste 1,1 ng/ml si varsta pana in 40 de ani pot beneficia de suport financiar de la stat pentru FIV, in anumite conditii. De exemplu, atunci cand infertilitatea nu este o consecinta a unui act medical deliberat, cum ar fi “legarea trompelor” – ligatura tubara.

Este bine de stiut faptul ca fertilizare in vitro cu ovocite donate are o rata mai mare succes decat fertilizarea in vitro cu ovocite proprii. Ovocitele folosite de la donatoare sunt de cea mai buna calitate, prelevate de la paciente tinere, fara probleme medicale.

In cadrul clinicii Dacia Medical Center, cuplurile infertile beneficiaza de:

  • experienta unei echipe medicale cu o vasta experienta in reproducere umana asistata;
  • aparatura de ultima generatie;
  • consiliere pentru depunerea dosarului pentru Subprogramul National de Fertilizare in Vitro;
  • credit medical pentru investigatii medicale si proceduri de reproducere umana asistata medical, de la inseminare intrauterina pana la FIV in Grecia, cu ovocite donate sau embrioni donati.

Pentru a beneficia de serviciile noastre, trebuie sa iti faci o programare la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux