Histerosonografia: cand facem si ce sanse ai sa ramai insarcinata dupa procedura

cand se face histerosonografia

Ai ajuns in cabinetul medicului ginecolog in probleme de fertilitate si ai primit indicatia de a verifica permeabilitatea trompelor uterine. Mai exact, daca ovulul se poate intalni cu spermatozoidul in trompe si poate parcurge drumul pana in uter, unde urmeaza a se implanta. Cand se face histerosonografia, ce este si cat de adevarat este ca poate fi obtinuta sarcina doar dupa o astfel de procedura, iti explica dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

Ce este histerosonografia

Histerosonografia este un examen ecografic transvaginal folosit in urma suspiciunilor de infertilitate tubara. Acest tip de investigatie ne arata imagini ale uterului, iar tehnica este folosita atunci cand o femeie are dificultati in a ramane insarcinata sau a avut mai multe avorturi spontane.

Sursa: Dacia Medical Center

Folosind acelasi principiu al unei ecografii standard, histerosonografia nu radiaza si nu este necesara anestezia inainte de investigatie. Recuperarea este si ea una usoara.

Histerosonografia este valoroasa atunci cand ne confruntam cu probleme de infertilitate feminina. Ne ajuta sa examinam permeabilitatea trompelor uterine si sa vedem daca este vorba despre o infertilitate tubara. Mai mult decat atat, tot cu ajutorul histerosonografiei putem sa identificam anumite defecte genitale, fibroame sau polipi si sa stabilim cauza unor sangerari vaginale neexplicate.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
indicatii histerosonografie
sursa: freepik.com

Cand se face histerosonografia si ce arata

De regula, indicatia pentru histerosonografie vine in urma unei probleme de fertilitate, insa nu se limiteaza aici. Medicul poate solicita o histerosonografie atunci cand exista simptome si afectiuni, inclusiv:

 • trompe infundate
 • examinarea uterului atunci cand au existat mai multe avorturi spontane
 • examinarea tesutului cicatricial, cum ar fi endometrioza
 • identificarea unor anormalitati din mucuoasa uterina
 • vizualizarea formei uterului

Examenul ecografic este nedureros si nu prezinta riscuri pentru paciente. Pentru o preciezie mai buna a rezultatului, procedura se realizeaza in primele doua saptamani ale ciclului menstrual, incepand cu ziua 8 si pana in ziua 13. Astfel, riscurile unei infectii sunt minime. Manevra nu se realizeaza in timpul sarcinii, iar in cazul unei suspiciuni de boala pelvina inflamatorie amanam procedura.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
pasi histerosonografie
sursa: freepik.com

Histerosonografie, pas cu pas

Manevra dureaza de obicei mai putin de 30 de minute. Va puteti astepta la urmatoarele:

 1. Inainte de inceperea procedurii este necesar sa goliti vezica. Apoi va veti intinde pe patul de examinare si veti fi treaza pe toata durata procedurii. Este posibil sa resimtiti crampe usoare.
 2. Inainte de a incepe, medicul va face un examen pelvin pentru a vedea daca exista dureri.
 3. Medicul va introduce un specul in vagin (acelasi ca la un examen vaginal standard) pentru a-l mentine deschis si pentru a ajunge la colul uterin. Acesta poate folosi un tampon pentru a sterge si a curata colul uterin.
 4. In continuare, un cateter subtire va fi pus in deschiderea colului uterin. Speculul va fi apoi eliminat din vagin.
 5. Prin intermediul cateterului va fi introdusa o solutie salina in colul uterin, pana in vagin. Cand in uter a ajuns suficient lichid, medicul va folosi sonda ecografica pentru a reda imaginile din interiorul uterului. Pacienta va vedea procedura in timp real si ii poate solicita medicului sa se opreasca daca va simti durere sau disconfort.
 6. Dupa terminarea procedurii, lichidul salin va fi eliminat in cateva ore.

Ce se intampla dupa procedura

Dupa o histerosonografie pacienta va putea pleca acasa imediat dupa terminarea investigatiei. Aceasta isi va putea relua activitatile obisnuite la scurt timp, iar lichidiul salin va fi eliminat in urmatoarele ore. Pentru putin timp veti avea simptome precum crampe, scurgeri vaginale sau sangerari usoare.

simptome dupa histerosonografie
sursa: freepik.com

Toate aceste simptome sunt normale, iar daca apar dureri, puteti lua analgezice. Majoritatea femeilor nu resimt durere dupa histerosonografie.

Daca exista o modificare a tipului sau a cantitiatii de secretie vaginala anuntati imediat medicul. Pot fi semne ale unei infectii.

Cand se face histerosonografia, contraindicatii

Histerosonografia este o procedura sigura, cu putine riscuri, in cazuri foarte rare, exista un mic risc de infectie pelvina.

Femeilor care sufera de boala inflamatorie pelvina, nu li se recomanda procedura.

Inainte de procedura, medicul poate solicita un test de sarcina pentru evita orice risc asupra unui fat in dezvoltare. Daca ai intrebari, nu ezita sa ne contactezi. Suntem aici ca sa iti raspundem!

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Daca vorbim despre inseminare intrauiterina ca prim pas terapeutic, atunci sperma pregatita in laborator este injectata in uterul femeii la ovulatie, urmand ca fertilizarea sa se produca apoi in trompe, asa cum se intampla in mod natural. Se indica atunci cand avem o patologie masculina, iar femeia ovuleaza regulat si are trompe permeabile. Despre testarea permeabilitatii tubare poti citi mai multe aici.  […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x