Rolul acidului folic in sarcina: cand il luam si in ce cantitate

acid folic in sarcina

Specialistii recomanda unei femei sa ia acid folic atat inainte de a ramane gravida, cat si in timpul sarcinii. Administrarea in sarcina a 400 micrograme de acid folic, in fiecare zi, contribuie la prevenirea unor malformatii congenitale majore ale creierului si ale coloanei vertebrale ale fatului. Iti explicam in acest articol cand luam acidul folic in sarcina si care sunt riscurile majore la care iti expui copilul daca refuzi acest supliment.

Suplimente alimentare recomandate in sarcina

Medicii recomanda ca femeile care planuiesc sa ramana insarcinate sa ia zilnic o pastila de acid folic. Acesta se regaseste in diferite concentratii. Este recomandat cu pana la trei luni inainte de conceptie si cel putin in primele trei luni de sarcina. De cele mai multe ori, acidul folic va fi luat pe toata durata celor 9 luni de sarcina. De asemenea, pentru fiecare gravida, medicul are o lista de vitamine recomandate. Daca unele vitamine functioneaza in toate sarcinile, altele sunt indicate doar daca gravida are anumite dificultati in asimilarea unor substante nutritive. Mai multe despre vitaminele recomandate in sarcina poti afla si in Vitamine recomandate in sarcina.

Mai mult, expertii americani de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda ca fiecare femeie de varsta reproductiva sa ia zilnic acid folic, indiferent daca intentioneaza sau nu sa ramana insarcinata.

prevenire malformatii acid folic

Si asta in contextul in care statisticile arata ca aproximativ jumatate dintre sarcinile din SUA sunt neplanificate. Malformatiile congenitale majore ale creierului sau coloanei vertebrale a copilului apar foarte devreme in timpul sarcinii. Mai exact, la 3-4 saptamani dupa conceptie, inainte ca majoritatea femeilor sa stie ca sunt insarcinate.

Acidul folic, implicat in productia de celule noi  

Acidul folic este o vitamina din gama B-urilor, pe care organismul nostru o foloseste pentru a produce zilnic noi si noi celule. De asemenea, acidul folic in forma sintetica este adaugat in suplimente si in alimente fortificate, cum ar fi orezul, pastele, painea si unele cereale pentru micul dejun.

Acid folic in sarcina: depasirea dozei zilnice recomandate

Specialistii atentioneaza insa ca o doza zilnica mai mare de 400 mcg de acid folic nu contribuie neaparat la o mai buna prevenire a defectelor de tub neural. Cu toate acestea, medicul iti poate recomanda sa iei o doza mai mare de acid folic, din cauza altor afectiuni de sanatate.

acid folic in sarcina

Daca ai avut deja o sarcina afectata de un defect al tubului neural si planuiesti sa ramai din nou gravida, ar trebui sa consulti un medic. Poti face o programare, la unul dintre specialistii Dacia Medical Center.

Datele arata ca bebelusii nascuti cu anencefalie nu traiesc mult, de obicei, iar cei cu spina bifida pot avea probleme medicale ce nu pot fi rezolvate. O cantitate suficienta de acid folic poate proteja copilul, in proportie de cel putin 50%, de defecte ale tubului neural.

Anencefalia si spina bifida, afectiuni grave

Anencefalia este un defect congenital grav, cand un copil se naste fara parti ale creierului si craniului. Afectiunea este un tip de defect al tubului neural (NTD). Pe masura ce tubul neural se formeaza si se inchide, ajuta la formarea creierului si a craniului bebelusului (partea superioara a tubului neural), a maduvei spinarii si a oaselor din spate (partea inferioara a tubului neural). Anencefalia apare daca partea superioara a tubului neural nu se inchide complet. Acest lucru duce adesea la nasterea unui copil fara partea din fata a creierului si partea responsabila de gandire si coordonare a miscarilor, respectiv cerebelul. Partile ramase ale creierului nu sunt adesea acoperite de os sau piele.

Spina bifida este o afectiune care afecteaza coloana vertebrala. De obicei, este evidenta la nastere. Spina bifida se poate produce oriunde de-a lungul coloanei vertebrale daca tubul neural nu se inchide complet. Cand tubul neural nu se inchide complet, coloana vertebrala care protejeaza maduva spinarii nu se formeaza si nu se inchide asa cum ar trebui. Acest lucru duce adesea la deteriorarea maduvei spinarii si a nervilor. Spina bifida poate provoca dizabilitati fizice si intelectuale care variaza de la usoare la severe. Severitatea depinde dimensiunea si locatia deschiderii in coloana vertebrala.

Acid folic, administrat si impotriva nasterilor premature

Potrivit specialistilor, atunci cand este luat inainte si in timpul sarcinii, acidul folic poate proteja, de asemenea, impotriva:

  • nasterii premature;
  • buzei despicate;
  • nasterii cu o greutate mica;
  • avort spontan.

Acidul folic in sarcina mai este recomandat, de asemenea, pentru a reduce riscul de:

  • complicatii ale sarcinii – datele arata ca femeile care au luat suplimente de acid folic in al doilea trimestru au avut un risc redus de preeclampsie.
  • boala de inima;
  • accident vascular cerebral;
  • unele tipuri de cancer;
  • boala Alzheimer.

Pe langa produsele fortificate cu acid folic, exista mai multe alimente care contin aceasta vitamina in mod natural, in cantitati diferite. Printre acestea se numara ficatul de vita, lintea, fasolea sau spanacul.

Totodata, expertii spun ca acidul folic previne un tip de anemie, numita anemie megaloblastica. Anemia apare atunci cand nu exista suficiente celule rosii in sange pentru a transporta oxigen la tesuturile corpului.

Anemia megaloblastica este un tip de anemie care apare atunci cand celulele care formeaza in cele din urma globule rosii nu pot face o copie a materialului lor genetic (ADN). Pentru ca celulele sa creasca si sa se divida, trebuie sa isi poata copia ADN-ul. O astfel de actiune necesita o cantitate adecvata de acid folic. Prea putin acid folic in sange este o cauza a anemiei megaloblastice.

Daca planifici sa ramai insarcinata sau esti deja gravida si ai anumite intrebari legate de sarcina sau de starea bebelusului, le poti adresa intr-un comentariu sau poti face o programare la numarul de telefon 0766536553.

Venim constant in intampinarea nevoilor pacientelor noastre cu pachete si preturi atractive atat pentru perioada de preconceptie, cat si pentru sarcina. Le poti vedea in Oferte investigatii ginecologie.

sursa: cdc.gov; webmd.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux