Vitamine recomandate in sarcina

Vitamine recomandate in sarcina

Pentru fiecare gravida, medicul are o lista de vitamine recomandate in sarcina. Daca unele vitamine functioneaza in toate sarcinile, altele sunt indicate doar daca gravida are anumite dificultati in asimilarea unor substante nutritive. Cel mai important lucru este totusi o dieta sanatoasa, care ramane o sursa excelenta de vitamine si minerale.

Vitamine recomandate in sarcina: ce contin

Spre deosebire de multivitaminele obisnuite, cele prenatale contin o cantitate mai mare de acid folic, fier si calciu. Astfel, acidul folic ajuta la prevenirea defectelor de tub neural la fat. Aceste defecte sunt anomalii grave la nivelul creierului si la maduva spinarii. De cealalta parte, fierul previne anemia, ceea ce ajuta la dezvoltarea si evolutia normala a fatului. Numeroase studii au aratat ca vitaminele prenatale scad riscul ca fatul sa se nasca cu o greutate mica. De asemenea, in sarcina se mai recomanda si suplimente care sa contina vitamina C, vitamina D, mai multe vitamine din complexul B, vitamina A, cupru, zinc, vitamina E. Niciuna dintre vitamine nu ar trebui luata fara recomandarea medicului care urmareste sarcina.

Alte tipuri de vitamine prenatale

Vitamina B12 este necesara mai ales in cazul persoanelor care urmeaza o dieta vegetariana. Vitamina este esentiala in sinteza proteica, in conditiile in care bebelusii alaptati de mame vegetariene prezinta deficit de vitamina B12. Lipsa vitaminei B6 poate cauza dermatite, anemii sau neuropatii periferice. Vitamina C este recomandata in special gravidelor fumatoare, consumatoare de alcool si celor cu sarcini multiple. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in organism. In lipsa acestei vitamine exista risc de rahitism. Zincul ajuta la obtinerea unei greutati normale a bebelusului la nastere.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

In primul rand, o alimentatie echilibrata si sanatoasa este esentiala in timpul sarcinii. Exista cazuri in care insa nu este suficient acest lucru, iar organismul mamei are nevoie de ajutor ca sa sustina fatul pentru o dezvoltare normala. Aici intervin vitaminele prenatale, insa nu trebuie luate dupa ureche. Chiar si vitaminele trebuie recomandate de un specialist.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Cand e nevoie de vitamine recomandate in sarcina

Tubul neural al fatului, din care mai apoi evolueaza creierul si maduva spinarii, incepe sa se dezvolte chiar din prima luna de sarcina. Recomandarea generala este ca gravida sa inceapa sa ia vitaminele prenatale inainte de conceptie. De asemenea, o dieta echilibrata nu poate decat sa ajute in dezvoltarea normala a copilului.

Vitaminele nu pot inlocui o alimentatie sanatoasa, astfel ca mesele ar trebui sa fie echilibrate. Necesarul zilnic de vitamine se stabileste in cabinetul specialistului, in functie de particularitatile gravidei. Daca femeia a nascut deja un copil cu defect de tub neural, va lua in a urmatoarea sarcina o doza suplimentara de acid folic. Vitaminele ar trebui luate pe toata perioada celor noua luni de sarcina. Exista insa si cazuri in care medicii recomanda anumite vitamine chiar si dupa nastere, mai ales daca proaspata mamica alapteaza.

Posibile efecte secundare

Chiar daca, in mod normal, vitaminele sunt pentru sustinerea organismului in aceasta perioada solicitanta, gravida poate manifesta si reactii adverse. Una dintre ele este senzatia de greata, care poate sa apara dupa luarea vitaminelor. O solutie poate fi administrarea acestora dupa masa sau inainte de a merge la somn. De asemenea, vitaminele cu fier pot cauza constipatie. Exista mai multe metode prin care se poate rezolva aceasta problema. Astfel, gravida este incurajata sa bea mai multe lichide, sa includa in dieta mai multe fibre sau sa ia un laxativ. De asemenea, este recomandata si miscarea fizica, dar pentru asta este nevoie de o discutie cu medicul specialist care stabileste ce miscari pot fi facute de catre gravida.

sursa foto: pregnancyhealth.net, dailymail.co.uk, advokatska-komora.co.rs

Lasa un comentariu

Name*

Email* (never published)

Website

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.