Alimentatie si fertilitate: dieta mediteraneana, rol cheie in preconceptie

alimentatie si fertilitate

Fie ca incerci sa ramai insarcinata pe cale naturala, fie ca te pregatesti pentru o procedura de fertilizare in vitro (FIV) sau inseminare, ai putea sa-ti cresti sansele cu ajutorul dietei. Studiile au aratat ca exista o legatura semnificativa intre alimentatie si fertilitate. S-a demonstrat ca dieta mediteraneana, recunoscuta pentru beneficiile ei pentru sanatate, poate contribui si la combaterea infertilitatii. Concret, poate imbunatati fertilitatea, succesul unei proceduri de reproducere umana asistata medical si calitatea spermei. Poti afla din continuarea acestui articol ce ar trebui sa mananci ca sa iti cresti sansele sa ramai insarcinata.

Alimentatie si fertilitate: dieta mediteraneana, de ajutor in preconceptie

Infertilitatea a devenit o problema tot mai des intalnita la nivel global. Si asta fie ca este vorba despre cauze feminine sau masculine. Atunci cand cauza este una necunoscuta, adoptarea unei diete mediteraneene in preconceptie poate fi o strategie eficienta si accesibila oricarui cuplu.

alimentatie si fertilitate cu dieta mediteraneana

Acest lucru a fost accentuat de cel mai recent studiu tematic, realizat de Universitatea Monash, Universitatea Sunshine Coast si Universitatea din Australia de Sud. Cercetarea a fost data publicitatii la sfarsitul lui 2022. Potrivit acesteia, revizuirea a constatat ca dieta mediteraneana poate imbunatati:

  • fertilitatea;
  • succesul tehnicilor de reproducere umana asistate medical;
  • calitatea spermei.

Alimentatie si fertilitate: dieta mediteraneana vs. dieta occidentala

Dieta mediteraneana este bazata in special pe fructe, legume, cereale integrale, ulei de masline, leguminoase, nuci, ierburi si condimente. Ea include si iaurt, branzeturi si surse de proteine din peste, pui sau oua. De retinut este ca in dieta mediteraneana, produsele procesate din carne, in special carne rosie, se consuma in cantitati mici.

alimentatie si fertilitate dieta mediteraneana

Si asta spre deosebire de dieta occidentala, care contine grasimi excesive saturate, carbohidrati rafinati si proteine animale. Toate acestea o fac densa energetic si lipsita de fibre alimentare, vitamine si minerale. De obicei, o dieta occidentala este asociata cu niveluri mai ridicate de inflamatie.

Acum, studiul realizat de cercetatorii din Australia a aratat ca proprietatile antiinflamatorii ale unei diete mediteraneene pot imbunatati sansele de conceptie ale cuplurilor. Inflamatia poate afecta fertilitatea atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, prin calitatea spermei, ciclurile menstruale si implantare.

Modificarea dietei si reducerea inflamatiei

Prin urmare, cercetatorii si-au propus sa vada cum se poate reduce inflamatia cu ajutorul dietei, respectiv cum poate contribui dieta mediteraneana la imbunatatirea fertilitatii. Ei au aratat ca modificarea dietei – o practica neintruziva si accesibila – ar putea imbunatati fertilitatea, pe langa starea generala de sanatate.

In functie de varsta pe care o ai, daca tu si partenerul tau nu ati reusit sa obtineti o sarcina dupa 6-12 luni de incercari, ar trebui sa te adresezi unui medic. Si asta deoarece ar putea exista unele conditii medicale pe care sa nu le cunosti sau sa nu le poti controla. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Influenta varstei asupra fertilitatii: ce sa ai in vedere atunci cand decizi sa amani sarcina.

Conditii medicale ce afecteaza fertilitatea feminina

Astfel, exista o serie de afectiuni medicale ce pot contribui la problemele de fertilitate feminina. Printre acestea se numara:

  • tulburari de ovulatie: afecteaza eliberarea ovocitelor din ovare. Acestea includ tulburari hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, hiperprolactinemie si probleme cu glanda tiroida;
  • anomalii uterine sau cervicale: printre acestea se numara existenta unor polipi sau fibroame in uter;
  • deteriorarea sau blocarea trompelor uterine: pot fi adesea cauzate de boala inflamatorie pelvina;
  • endometrioza: apare atunci cand tesutul ce captuseste in mod normal interiorul uterului creste in afara lui;
  • insuficienta ovariana primara sau menopauza precoce: apare atunci cand ovarele inceteaza sa functioneze si menstruatia se opreste inainte de 40 de ani;
  • aderente pelvine: acestea sunt benzi de tesut cicatricial care leaga organele dupa infectie pelvina, apendicita sau interventii chirurgicale.
alimentatie pentru obtinerea sarcinii

De asemenea, fertilitatea poate fi cauzata de o serie de conditii medicale asociate cu absenta menstruatiei, cum ar fi diabetul slab controlat, boala celiaca si unele boli autoimune, precum lupusul.

Pentru a exclude prezenta unor astfel de afectiuni pentru care sarcina se lasa asteptata, adreseaza-te unui medic. Poti apela la un specialist cu experienta al Dacia Medical Center, programandu-te chiar acum la 0766536553.

Totodata, varsta joaca un rol important. Pe masura inaintarii in varsta, are loc scaderea cantitatii si calitatii ovocitelor, si implicit a sanselor de a ramane insarcinata. In acest context, medicul iti va recomanda testarea rezervei ovariene. Despre aceasta investigatie, poti afla mai multe din articolul Interpretarea corecta a valorii AMH si optiuni de a ramane insarcinata.

Imbunatatirea fertilitatii, printr-un stil de viata sanatos

Dincolo de toate conditiile enumerate mai sus, alegerile facute pentru un stil de viata sanatos te pot ajuta sa iti imbunatatesti fertilitatea. Iata ce ai putea face in acest sens:

  • sa iti mentii o greutate optima: excesul de greutate sau subponderabilitatea poate afecta ovulatia;
  • sa te protejezi pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala: chlamydia sau gonoreea sunt o cauza principala a infertilitatii la femei;
  • sa eviti sa lucrezi in tura de noapte: activitatea de noapte te poate expune unui risc mai mare de infertilitate, prin afectarea productiei de hormoni;
  • sa reduci stresul.

Consumul de alcool, tutun si cafea

De asemenea, in cazul in care tu sau partenerul tau sunteti fumatori, renuntati la acest obicei. S-a demonstrat ca tutunul este asociat cu o fertilitate mai scazuta. De asemenea, fumatul imbatraneste ovarele si epuizeaza prematur ovocitele.

limiteaza consumul de cafea

Si evitarea completa a alcoolului iti poate creste sansele de a ramane insarcinata. Consumul excesiv de alcool este asociat cu un risc crescut de tulburari de ovulatie.

In acelasi timp, limiteaza consumul de cafea. Cercetarile au aratat insa ca fertilitatea feminina nu pare sa aiba de suferit daca aportul de cofeina este de sub 200 de miligrame pe zi.

Un specialist in probleme de fertilitate iti poate oferi sfaturi personalizate si iti poate recomanda investigatii specifice. Poti apela la un medic cu experienta al Dacia Medical Center, care te va ajuta sa identifici modalitati de a-ti creste fertilitatea si, implicit, sansele de a ramane insarcinata. Programeaza-te chiar acum la 0766536553.

surse: mayoclinic.org; sciencedaily.com

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux