Planificarea unei sarcini este o perioada incarcata de emotie si asteptare, dar si de responsabilitate. Unul dintre pasii esentiali pentru a te bucura de o sarcina fara complicatii este efectuarea analizelor medicale inainte de conceptie. Aceste investigatii joaca un rol crucial in identificarea posibilelor probleme de sanatate. Ele ar putea influenta sarcina, oferind timp pentru prevenirea sau tratarea lor. Iata de ce sunt importante aceste analize inainte de sarcina, dar si ce poti face daca ai ramas deja insarcinata.
Ecografia de confirmare, primul pas dupa un test pozitiv de sarcina
Daca ai un test de sarcina pozitiv, felicitari! Urmatorul pas pe care trebui sa il faci este sa mergi la medicul ginecolog, pentru prima ecografie de sarcina. Este vorba despre ecografia de confirmare a sarcinii. Cu ajutorul ei, te asiguri ca sarcina este pozitionata corect. Excluzi astfel riscurile unei sarcini extrauterine, care iti poate pune viata in pericol.

In mod normal, sarcina poate fi vazuta ecografia la 5-6 saptamani. Perioada este calculata din prima zi a ultimei menstruatii. De asemenea, bataile inimii bebelusului ar trebui sa se auda incepand cu perioada cuprinsa intre 6 si 7 saptamani.
In cazul in care sarcina nu se vede ecografic, inseamna ca este prea mica. Concret, a trecut prea putin timp de la ovulatie. In acest caz, se recomanda efectuarea unei analize de sange, respectiv un test Beta hCG. De retinut ca analiza trebuie repetata la 48 de ore. Afla cum te poate ajuta si pe tine acest test din articolul Confirmarea sarcinii, dupa un test pozitiv.
Despre toate acestea, afla mai multe de la dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, care vine cu informatii utile in videoul urmator.
Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari pe care ai putea sa ti le pui chiar tu, afla mai multe de pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.
Analize inainte de sarcina sau la inceputul ei
In cazul in care ai ramas insarcinata si nu ai apucat sa faci analizele necesare in preconceptie, respectiv nu ai apucat sa pregatesti sarcina, medicul ti se va prescrie acum.
In primul rand, pachetul minimal de analize trebuie sa le contina pe cele recoltate in cabinetul medicului ginecolog. Acestea constau in:
- analiza secretiilor vaginale;
- culturi din colul uterin, pentru Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma.
Analize inainte de sarcina: testul Babes-Papanicolau
Tot ca analize inainte de sarcina sau la inceputul ei se recomanda si efectuarea testului Babes-Papanicolau. Cu ajutorul lui, pot fi depistate celule canceroase sau precanceroase, de la nivelul cervixului.
Rolul sau este unul de control de rutina. In cazul in care rezultatul semnaleaza insa modificari, medicul va stabili un plan de tratament. Afla mai multe despre rolul acestei investigatii din articolul Testul Babes Papanicolau si culturile de col, un barometru al sanatatii feminine.
Analize inainte de sarcina: Profilul TORCH
Profilul TORCH este un grup de analize de sange extrem de important. De aceea, se recomanda a fi efectuat inainte de a ramane insarcinata. In cazul in care nu l-ai facut in preconceptie, medicul ti-l va recomanda in primele saptamani de sarcina.

Analizele cuprinse in profilul TORCH verifica existenta unor infectii ce pot fi transmise de la mama la fat. Ele ar putea afecta dezvoltarea bebelusului pe perioada sarcinii. Profil TORCH cuprinde analize pentru:
- toxoplasmoza (anticorpi IgG și IgM), despre ale carei riscuri poti afla mai multe din articolul Toxoplasmoza in sarcina: evita complicatiile cu analizele din preconceptie
- citomegalovirus (anticorpi IgG și IgM);
- rubeola (anticorpi IgG si IgM);
- herpes simplex (HSV1, HSV2 – anticorpi IgG și IgM);
- HIV.
Rezultatul analizelor cuprinse in profilului TORCH arata daca in corpul mamei exista sau nu anticorpi specifici acestor boli. Pentru efectuarea profilului TORCH, dar si a altor analize de laborator, poti apela la Dacia Medical Center. Lista de preturi o poti consulta aici, iar o programare poti face sunand la 0766536553.
Afectiuni care pot fi transmise fatului
Placenta este o bariera impotriva transmiterii unor infectii de la mama la fat. Ea nu este insa o bariera totala. Exista afectiuni care pot fi transmise copilului. Unele influenteaza semnificativ evolutia sarcinii. Este cazul hepatitelor sau al infectiei cu virusul HIV.
Infectia cu virusul HIV poate fi transmisa materno-fetal intr-un procent cuprins intre 5 si 17%. Si asta mai ales in momentul nasterii, dar si in timpul sarcinii propriu-zise. De asemenea, o alta infectie cu repercusiuni destul de grave asupra evolutiei fetale este infectia cu treponema pallidum. Ea este cunoscuta sub numele de sifilis. Si aceasta se poate transmite atat in timpul sarcinii, dar mai ales la momentul nasterii, atentioneaza specialistii Dacia Medical Center.

Tratament de sustinere a sarcinii
In functie de simptomatologie si daca apar unele probleme, medicul iti poate prescrie un tratament de sustinere a sarcinii. Totodata, iti va recomanda:
- acid folic, despre beneficiile caruia poti afla mai multe din articolul Rolul acidului folic in sarcina: cand il luam si in ce cantitate;
- multivitamine;
- No-spa la nevoie, insotit, eventual, de o doza de progesteron.
In cazul in care in trecut ai avut mai multe sarcini pierdute, medicul ti-ar putea recomanda efectuarea analizelor din profilul de trombofilie. De asemenea, ai putea primi tratament cu aspirina in doza mica sau heparina, cum ar fi clexane sau heparina.
Despre trombofilie si investigatiile necesare, poti afla mai multe din videoul urmator. Dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate, atentioneaza ca boala este cauza de avort spontan.
In general, toate analizele recomandate in preconceptie sau la inceputul sarcinii au ca scop urmarirea corecta a sarcinii si depistarea eventualelor probleme, cum ar fi trombofilia.
Intreruperea sarcinii
De asemenea, daca este descoperita o infectie recenta cu Citomegalovirus, cu rujeola sau cu varicela, in primul trimestru de sarcina, se poate recomanda intreruperea sarcinii. Si asta din cauza riscului destul de mare de malformatii congenitale.
Desi astfel de situatii au loc in cazuri rare, analizele din preconceptie au rolul de a urmari cat mai corect sarcina si de a putea administra, acolo unde este nevoie tratament. Un exemplu in acest sens sunt pacientele care prezinta risc de avort in primele trei luni se sarcina, cu contractii si sangerari, si atunci primesc si o suplimentare cu progesteron, putand astfel sa duca sarcina mai departe.
In cazul in care planifici o sarcina sau ai ramas deja insarcinata si esti in cautarea unui medic cu experienta pentru monitorizarea sarcinii tale, apeleaza cu incredere la specialistii Dacia Medical Center. Echipa noastra o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0766536553.
[…] A treia optiune este cea pe care prea putini medici o iau in calcul. Ei aleg sa nu recomande nici chiuretajul, nici tratamentul medicamentos, ci sa lase organismul pacientei sa elimine singur tesutul. Dupa pierderea sarcinii fara embrion, medicul poate recomanda un interval de cel putin 3 cicluri menstruale pana la urmatoarea incercare de a concepe un copil. Sigur, in acest interval este de dorit sa se faca controale si analize de preconceptie, despre care am scris mai multe in Analize inainte de sarcina. Recomandari. […]