Astmul in sarcina, cum imi va afecta copilul

astmul in sarcina

Astmul este o afectiune cronica care in timpul sarcinii se poate agrava, daca nu este tinuta corespunzator. Studiile arata ca pana la 8% dintre femeile insarcinate sunt afectate de astm. Cu un tratament adecvat, boala nu ar trebui sa fie un pericol pentru femeia insarcinata. De ce astmul in sarcina este un motiv de ingrijorare, ne spune dr. Ciprian Pop Began, medic primar obstetrica-ginecologie .

Astm in sarcina: complicatii

Fara o doza corespunzatoare de tratament pentru astm, in timpul sarcinii exista riscul de aparitie al unor complicatii precum:

  • Preeclampie
  • Restrictie de crestere fetala
  • Nastere prematura
  • Necesitatea unei nasteri prin cezariana
  • Hemoragie uterina
tratament astm in sarcina
sursa: freepik.com

Diagnosticul de astm in sarcina poate provoca agravarea conditiei sau poate sa nu o influenteze deloc. Totusi, studiile arata ca gravitatea astmului din timpul sarcinii este strans legata de severitatea acestuia inainte de sarcina. Unele femei pot experimenta simptome mai severe ale astmului la inceputul sarcinii, deoarece renunta la medicatie dupa confirmarea testului de sarcina.

dr. Ciprian Pop Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Cat de sigure sunt medicamentele

Orice medicament luat in timpul sarcinii poate prezenta riscuri. Daca inainte sa ramaneti insarcinata aveti medicatie pentru astm, puteti continua tratamentul, dar trebuie sa va consultati cu medicul dumneavoastra despre doza optima. Insa, daca inainte de sarcina nu ati folosit medicamente pentru alergii, este indicat sa nu incepeti sa luati dupa ce ai ramas insarcinata. Exista riscul unei reactii alergice numita anafilaxie (soc anafilactic).

Pentru a preveni agravarea bolii si aparitia complicatiilor este indicat sa evitati pe cat posibil expunerea la alergeni si la alti factori declansatori.

travaliu-si-nastere-astm-in-sarcina
sursa: pixabay.com

Cum prevenim complicatiile pentru astmul in sarcina

Cel mai eficient mod de a avea grija de copilul tau este sa ai grija de tine. Poti face asta respectand cateva reguli, cum ar fi:

  • Respecta programarile la medic. Daca ai intrebari, nu ezita sa te adresezi medicului curant.
  • Respecta prescriptiile medicale. Nu lua medicamente fara acordul medicului.
  • Renunta la fumat. Fumatul agraveaza astmul, iar in timpul sarcinii provoaca probleme de sanatate atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.
  • Evita contactul cu animalele si alti factori iritanti.
  • Acorda atentie oricarui simptom. Cere ajutor atunci cand apare cel mai mic simptom cu privire la agravarea conditiei medicale.

Daca un astm in sarcina nu este controlat, exista riscul ca fatul sa nu primeasca suficient oxigen si sa prezinte un risc crescut de a avea o greutate mai mica la nastere. In schimb, in ceea ce priveste alaptatul, le sfatuiesc pe pacientele mele sa alapteze chiar daca sunt sub medicatie pentru astm. Riscul ca laptele matern sa fie contaminat este unul redus.

dr. Ciprian Pop Began, medic primar obstetrica-ginecologie
astm in sarcina
sursa: pixabay.com

Travaliul si nasterea

Majoritatea femeilor nu prezinta simptome majore in timpul travaliului sau al nasterii. Medicamentele pentru astm nu influenteaza travaliul si pot fi luate atat in timpul lui, cat si in momentul nasterii.

Va avea sau nu copilul meu astm

Exista un risc crescut ca un copil sa dezvolte astm, daca si mama sufera de aceasta afectiune. Totusi, cauza astmului ramane necunoscuta. Renuntarea la fumat in timpul sarcinii si evitarea expunerii bebelusului la fumul de tigara, reduce considerabil riscul de aparatie al astmului.

Alaptarea in primele 6 luni de viata ale copilului este considerata cea mai eficienta metoda de a reduce riscul de aparitie a astmului sau a alergiilor.

sursa foto: pixabay.com
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] o femeie planuieste sa aiba un copil sau este deja insarcinata, dar sufera de o boala cronica, sfatul specialistilor este ca aceasta sa nu intrerupa tratamentul fara acordul medicului. El este […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux