Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida

medicatie in sarcina

Medicamentele in sarcina pot produce efecte secundare atat pentru fat, cat si pentru mama, iar in cazuri grave se poate ajunge chiar la avort spontan. Fie ca este vorba despre pastile luate pentru a calma o durere sau un tratament pentru o boala cronica, femeia insarcinata trebuie sa consulte medicul pentru administrarea de medicamente sau ajustarea dozei. Pe de alta parte, exista si o categorie de medicamente recomandate in sarcina.

Medicamente in sarcina: ce este permis

Datele arata ca doar 30% dintre femei se considera suficient de informate cu privire la riscurile legate de administrarea de medicamente in timpul sarcinii.

O categorie de medicamente nu doar permisa in sarcina, ci chiar recomandata, este cea a vitaminelor. Vitaminele sunt indicate in sarcina, mai ales in prima perioada. Cu ajutorul vitaminelor, organismul femeii se adapteaza mai repede si mai eficient la noua postura. De asemenea, vitaminele il ajuta si pe fat se evolueze normal. O serie de vitamine pot fi luate si din alimente, cu mentiunea ca exista anumite alimente pe care nu ai voie sa le consumi atunci cand esti gravida.

Poti afla mai multe despre ce ai voie si ce nu ai voie sa mananci atunci cand esti gravida, in articolul Alimentatie in sarcina: ce nu ai voie sub nicio forma sa mananci.

medicamente in sarcina

Totusi, specialistii spun ca nici macar vitaminele nu trebuie luate fara o recomandare medicala, chiar daca sunt anumite tipuri de vitamine indicate in sarcina, deoarece si cantitatea conteaza in egala masura.

Printre vitaminele recomandate in sarcina se numara acidul folic, din categoria vitaminelor de tip B.

Medicamente in sarcina: ibuprofenul

Sub nicio forma nu trebuie ca femeia insarcinata sa se trateze singura cu medicamente. Si asta pentru ca, de exemplu, administrarea anumitor medicamente, cum ar fi ibuprofenul, poate fi periculoasa pentru copilul nenascut. Totodata, daca administrarea de medicamente in sarcina nu se face sub recomandare, exista si riscul unor reactii adverse. Efectele secundare ale administrarii de medicamente in sarcina pot duce la diverse complicatii, in cazuri grave ajungandu-se chiar pana la avort spontan.

Medicamente in sarcina: acidul folic

Acidul folic poate fi gasit si in natura, in special in legumele verzi, cum ar fi spanacul, broccoli sau sparanghelul. In cantitati mai mici, exista acid folic si in paine sau produse lactate. Daca legumele sunt preparate termic, o mare parte din cantitatea de acid folic pe care o contin se pierde.

In cazul produselor lactate, cele care sunt sterilizate UHT pastreaza o valoare mai mare a acidului folic. Doza zilnica recomandata pentru o persoana este de 0,2 – 0,3 mg, o dieta echilibrata putand asigura acest aport. Pe de alta parte, doza necesara de acid folic pentu o femeie insarcinata este dubla. Rolul acidului folic in sarcina este de a preveni formarea defectelor de tub neural la fat.

Medicamente in sarcina: femeile cu probleme de sanatate

Daca o femeie planuieste sa aiba un copil sau este deja insarcinata, dar sufera de o boala cronica, sfatul specialistilor este ca aceasta sa nu intrerupa tratamentul fara acordul medicului. El este cel care va hotari daca modifica dozele prescrise pana atunci. Exista numeroase cazuri in care viitoarea mamica are diverse afectiuni pentru care trebuie sa urmeze un tratament.

vitamine permise in sarcina

Pentru a avea o sarcina normala, este obligatorie discutia cu medicul specialist pentru a stabili modul de administrare a tratamentului. Totodata, exista si situatii in care femeia este nevoita sa renunte la tratament pe perioada sarcinii.

Spre exemplu, in cazul in care femeia are o afectiune la glanda tiroida, de cele mai multe ori isi poate continua tratamentul linistita. Copilul nu va avea de suferit de pe urma medicatiei mamei. Inclusiv medicamentele pentru tensiune pot fi luate in timpul sarcinii.

Totul se desfasoara insa sub supraveghere medicala, automedicatia este interzisa. In acelasi timp insa, anumite medicamente pentru afectiuni psihice, cum ar fi Xanax, pot afecta dezvoltarea normala a fatului, astfel ca se recomanda renuntarea la tratament. Printre substantele interzise in sarcina se numara si medicamentele pe baza de thalidomida sau hormoni estrogeni.

Medicamente in sarcina: afectiunile pasagere

Pe parcursul celor noua luni de sarcina, exista riscul ca mama sa ia o viroza respiratorie sau o infectie, indiferent de cat incearca sa se fereasca. Aceste afectiuni se trateaza tot sub supravegherea medicului.

ce pastile nu am voie sa iau in sarcina

Se poate lua paracetamol simplu, aspenter sau sirop de tuse. Daca este nevoie de un antibiotic, se va decide doar dupa efectuarea unei antibiograme. Oricum, indiferent de medicamentul administrat, sarcina trebuie supravegheata de specialist pe tot parcursul tratamentului. Chiar daca se intampla sa ne speriem de posibilele efecte ale medicamentelor asupra sarcinii, cateodata riscul de a lasa boala netratata este mai mare.

Medicamente in sarcina: tratamente naturiste

Multe femei apeleaza la tratamente naturiste atunci cand au diverse probleme in timpul sarcinii. Chiar daca, in teorie, aceste tipuri de tratamente sunt mai putin riscante, exista si in astfel de situatii efecte adverse. Astfel, medicii spun ca inclusiv tratamentele naturiste trebuie discutate si aprobate de specialistul care urmareste sarcina.

Daca ai o problema de sanatate preexistenta sau aparuta in timpul sarcinii si vrei sa afli parerea unui medic specialist, poti face o programare la 0766 536 553.

sursa: santemagazine.fr 
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Inainte de a ramane insarcinata este esential sa vorbesti cu medicul tau despre starea generala de sanatate, mai exact, despre afectiunile de care ai suferit in trecut sau cele actuale, daca exista. Trebuie sa informezi medicul daca te afli sub tratament. Anumite medicamente folosite pentru tratarea  unor afectiuni nu sunt permise in sarcina. Despre medicatie, citesti mai multe aici. […]

[…] Cand vine vorba despre tratamentul medicamentos, este foarte important sa consultati medicul despre riscurile asociate formei de tratament. Anumite medicamente administrate in timpul sarcinii pot avea efecte adverse asupra fatului. Despre riscul automedicatiei in sarcina in orice situatie, nu doar in sarcina toxica, am scris mai multe aici. […]

[…] Daca te adresezi medicului de la primele simptome, acesta ti-ar putea prescrie un tratament antiviral. Desi acesta nu vindeca, impiedica agravarea simptomelor. Medicul iti va prescrie si alte medicamente pe care le poti lua in timpul sarcinii, dar foarte important este sa nu recurgi la automedicatie, despre care poti citi mai multe in Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida. […]

Pot vb cu cine va

Buna ziua. Va rugam sa ne spuneti cu ce va putem fi de folos, prin comentariu la acest articol sau sa ne sunati la 0766 53 65 53. Numai bine!

[…] Daca testul este pozitiv, medicul tau curant iti poate recomanda tratamentul cu antibiotice pentru a preveni transmiterea la copilul nou-nascut, in timpul nasterii. Despre acestea, poti afla mai multe din articolul Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida […]

[…] Exista o multime de cauze pentru care se poate produce un avort spontan. Poate fi vorba despre o selectie naturala, adica o sarcina care avea anumite probleme genetice si care nu s-ar fi putut dezvolta normal. La fel de bine poate fi un embrion in regula din punct de vedere genetic, dar care sa nu reziste pentru ca pacienta nu si-a adaptat, in timp util, regimul de viata si medicatia pentru sarcina, iar uterul se contracta si da embrionul afara. De-a lungul timpului, au aparut diferite teorii legate de stilul de viata in sarcina, incluzand anumite medicamente care ar putea provoca anomaliile sau contractiile. Aceste teorii nu au fost insa dovedite, astfel ca nu se poate vorbi intre legaturi directe intre medicamente, proceduri sau obiceiuri care sa duca automat la avort spontan. De aceea, pentru prevenirea avortului spontan, este necesara adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, iar folosirea medicamentelor sa fie facuta doar cu recomandarea medicului. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida. […]

Bună ziua eu sunt în sarcinata și mă doare rău maseua am voie sa ia pastile Antinevralgic

Buna ziua. Va recomandam sa va consultati cu medicul curant care va monitorizeaza sarcina si cu medicul dentist pentru a identifica o cauza a durerii si solutii optime de tratament in contextul sarcinii. Multa sanatate!

9
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux