Boli ce pot aparea in sarcina: de la infectii urinare, la diabet si preeclampsie

cele mai frecvente boli in sarcina

Pe cat este de frumoasa si de asteptata, pe atat este de plina de griji si de nelinisti perioada sarcinii. De asemenea, starile de greata si de rau se pot prelungi, iar unele femei nu reusesc sa manance mare lucru in primele luni si se anemiaza. Si asta in timp ce altele iau prea mult in greutate si abia se mai pot misca. Vorbim in acest articol despre boli in sarcina, ce le poate cauza si care sunt riscurile pentru mama si fat. Complicatiile date de unele boli in sarcina pot aparea chiar daca inca din preconceptie au fost luate toate masurile de precautie.

Daca esti gravida si te confrunti cu simptomele bolilor despre care vom vorbi in continuare, trebuie sa faci cat mai repede o programare la medicul curant. Cu un tratament corect, tu si bebelusul tau veti fi feriti de complicatii.

Printre cele mai comune probleme ale femeilor insarcinate sunt infectiile urinare. Gravidele prezinta risc crescut de a face o inflamatie la nivelul tractului urinar intre saptamanile 6 si 24 ale sarcinii.

Aceasta problema apare pentru ca uterul este situat deasupra vezicii urinare. Pe masura ce uterul se dezvolta, greutatea sa poate bloca scurgerea urinei din vezica, iar asta poate duce la infectie. De regula, viitoarele mamici simt nevoia de a urina mai des, au dureri sau arsuri la urinare si crampe in partea inferioara a abdomenului.

Atentie! O infectie urinara netratata poate fi un risc de a naste prematur. Afla mai multe informatii pe aceasta tema in articolul Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea.

Cele mai frecvente boli in sarcina

Unele dintre cele mai frecvente boli in sarcina sunt varicele si afectiunile pielii. Multe dintre viitoarele mamici fac vergeturi, acnee si chiar rozacee. Si asta se intampla mai ales din cauza schimbarilor hormonale. In aceasta situatie, cea mai mare provocare este sa rezisti tentatiei de a folosi produsele antiacneice. Ele nu sunt indicate in timpul sarcinii. Partea buna e ca de cele mai multe ori tenul revine la normal dupa nasterea bebelusului.

Tot din cauza dereglarilor hormonale se poate ajunge si la hipotiroidism. Afectiunea apare atunci cand tiroida elibereaza in sange mai putini hormoni decat e normal.

boli in sarcina

Cea mai frecventa cauza a hipotiroidismului aparut in sarcina este aportul redus de iod. Bebelusul consuma rezervele de iod si hormonii tiroidieni ai mamei pentru crestere. Lipsa hormonilor tiroidieni duce la acumularea in corp a unor substante care retin apa si o depun in tesutul subcutanat. Viitoarea mamica va avea un aspect mai umflat la fata, gat, maini si picioare, precum si un puls mai mic.

Diabetul gestational: cauze si riscuri

Mult mai grava este situatia in care corpul gravidei nu produce suficienta insulina, iar nivelul de glucoza din sange este ridicat, afectiune cunoscuta ca diabet gestational.

Diabetul gestational este o boala temporara, care se dezvolta in jurul saptamanilor 24-28 ale sarcinii, iar dupa nastere dispare.

diabet gestational in sarcina

Chiar daca glicemia revine la normal, e semn ca mama are un risc ridicat de a dezvolta diabet de tip 2 de-a lungul vietii. Predispuse la aceasta boala sunt:

  • femeile obeze;
  • femeile care au fost diagnosticate cu sindromul ovarului polichistic;
  • femeile care au rude de gradul 1 cu diabet;
  • femeile care au nascut anterior un copil cu o greutate de peste 4,5 kilograme.

Afla mai multe informatii despre aceasta afectiune ce poate aparea atunci cand esti gravida, in articolul Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina.

O alta problema care poate afecta femeile gravide este hipertensiunea arteriala. Din pacate, complicatiile pot fi multiple si destul de grave. Un diagnostic de hipertensiune in sarcina este un semnal de alarma atat pentru mama, cat si pentru copil. Metoda utilizata pentru a identifica afectiunea este MAPA, respectiv monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale. Medicii monteaza un dispozitiv care masoara tensiunea arteriala 24 de ore fara intrerupere.

Boli in sarcina: tipuri de hipertensiune

Hipertensiunea arteriala poate sa apara inainte de sarcina sau in timpul acesteia. Exista mai multe tipuri de hipertensiune arteriala asociata cu sarcina:

  • hipertensiune cronica: poate sa apara inainte de sarcina sau in timpul sarcinii, dar inainte de saptamana 20. Acest tip de hipertensiune dureaza peste 12 saptamani dupa nastere;
  • hipertensiune gestationala: apare dupa saptamana 20 de sarcina, dispare dupa nastere;
preeclampsie in sarcina
  • preeclampsia: o complicatie serioasa care poate sa apara dupa saptamana 20 de sarcina. Afectiunea inseamna hipertensiune arteriala si proteine in exces in urina. Fara tratament corespunzator, preeclampsia poate provoca decesul, atat in cazul mamei, cat si al fatului.

Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune in articolul Hipertensiune in sarcina.

Riscurile pentru mama ale preeclampsiei

Asa cum precizam mai sus, preeclampsia este una dintre cele mai complicate boli ce pot sa apara in timpul sarcinii. Cel mai mare risc este pentru mama, aceasta fiind predispusa la preeclampsie si, daca nu e tratata corespunzator, la eclampsie. Aceasta din urma este o afectiune extrem de grava, in care femeia poate suferi crize asemanatoare celor epileptice, cu convulsii si pierderea cunostintei, sau, si mai grav, care poate duce la coma sau chiar moartea ei si a bebelusului. Pentru ca vorbim despre o afectiune ale carei simptome se pot descoperi doar prin analize medicale, se recomanda controalele regulate la medic si monitorizarea tensiunii, pentru a evita astfel de situatii.

Tensiunea arteriala mare vine cu riscuri si pentru fat, daca sarcina nu este supravegheata atent. Acesta poate avea restrictii de crestere, ceea ce poate insemna complicatii care duc pana la pierderea sarcinii.

Daca esti insarcinata si te confrunti cu simptome care te duc cu gandul la aceste boli ce pot sa apara in timpul sarcinii, discuta cat mai repede cu medicul tau curant. Daca ai deja un diagnostic, dar vrei sa afli si parerea unui alt specialist, poti face o programare la unul dintre medicii cu experienta de la Dacia Medical Center, la telefon 0766536553. Vei primi cele mai bune indrumari astfel incat tu si bebelusul tau sa fiti in siguranta.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux