Hipertensiune in sarcina

hipertensiune in sarcina (Medium)

Un diagnostic de hipertensiune in sarcina este un semnal de alarma atat pentru mama, cat si pentru copil. Metoda utilizata pentru a identifica afectiunea este MAPA, respectiv monitorizare ambulatorie a presiunii arteriale. Medicii monteaza un dispozitiv care masoara tensiunea arteriala 24 de ore fara intrerupere.

Tipuri de hipertensiune in sarcina

Hipertensiunea arteriala poate sa apara inainte de sarcina sau in timpul acesteia. Exista mai multe tipuri de hipertensiune arteriala asociata cu sarcina:

  • hipertensiune cronica: daca apare inainte de sarcina sau in sarcina, dar inainte de saptamana 20. Acest tip de hipertensiune dureaza peste 12 saptamani dupa nastere.
  • hipertensiune gestationala: apare dupa saptamana 20 de sarcina, dispare dupa nastere.
  • preeclampsie: o complicatie serioasa care poate sa apara dupa saptamana 20 de sarcina. Afectiunea inseamna hipertensiune arteriala si proteine in exces in urina. Fara tratament corespunzator, preeclampsia poate provoca decesul, atat in cazul mamei, cat si al fatului.

Tratament in caz de hipertensiune in sarcina

Diagnosticul de hipertensiune in sarcina trebuie pus de medicul specialist. Orice tratament intr-un astfel de caz va fi luat sub stricta supraveghere de specialitate.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Exista anumite medicamente hipertensive care sunt considerate sigure si n-ar trebui sa afecteze fatul. Totusi, multe tipuri de tratament pentru hipertensiune trebuie evitate in timpul sarcinii.

In lipsa tratamentului, o hipertensiune in sarcina duce la risc de infarct de miocard sau convulsii. Exista si risc de accident vascular cerebral, sangerare vaginala sau nastere prematura (placenta abruption). Dozele in care se administreaza medicamentele sunt stabilite de medic si nu se modifica fara recomandarea lui.

Hipertensiune in sarcina. Travaliu si nastere.

In functie de starea in care se afla gravida, medicul poate decide inducerea travaliului. Nasterea poate sa aiba loc cu cateva zile inainte de data estimata. Scopul este de a evita complicatiile. La o pacienta cu preeclampsie, nasterea poate fi programata chiar si mai devreme. Daca e o nastere naturala, vor fi recomandate medicamente pentru evitarea convulsiilor. In anumite cazuri, varianta cea mai sigura poate fi o interventie de cezariana.

Riscuri pentru fat in caz de hipertensiune in sarcina

La o gravida cu hipertensiune, fluxul de sange de la nivelul placentei scade. Asta inseamna reducerea furnizarii cu oxigen si nutrienti pentru copil. Astfel de probleme pot duce la restrictii de crestere si chiar deces in uter. Sarcina trebuie supravegheata foarte atent de medicul specialist pentru a evita aceste complicatii.

Recomandari pentru gravidele cu hipertensiune

Valorile tensiunii arteriale pot fi reduse prin repaus la pat. Astfel se regleaza si fluxul de sange catre placenta, deci copilul nu sufera. In formele severe de preeclampsie, se impune internarea in spital, sub stricta monitorizare. Se vor face constant teste non-stres si profil biofizic. Asa se masoara cantitatea de lichid amniotic si se verifica starea copilului.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune in articolul Hipertensiune in sarcina. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x