Calendar de sarcina: cand se fac ecografiile morfologice si de ce

Monitorizarea atenta a sarcinii te scapa de multe griji si dureri de cap, atat in perioada in care esti insarcinata, cat si dupa nastere. Asa poti afla, pas cu pas, cum se dezvolta bebelusul tau, daca totul este in regula sau exista vreo problema si trebuie intervenit pentru a o rezolva. Dupa ecografia de confirmare a sarcinii, care stabileste daca embrionul sau embrionii, in caz ca vorbim de o sarcina multipla, sunt pozitionati unde trebuie, si nu extrauterin, este important ca viitoarea mamica sa faca ecografia de morfologie fetala de prim trimestru.

Aceasta ecografie este indicata intre saptamanile 11 si 14 ale sarcinii si are ca scop stabilirea varstei exacte a fatului si dimensiunile acestuia. Prin intermediul acestei ecografii se pot diagnostica si eventuale anomalii majore ale fatului, precum sindromul Down sau alte mutatii cromozomiale, dupa masurarea unor parametri si markeri, precum translucenta nucala, osul nazal, ductul venos si fluxul prin valva tricuspida.

Pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precis, se recomanda si o analiza de sange, Dublu Test, prin care se determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice.

In cazul in care valorile acestei proteine A plasmatice sunt mai mici decat ar fi normal, atunci ar putea exista un risc crescut de dezvoltare a sindromului Down, preeclampsie, nastere prematura sau alte probleme la fel de grave. Rezultatele de la Dublu Test nu confirma intr-o proportie de 100% ca fatul ar putea suferi de aceste boli, dar arata o probabilitate. De aceea, e posibil ca medicul sa recomande ulterior un alt test de sange, mai precis, fie Harmony, fie Panorama, ambele avand o precizie de pana la 99% in a depista anomaliile.

Fie ca apeleaza la acest test suplimentar sau nu, viitoarea mamica va fi chemata lunar in cabinetul ginecologic, pentru consult si ecografie uzuala. Intre saptamanile 15 si 21, e recomandat sa se faca o alta analiza de sange, numita Triplu Test, care evalueaza riscul ca bebelusul sa aiba un defect de tub neural sau o anomalie cromozomiala, precum sindroamele Down, Edwards, Patau sau Turner. Apoi, intre saptamanile 20 si 24 ale sarcinii, se face ecografia morfologica de trimestrul II, care este 3D sau 4D, si care vine cu rezultate mult mai precise despre bebelus.

In timpul acestei ecografii se examineaza fiecare parte a corpului fatului, pentru a fi siguri ca se dezvolta asa cum trebuie. Se acorda o atentie speciala dezvoltarii creierului, fetei, coloanei vertebrale, peretelui abdominal, inimii, stomacului, rinichilor si membrelor, pentru a identifica eventuale probleme sau malformatii, precum absenta cerebelului sau encefalului, buza de iepure, spina bifida, absenta membrelor, probleme renale sau defecte de perete abdominal, prin care se pot exterioriza intestinul sau chiar ficatul. Totodata, se determina pozitia placentei si a cordonului ombilical si se estimeaza cantitatea de lichid amniotic, parametri importanti si in stabilirea modalitatii de nastere.

In ultimul trimestru de sarcina, vizitele la medic devin mai dese. In jurul saptamanii 32 are loc ecografia morfofetala de trimestrul III, unde atentia se indreapta, in special, pe inima bebelusului si pe starea lui generala.

Se examineaza conexiunea inimii cu vasele de la baza ei, pentru a depista eventuale anomalii congenitale. O examinare speciala are loc in cazul femeilor cu istoric de anomalii cardiace in familie, cele cu diabet gestational si cele care iau medicamente antiepileptice. Masuram cu atentie capul copilului, abdomenul si femurul, pentru a estima ce dimensiuni va avea la nastere, si verficam gradul de maturizare al plamanilor.
Cand se ajunge la cea de-a 36-a saptamana de sarcina, lucrurile se schimba radical. Copilul creste mai mult ca oricand si ajunge sa ia in greutate si o jumatate de kilogram pe saptamana.

De la acest moment, vizita in cabinetul ginecologic devine saptamanala. Trebuie sa evaluam ecografic gradul de maturare al placentei si cantitatea de lichid amniotic, indicatori in functie de care stabilim momentul si modalitatea nasterii. Cresterea copilului si starea sa de sanatate depind in continuare de hrana si oxignul furnizat de placenta, prin intermediul cordonului ombilical, asa ca acestea trebuie verificate cat mai des.
La implinirea a 37 de saptamani de sarcina, femeia poate naste oricand. Chiar daca ideal e ca sarcina sa ajunga la 40 de saptamani, se intampla destul de des ca bebelusul sa vina pe lume inainte de data stabilita la inceputul sarcinii, fie pentru ca este grabit, fie pentru ca ecograful a estimat gresit data nasterii.

Pentru ca nasterea bebelusului sa nu aduca surprize neplacute, este foarte important ca analizele si ecografiile sa fie facute in saptamanile indicate de medic – pentru ca rezultatele sa fie relevante, si in aceeasi clinica – pentru a nu exista diferente intre echipamentele ecografice. Rolul cel mai important este jucat, insa, de medicul care interpreteaza datele, de aceea e bine sa alegi o persoana specializata in morfologie fetala, pentru a fi sigura ca orice detaliu sau umbra e analizata cu maxima atentie si nu reprezinta o problema, in viitor.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux
()
x