Primul trimestru de sarcina: ce simti tu si cat creste fatul

cat creste bebelusul in primul trimestru de sarcina

Daca ai obtinut doua liniute pe testul de sarcina, cu siguranta ai o gramada de intrebari legate de ce urmeaza sa se intample. Primul trimestru de sarcina dureaza pana la sfarsitul celei de-a 13-a saptamani. Tot acum, vei incepe sa resimti semnele sarcinii cum ar fi greata, sanii sensibili si oboseala. Dincolo de complesirea emotionala, cu siguranta te intrebi ce se intampla cu fatul, cum se dezvolta viata in interiorul tau si ce trebuie sa faci pentru siguranta voastra. Iti oferim in continuarea acestui articol toate informatiile de care ai nevoie acum, astfel incat sa te simti mai linistita si sa te bucuri de acest nou inceput.

Primul trimestru de sarcina: formarea organelor

Dezvoltarea fetala incepe imediat dupa fertilizarea ovulului. Pana la sfarsitul celei de-a 13-a saptamani, respectiv a primului trimestru, toate organele si sistemele vitale sunt formate. Principala ta preocupare este sa gasesti un medic, care sa iti monitorizeze corespunzator sarcina. El iti va spune, pas cu pas, ce trebuie sa faci. Alege un specialist cu experienta, dar mai ales empatic, care sa iti inteleaga nevoile si ingrijorarile. Si asta mai ales pentru ca veti avea de parcurs impreuna toate cele trei trimestre de sarcina. Noi, la Dacia Medical Center, iti punem la dispozitie o intreaga echipa de specialisti pe care o poti vedea aici. Pentru programare, poti suna acum la 0766 536 553. Vei beneficia si tu de toata atentia si de sprijinul uneia dintre cele mai bune echipe de specialisti din Romania.

testimonial supraveghere sarcina

Sarcina are trei trimestre sau etape. Fiecare trimestru dureaza aproximativ 13 saptamani sau trei luni. O sarcina dusa la termen dureaza 40 de saptamani sau intre noua si 10 luni. Medicul va face referire la dezvoltarea fatului in termeni de saptamani.

Calcularea datei probabile a nasterii

Poate parea ciudat, dar sarcina incepe de fapt in prima zi a ultimei menstruatii. Aceasta se numeste varsta gestationala. Medicul calculeaza data probabila a nasterii adaugand 40 de saptamani la prima zi a ultimei menstruatii. Deci, asta inseamna ca pana cand afli ca esti insarcinata, ai deja aproximativ patru saptamani. Acest lucru poate fi confuz.

simptome primul trimestru de sarcina

Primele doua saptamani de sarcina fac parte din ciclul menstrual normal. Prima saptamana este menstruatia, iar a doua saptamana este ovulatia. Odata ce ovulezi, ovulul trece prin trompe catre uter. Daca se intalneste cu spermatozoizii, se combina si are loc conceptia sau fertilizarea.

In timpul celei de-a treia saptamani de sarcina, ovulul fertilizat calatoreste catre uter. Pe drumul sau catre uter, el se imparte in mai multe celule. Odata ce ajunge la uter, se implanteaza in mucoasa uterului. In aceasta etapa, s-ar putea sa observi pe lenjeria ta cateva picaturi maronii. Este vorba despre Sangerarea de nidatie, semnul timpuriu al sarcinii.

Primul trimestru de sarcina, cu schimbari fizice si emotionale

Majoritatea femeilor observa ca sunt insarcinate atunci cand nu le mai vine menstruatia. Tot atunci, isi fac si testul de sarcina. Primul trimestru de sarcina este plin de schimbari fizice si emotionale. Poate fi o perioada foarte coplesitoare, iar daca te afli la prima sarcina, iti vei pune nenumarate intrebari.

In plus, hormonii tai sunt in exces. De fapt, corpul tau produce mai mult estrogen in timpul unei sarcini decat in timpul intregii vieti cand nu esti insarcinata. Aceasta crestere a hormonilor poate provoca unele simptome neplacute in sarcina. S-ar putea sa te simti indispusa, cu o stare generala de rau, balonata si obosita. Desi este posibil sa nu vezi inca o crestere proeminenta a burtii, uterul tau se extinde si volumul sanguin creste.

dezvoltare fat primul trimestru sarcina

De retinut este faptul ca schimbarile de dispozitie sunt absolut normale. Poti te simti entuziasmata, dar sa fii si intr-o stare de nervozitate si iritabilitate crescute. Te va ajuta sa te simti mai bine daca ai un medic cu care sa poti vorbi oricand si sa ii adresezi intrebari legate de incertitudinile tale referitoare la sarcina.

Primul trimestru de sarcina: dezvoltarea fatului in prima luna

Primul trimestru de sarcina este foarte important din punct de vedere al dezvoltarii fatului. Dupa ce spermatozoizii fecundeaza un ovul, in interiorul tau are loc o explozie de schimbari.

In prima luna de sarcina, se formeaza cateva structuri importante. Aceste structuri sunt un grup mic de celule, care vor creste pentru a deveni sacul amniotic, placenta si cordonul ombilical. Se formeaza un tub care devine creierul si maduva spinarii fatului, precum si sistemul sau circulator. Apar fata, cercurile pentru viitorii ochii si un contur care este inceputul unei guri.

Acum, embrionul este mai mic decat un bob de orez.

Primul trimestru de sarcina: saptamanile V – VIII

Mai multe organe majore incep sa se dezvolte in timpul celei de-a sasea saptamani de sarcina, inclusiv:

  • plamanii;
  • inima;
  • urechile;
  • bratele;
  • picioarele.

Oasele incep sa inlocuiasca tesutul. Capul este mare in proportie cu restul corpului, dar acum arata mai uman. Fatul are gura, nas si fata distincte. Vei putea sa vezi toate acestea cu ajutorul ecografiei, moment in care vei auzi si bataile inimii.

Pana la sfarsitul celei de-a opta saptamani de sarcina, embrionul devine fat. Ca o comparatie, va avea dimensiunea unui fruct de zmeura.

Primul trimestru de sarcina: saptamanile IX-XII

Spre sfarsitul primului trimestru de sarcina, fatul va avea degetele de la picioare, degetele de la maini si unghii. Va incepe sa se miste prin deschiderea si inchiderea mainilor si a gurii. Sistemele urinare si digestive ale fatului functioneaza, de asemenea, pe deplin. La aproximativ 12 saptamani de sarcina, fatul va avea format fie un vagin, fie un penis. In acest moment, sexul copilului poate fi insa vazut doar cu ajutorul unui ecograf performant. Noi, la Dacia Medical Center, dispunem de aparatura performanta, precum si de medici cu experienta, care iti pot spune acum ce sex are copilul tau.

ecografii primul trimestru de sarcina

Pana la sfarsitul celei de-a 12-a saptamani de sarcina, fatul are o marime asemanatoare cu cea a unei prune.

De retinut este faptul ca in perioada 11 -14 saptamani de sarcina, vei face una dintre cele mai importante trei ecografii din sarcina, respectiv morfologia de trimestrul I. Poti afla mai multe despre ea din articolul Calendarul morfologiilor fetale: ce verifica medicul la fiecare ecografie.

Primul trimestru de sarcina, o perioada cu riscuri

Primul trimestru este atat de important deoarece se dezvolta majoritatea organelor si sistemelor vitale ale fatului. In tot acest timp, toxinele, substantele nocive si infectiile pot afecta grav cresterea si dezvoltarea fatului. Ele ar putea creste riscul ca fatul sa dezvolte o tulburare congenitala. Este si perioada cu risc de avort spontan ridicat. Despre aceste riscuri si cum se manifesta avortul spontan, dar si daca poti sa reduci probabilitatea de a pierde sarcina, vorbeste Dr. Chadi Muheidli in video.

De aceea, controalele, analizele, ecografiile si testele recomandate de medicul curant au o importanta cruciala pentru fat, dar si pentru tine. Asadar, respecta cu strictete calendarul programarilor si anunta medicul ori de cate ori ai o ingrijorare. In functie de istoricul tau medical, dar si de particularitatile sarcinii, ai putea avea nevoie de vizite mai dese la medic. De obicei, controalele sunt minutioase si implica realizarea ecografiilor.

Data probabila a nasterii, estimata la prima vizita la medic

La prima vizita, medicul iti va calcula data probabila a nasterii. De asemenea, tot acum, va avea loc:

  • un examen fizic, inclusiv verificarea greutatii tale si a tensiunii arteriale;
  • un examen pelvin;
  • un test Papanicolau, daca medicul considera necesar;
  • teste pentru a verifica anumite infectii cu transmitere sexuala;
  • recomandarea pentru efectuarea sumarului de urina pentru a verifica existenta bacteriilor, proteinelor sau glucozei;
  • recomandarea analizelor de sange pentru a verifica nivelurile hormonale, factorul Rh, nivelul fierului si anumite boli. Afla mai multe despre el din articolul Analize si investigatii in sarcina, cum ma asigur ca o sa am un copil sanatos.
  • verificati ritmul cardiac fetal. Despre analizele si investigatiile minime inainte de sarcina, ne vorbeste Dr. Chadi Muheidli, argumentand pachetul minim de teste pe care trebuie sa le faci inainte de sarcina, iar daca nu ai facut asta, ce poti face atunci cand sarcina se confirma.

De obicei, la prima vizita, medicul va face o ecografie transvaginala pentru a confirma sarcina si pentru a verifica ritmul cardiac si dimensiunea fetala. Aceasta ecografie arata, de asemenea, daca sarcina este unica sau multipla.

Teste de screening, in primul trimestru de sarcina

De asemenea, tot in primul trimestru de sarcina vei face si teste de screening. Ele au rolul de a depista daca fatul este expus riscului anumitor afectiuni. Pe baza rezultatelor screening-ului, este posibil sa ai nevoie de investigatii de diagnosticare. Testele de diagnostic confirma sau exclud problemele de sanatate. In primul trimestru, medicul iti va recomanda un screening pentru depistarea riscului de tulburari cromozomiale, cum ar fi Sindromul Down. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Testele genetice de screening in sarcina: cum ne asiguram ca bebelusul este sanatos.

crestere fat primul trimestru de sarcina

Pana atunci insa, odata ce ai aflat ca esti insarcinata, se recomanda sa faci unele schimbari in stilul de viata. Concret, in primul trimestru de sarcina, dar si ulterior, ar trebui sa eviti sau sa renunti la:

  • alcool;
  • tigari;
  • sporturile de contact precum fotbalul sau activitati care pun presiune pe abdomen;
  • alimente precum pestele crud (sushi), pestele ce ar putea contine mercur;
  • carnea preparata insuficient;
  • laptele, branza sau suc nepasteurizate;
  • baile in cazi cu hidromasaj si sauna.

Sfaturi pentru primul trimestru de sarcina

Mentinerea sanatatii este importanta in toate cele trei trimestre de sarcina, dar iata cateva sfaturi utile care te-ar putea ajuta in primele 13 saptamani de sarcina:

  • ramai activa cat de mult poti. Asculta-ti corpul si opreste-te pentru a te odihni daca simti vreun disconfort.
  • ia acid folic in doza recomandata de medic. Afla mai multe despre importanta lui din Rolul acidului folic in sarcina: cand il luam si in ce cantitate
  • mananca variat si sanatos, inclusiv fructe, legume, carne, oua si cereale integrale;
  • odihneste-te din plin;
  • bea multa apa.

Simptome ale gravidei in primul trimestru de sarcina

In ceea ce priveste simptomele pe care le vei resimti in aceasta perioada, majoritatea vor fi determinate de cresterea nivelului hormonal. Unele dintre cele mai comune sunt:

  • sanii tensionati;
  • greata;
  • schimbari de dispozitie;
  • senzatie de oboseala;
  • nevoia de a urina des;
  • acnee;
  • respiratie ingreunata;
  • cresterea pulsului.

Sani tensionati

Hormonii iti pot face sanii sensibili si mai mari. Venele din sani pot deveni vizibile deoarece transporta mai mult sange. Alte modificari ale sanilor tai pot include areole intunecate si modificari ale mameloanelor.

Greata

Greturile matinale sunt unul dintre semnele timpurii ale sarcinii. Ele pot rezista pe tot parcursul zilei si al noptii. Pentru a te putea hrani, te-ar putea ajuta sa mananci putin si des, si alimente cu continut scazut de grasimi.

Schimbari de dispozitie

Cresterea brusca a fluxului de hormoni te poate pune intr-un carusel de emotii. Poti alterna intre sentimentul de anxietate, frica, bucurie si plans, intr-un interval de doar 30 de minute. Te-ar putea ajuta sa vorbesti despre sentimentele tale cu o prietena sau cu partenerul tau.

Primul trimestru de sarcina

Senzatie de oboseala

Corpul tau lucreaza din greu in primul trimestru de sarcina. Acest lucru te poate face sa te simti extenuata. Asigura-te ca acorzi suficient timp odihnei.

Nevoia de a urina des

Uterul incepe sa creasca pentru a sustine sarcina. Poate incepe sa-ti apese vezica urinara, astfel ca vei fi nevoita sa urinezi mai des.

Acnee si alte modificari la nivelul pielii

Hormonii fac ca pielea sa secrete mai multa grasime in timpul sarcinii. Acest lucru poate duce la infundarea porilor si la aparitia acneei. Exista si alte afectiuni ale pielii care apar in timpul sarcinii, dar cele mai multe apar in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina.

Usoara dificultate de respiratie

Este posibil sa ai o respiratie mai scurta in cazul unei activitati fizice usoare.

Cresterea pulsului

Inima ta pompeaza mai mult sange in timpul sarcinii. Acest lucru inseamna ca pulsul iti poate fi mai rapid si s-ar putea sa observi ca iti pierzi energia mai usor.

Daca esti la inceputul sarcinii si esti in cautarea unui medic care sa se ingrijeasca de tine si de bebelusul tau, poti face o programare la unul dintre specialistii Dacia Medical Center. De asemenea, daca ai deja un medic curant, dar te confrunti cu o problema in sarcina pentru care vrei sa afli si o alta opinie, iti stam la dispozitie. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux