Ecografii in sarcina

Ecografii in sarcina

Toate femeile ar trebui sa faca mai multe ecografii in sarcina pentru a se asigura ca fatul se dezvolta normal. Ecografii in sarcina sunt necesare si pentru a detecta eventuale anomalii sau malformatii congenitale. Sunt investigatii neinvazive, care nu pun in pericol sanatatea mamei sau a bebelusului.

Ecografii in sarcina. Cand se face prima investigatie

Ecografia este folosita inclusiv pentru confirmarea unei sarcini, drept urmare, prima poate fi facuta la aproximativ 4-5 saptamani. In acest moment poate fi observat sacul gestational in cavitatea uterina. Embrionul va putea fi vazut mai clar la 5-6 saptamani de sarcina. Daca ecografia se face transvaginal, nu transabdominal, atunci sarcina poate fi vazuta chiar cu o saptamana mai devreme.

Ecografie de trimestru I

În general, recomandarea este sa se faca o ecografie transvaginala intre saptamanile 11 si 13 si 6 zile, dar se poate face si transabdominal. In cadrul acestei investigatii, medicul vede daca embrionul s-a implantat normal in uter. Se observa si numarul de embrioni, in cazul in care este o sarcina multipla. Medicul poate evalua acum varsta sarcinii si data la care a fost conceput fatul, astfel ca se va putea spune data probabila a nasterii. Tot la ecografia de trimestru I se va face si testul de translucenta nucala. Acest test arata daca exista riscul ca fatul sa dezvolte sindrom Down sau alte anomalii cromozomiale.

Morfologie fetala de trimestru II

Între saptamana 20 de sarcina si saptamana 22 se face morfologia fetala de trimestru II. Acum medicul verifica aspectul organelor fatului si evalueaza modul cum s-a dezvoltat acesta. In cadrul acestei ecografii se analizeaza in detaliu mai multe organe: inima, ficatul rinichii. De asemenea, o atentie deosebita se duce catre evaluarea coloanei vertebrale, a capului, bazinului si membrelor. Aceasta ecografie este una dintre cele mai importante din timpul sarcinii tocmai pentru ca da multe detalii despre evolutia fatului.

Ecografie de trimestru III

Aceasta ecografie se face in ultimul trimestru de sarcina, cand s-a ajuns la 32 de saptamani.

dr. Tarek Abdou

Vedem acum daca fatul a crescut asa cum trebuia si daca totul este in regula. Pe langa masuratorile obisnuite, acum verificam si circumferinta capului si lungimea femurului fatului.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Nicio sarcina nu seamana cu alta, astfel ca numarul de ecografii se poate modifica in functie de fiecare pacienta in parte. Daca este o sarcina cu risc, medicul va dori sa faca mai multe investigatii, astfel ca ar putea recomanda ecografii mai dese. Acest lucru s-ar putea intampla daca mama sufera de diverse afectiuni, cum ar fi diabet sau hipertensiune. Mai multe ecografii se fac si in cazul in care mama a mai avut sarcini cu probleme. In unele cazuri se face chiar cate o ecografie pe saptamana.

Ecografii in sarcina. Ce mai arata

Aceasta investigatie este folosita si in timpul nasterii. Este nevoie de ea pentru a vedea pozitia fatului si a evalua modul in care este mai bine sa se desfasoare nasterea. Asa se observa frecventa cardiaca, placenta, cum este pozitionat cordonul ombilical si care este starea lichidului amniotic. Pe de alta parte, de-a lungul sarcinii, ecografia arata si sexul copilului. Tot prin ecografie se vad si eventualele probleme ale mamei, cum ar fi malformatiile uterine sau fibrom uterin.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] de trimestru I pot fi identificate anumite anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down. Citeste AICI mai multe detalii despre ecografiile din […]

As vrea sa ma programez la domnul doctor Chadi pentru o confirmare de sarcina si eventual moitorizarea acesteia.

Buna seara. Va asteptam cu drag. Puteti sa ne lasati numarul de telefon aici sau puteti suna dvs. la 0766 536 553. Sa ne auzim cu bine!

Buna ziua,aș dori o ecografie de morfologie trimestrul 2.

Buna ziua! Pentru programari, ne puteti contacta la 0766 536 553. O zi frumoasa va dorim!

[…] Perioada pentru a face morfologia de trimestrul I a fost aleasa la 11 saptamani pentru ca atunci fatul este suficient de dezvoltat cat sa poata fi realizata o analiza detaliata a anatomiei sale. In cadrul acesteia pot fi depistate eventuale malformatii. Dupa 14 saptamani de sarcina, fatul isi schimba pozitia in uter, iar examinarea anatomiei sale poate fi mai dificila. Puteti afla mai multe despre morfologiile fetale in articolul Ecografii in sarcina. […]

6
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux