Ciclu menstrual neregulat

ciclul menstrual neregulat

Un ciclu menstrual neregulat nu este intotdeauna un semn al unei probleme. Exista femei a caror menstruatie vine la timp, la fiecare 28 de zile, si femei care nu au un ciclu menstrual previzibil. Ciclul menstrual neregulat este atunci cand apar decalaje intre perioadele de incepere a ciclului.

Ciclu menstrual neregulat – ce inseamna

Un ciclu menstrual dureaza aproximativ 28 de zile, plus sau minus sapte zile. Dupa pubertate, femeile incep sa dezvolte un ciclu regulat, cu o durata similara intre perioade.

Din punct de vedere clinic, ciclul menstrual neregulat este atunci cand in ultimele sase luni apare un decalaj intre perioadele de incepere. Femeile cu o menstruatie neregulata pot observa ca ciclurile lor sunt frecvente, rare sau foarte imprevizibile.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa: pixabay

Cauze ale menstruatiei neregulate

Ciclul neregulat este adesea legat de anovulatie. Aceasta afectiune inseamna lipsa ovulatiei in timpul ciclului si apare din cauza unor dezechilibre hormonale severe.

Alte cauze pentru un ciclu menstrual neregulat:

  • Exercitiile fizice extreme si dieta. Exercitiile extreme pot duce la oprirea sangerarilor din timpul menstruatiei sau chiar la dereglarea ciclului. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul tulburarilor de alimentatie sau a dietelor.
  • Sindromul ovarelor polichistic (SOP). Femeile cu SOP au, de obicei, menstruatie neregulata. Pe langa asta, SOP este o cauza a infertilitatii si poate creste riscul de boli cardiovasculare si diabet.
  • Stresul – sau anxietatea pe termen scurt – provoaca dezechilibre hormonale, consecintele fiind ciclul menstrual neregulat.
  • Alte afectiuni – printre se afla tulburarile tiroidiene, bolile cu transmitere sexuala, fibroamele sau endometrioza.
dr. Tarek Abdou

Pe termen lung, ciclul menstrual neregulat poate avea un impact serios asupra sanatatii femeii. Este strans legat de problemele de fertilitate. Daca ovulatia nu apare in fiecare luna, este destul de greu ca femeia sa ramana insarcinata pe cale naturala. Ovulatia trebuie monitorizata si efectuate teste prin care sa gasim solutia optima pentru a obtine sarcina. Menstruatia neregulata este un motiv serios pentru a merge la un control de specialitate.

dr. Tarek Abdou
sursa: pixabay

Cum tratam un ciclu menstrual neregulat

Stresul are un rol important. Inclusiv la nivel fiziologic se produc schimbari. Legatura intre stres si fertilitate este destul de puternica. De ce? Pentru ca la baza stresului se afla frica, iar frica produce adrenalina. In timpul contactului sexual, adrenalina inhiba oxitocina – cunoscut si sub numele de hormonul fericirii, iar oxitocina ajuta la absorbtia lichidului seminal. Astfel, stresul este legat de fertilitate.

O alta forma de tratament pentru reglarea ciclului menstrual neregulat este administrarea pilulelor contraceptive. Este important ca anticonceptionalele sa fie prescrise de catre medicul ginecolog. Prescrierea lor se face in urma unor analize de sange si in functie de particularitatile fiecarei paciente.

sursa foto: pixabay.com
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux