Cezariana. La cald sau la rece?

Cezariana la cald sau la rece

Tot mai ceruta in ultimii ani, fie de teama durerii, fie din cauza unor afectiuni asociate, cezariana a castigat teren in fata nasterii naturale, si in spitalele de stat, dar mai ales in mediul privat. Sunt doua variante posibile, in aceasta situatie: la cald, adica atunci cand se declanseaza travaliul, sau la rece, adica la o data stabilita in prealabil, impreuna cu medicul ginecolog. Cum e mai bine, am discutat impreuna cu dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

“Inainte de toate, consider ca decizia privind modalitatea de nastere trebuie luata de medic impreuna cu pacienta si de pacienta impreuna cu medicul ei. O buna colaborare intre ei este esentiala pentru bunul mers al nasterii si e indicat sa nu decida unul fara altul, pentru ca fiecare are un cuvant important de spus.

Cand discutam despre cezariana, eu tin foarte mult cont de asteptarile pacientei de la nastere si de istoricul sau medical, intrucat nu vreau sa risc o cezariana la cald, iar pacienta sa nu faca fata declansarii travaliului si sa se panicheze din cauza durerilor.

De obicei, programarea operatiei in functie de datele pe care ni le ofera ecograful cu privire la dezvoltarea fatului, ofera un mare confort psihic pacientei, care se pregateste emotional pentru ziua cu pricina, iar asta ne ajuta. In plus, uterul este relaxat, iar operatia dureaza putin, fiind o interventie de rutina pentru ginecologi”, explica dr. Tarek Abdou.

Atunci cand nu exista insa o teama prea mare de durere sau o situatie medicala ce ar necesita o programare a operatiei, cezariana la cald este vazuta de unii medici ca varianta mai potrivita.

“Fiind adeptul nasterii vaginale, tendinta mea este de a lasa lucrurile sa se intample cat mai natural cu putinta, chiar si in cazul cezarienei. Declansarea travaliului presupune ca fatul este pregatit sa ia contact cu lumea exterioara si ca s-a produs maturarea plamanilor, iar pentru mine reprezinta un factor important, chiar daca bebelusul va iesi, totusi, printr-o incizie in abdomen.

Operatia nu este neaparat complicata, insa trebuie avuta mai multa grija, intrucat uterul deja se contracta. Un avantaj al acestei proceduri este ca lactatia se instaleaza mai repede decat in cazul operatiei programate”, adauga dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie.

Totusi, multe paciente prefera sa isi programeze nasterea si pentru ca nu vor sa riste ca medicul ce le-a urmarit sarcina sa nu fie disponibil in momentul in care se declanseaza travaliul si sa fie nevoite sa nasca alaturi de alt medic.

Mai sunt si situatii, deloc de dorit, in care bebelusul nu mai ia in greutate sau medicul obstetrician observa anumite probleme de oxigenare. In acel caz, interventia poate fi definitorie pentru salvarea fatului, asa ca o programare cat mai rapida a operatiei de cezariana poate face diferenta.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux