Colestaza in sarcina, de la mancarimi usoare pana la nopti nedormite

colestaza de sarcina

In timpul sarcinii, unele femei prezinta o mancarime severa la nivelul mainilor si picioarelor. Cea mai frecventa cauza a mancarimilor este colestaza de sarcina, o afectiune hepatica comuna in sarcina.

Cunoscuta si sub numele de colestaza obstetricala sau intrahepatica, aceasta este o boala a ficatului in care fluxul normal de bila este afectat de nivelul ridicat al hormonilor de sarcina.

Colestaza poate incepe timpuriu in sarcina, insa este frecventa in ultimul trimestru, atunci cand hormonii ajung la nivelul maxim.

Colestaza de sarcina nu este neaparat un motiv de ingrijorare in sarcina, insa poate duce la complicatii precum nasterea prematura. Functia ficatului este afectata, iar acest lucru duce la incetinirea sau chiar oprirea fluxului bilei. Colestaza provoaca mancarime si ingalbenire a pielii, ochilor si a mucoaselor, dar nu exista eruptii cutanate.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
mancarimi in sarcina
sursa: freepick.com

Colestaza de sarcina, factori de risc

Cauze colestazei obstericale nu este cunoscuta, de vina ar fi hormonii de sarcina si factorii genetici si de mediu.

  1. Hormonii – un nivel ridicat de estrogen in sarcina afecteaza modul in care functioneaza ficatul.
  2. Factori genetici si de mediu – este mai frecventa la femei de anumita etnie. Componenta genetica este riscul ridicat de reaparitie si la o sarcina urmatoare, daca a existat anterior.

Simpotemele colestazei de sarcina

Colestaza de sarcina este o afectiune incomoda, insa nu are consecinte grave asupra sanatatii. Simptomele intalnite sunt mancarime, urina inchisa la culoare, stari de oboseala si icter.

  • Mancarimi pot aparea in orice moment al sarcinii, dar de obicei incep dupa 28 de saptamani. Mancarimile incep de la palme si talpi, si se raspandesc pe brate si picioare. Pot varia, de la mancarimi usoare la intense, si chiar persistente. Mancarimile tind sa fie mai intense in timpul noptii, facand somnul sa fie neodihnitor.
  • Icter. Unele gravide pot dezvolta icter, mai exact, pielea se ingalbeneste din cauza schimbarilor de la nivelul ficatului.

Daca sufera de aceasta afectiune, gravidele se pot simti rau si isi pot pierde pofta de mancare. Uneori, din cauza mancarimilor din timpul noptilor si a lipsei somnului, acestea se simt epuizate si pot ajunge la stari de depresie. Desi simptomele sunt obisnuite, pentru un diagnostic cert este necesar sa consultati medicul.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
dr-Ciprian-Pop-Began
dr. Ciprian Pop-Began

Riscuri pentru fat

  • risc crescut ca fatul sa treaca de meconium (prima miscare intestinala) inainte de nastere;
  • sanse crescute de nastere prematura. Una din 10 femei cu colestaza de sarcina nasc inainte de saptamana 37, incluzand femeile al caror travaliu este indus.

Cum punem diagnosticul de colestaza

Diagnosticul de colestaza de sarcina este pus dupa ce alte cauze ale mancarimilor sunt excluse. Dupa anamneza, medicul va recomanda o serie de analize pentru a confirma diagnosticul. Analizele de sange includ teste ale functiei hepatice si ale acidului biliar si bilirubina.

Societatea pentru Medicina Materno-Fetala considera ca diagnosticul poate fi pus atunci cand acizii biliari totali sa acizii biliari serici masoara 10 micromol/L.

sarcina viitoare si colestaza
sursa: pixabay

Tratament indicat pentru colestaza de sarcina

Tratamentul pentru colestaza de sarcina consta in ameliorarea simptomelor. Include medicamente pentru a reduce concentratia de acizi biliari. Se recomanda baile reci sau apa cu gheata pentru a incetini fluxul de sange prin scaderea temperaturii. De asemenea, dexametazona este un steroid care ajuta la maturizarea plamanilor bebelusului si se recomanda in urma diagnosticului.

Colestaza de sarcina dispare la cateva zile de la nastere, insa daca planuiti o sarcina urmatoare, este important de stiut sa sansele sa reapara sunt de 90%.

sursa foto: freepik
Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] in sarcina sunt, uneori, mai mult decat o situatie neplacuta. Sunt cunoscute si sub aspectul de colestaza de sarcina, cu posibile complicatii serioase. Mancarimile apar tot din cauza schimbarilor hormonale. Mai […]

Sunt însărcinata, daca tgo si tgp mi au ieșit in parametri normali pot avea colestaza???

Buna ziua. Fie primiti o indicatie de la medicul curant, fie va asteptam cu drag in clinica. Dr. Chadi Muheidli va sta la dispozitie in cabinet la 0766 536 553 si online, aici – https://bit.ly/3jQNcLL

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux