Infectia cu noul coronavirus in sarcina

coronavirus in sarcina

Datele actuale cu privire la noul coronavirus in sarcina indica faptul ca femeia gravida nu are un risc crescut. Datele sunt limitate si se refera la sarcini de trimestrul al III-lea. Care este abordarea recomandata in acest moment, va spunem in acest articol.

Experienta infectiilor respiratorii, ca Influenza sau SARS-CoV, au aratat ca pacientele gravide au un risc crescut pentru o morbiditate severa si mortalitate. Date ca nasterea prematura, posibil asociata cu noul coronavirus in sarcina, lipsa pasajului transplacentar al virusului, lipsa infectiei neonatale, se bazeaza doar pe un numar redus de cazuri publicate.

protectie coronavirus in sarcina
sursa: pixabay.com

Pacientele gravide vor fi testate conform metodologiei si definitiei de caz a Institutului de Sanatate Publica din Romania. Prezenta virusului la gravidele asimptomatice impune autoizolare la domiciliu pentru 14 zile. Aceste paciente, dar si cele cu forme usoare, vor fi monitorizate la doua saptamani, ecografic si Doppler, pentru riscul restrictiei de crestere intrauterine. Pacientele cu pneumonie vor necesita management multidisciplinar si supraveghere intr-un centru tertiar. Mai multe informatii sunt oferite de Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, AICI.

Masuri de prevenire a raspandirii infectiei cu coronavirus in sarcina

Cel mai des sfat oferit de specialisti priveste spalarea mainilor. Asadar, pentru a preveni infectia cu noul coronavirus in sarcina:

COVID-19 in sarcina
sursa: pixabay.com
  • Spalati-va frecvent pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde.
  • Curatati-va regulat si bine mainile cu solutii pe baza de alcool.
  • Mentineti o distanta de cel putin un metru intre dumneavoastra si oricine tuseste sau stranuta. Atunci cand cineva tuseste sau stranuta, picaturile pot contine diferite tipuri de virusuri. Daca sunteti prea aproape, puteti inspira aceste picaturi sau ele pot ajunge pe maini/fata, iar prin atingere va puteti contamina.
  • Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura daca nu sunteti convinsi de igiena mainilor. Atingeti multe suprafete de pe care puteti lua virusul.
  • Stranutati in cot sau intr-o batista de unica folosinta. Apoi aruncati imediat servetelul folosit.
  • Daca aveti febra, tuse si dificultati de respiratie, solicitati asistenta medicala din timp.
  • Ramaneti acasa daca va simtiti rau. Daca aveti febra, tuse si dificultati de respiratie, solicitati asistenta medicala si apelati in avans. Urmati indicatiile autoritatilor.

Daca ati intrat in contact cu persoane care au fost confirmate pozitiv pentru COVID-19 sau ati vizitat recent (ultimele 14 zile) zone cu o larga raspandire a virusului, iata cateva sfaturi AICI.

sursa: Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania; nastenatural.ro 
Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux