Controlul ginecologic anual, la ce sa ma astept si cat ma costa

control ginecologic anual

Controlul ginecologic anual este un control de rutina prin care o femeie se asigura ca este sanatoasa. Controlul anual este o metoda de screening preventiv cu ajutorul careia poti identifica anumite afectiuni existente sau poti preveni aparitia si dezvoltarea altor afectiuni care, netratate, pot avea consecinte severe asupra starii generale de sanatate si chiar asupra fertilitatii unei femei. Cum se desfasoara un control ginecologic anual si ce trebuie sa includa aflam de la dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.

Vizita la medicul ginecolog, la ce sa ma astept

Vizita anuala la medicul ginecolog se recomanda tuturor femeilor care si-au inceput viata sexuala. Multe afectiuni care afecteaza sanatatea femeilor, cum ar fi virusul papiloma uman (HPV), cancerul de col uterin si cancerul de san, nu prezinta semne sau simptome. Screening-ul regulat, asa cum este un control ginecologic anual, insotit de anumite analize si investigatii specifice, pot detecta aceste afectiuni, cand pot fi tratate cel mai eficient.

Ce include un control ginecologic anual

 • O evaluare a starii generale de sanatate
 • Un examen senologic
 • Un examen pelvin
 • Un test Babes Papanicolu
control ginecologic test babes papanicolau

De asemenea, in cadrul unui examen ginecologic de rutina poti discuta cu medicul tau despre bolile cu transmitere sexuala, infectii vaginale, probleme menstruale sau chiar despre planificarea unei sarcini.

Cum se desfasoara un control ginecologic anual

Odata ajunsa in cabinetul medicului ginecolog, acesta va incepe prin a pune intrebari despre istoricul medical complet si cel familial. Medicul va mai pune intrebari despre ciclul menstrual sau despre activitatea sexuala si despre nevoile de contraceptie sau despre perioada sarcinii, daca exista.
Controlul va continua cu un examen pelvin care este compus din 3 parti:

 • Examinarea externa a vulvei
 • Examinarea vaginului si a colului uterin cu ajutorul unui specul
 • Examinarea manuala a uterului si a ovarelor
examen gincologic pelvin

In timpul examinarii cu speculul medicul va recolta celule din colul uterin pe care le va trimite la laborator. Acesta este un frotiu PAP, mai exact, testul Babes Papanicolau. De asemenea, examenul se va concentra pe evaluarea oricaror simptome pe care le resimtiti.

Mai multe detalii despre controlul ginecologic anual ne ofera specialistul Dacia Medical Center, dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie

In cele din urma, medicul va mai poate indica efectuarea unor teste de screening in functie de varsta si de alti factori de risc sau va poate recomanda anumite metode prin care sa va imbunatatiti stilul de viata.

Investigatii suplimentare

Testele de screening sunt concepute pentru a detecta afectiuni ascunse la persoane aparent sanatoase. Tipurile si frecventa testelor recomandate variaza in functie de varsta femeii, factorii de risc personal si istoricul familial. Acestea pot include:

 • Chlamydia si gonoree. Daca sunt lasate netratate, aceste boli cu transmitere sexuala (BTS) pot duce la complicatii grave precum boala inflamatorie pelvina, infertilitate si dureri cronice. Testele anuale sunt recomandate femeilor active sexual mai tinere de 25 de ani. Femeilor cu varsta de peste 25 de ani li se recomanda testarea daca au mai multi parteneri, un partener nou sau au fost recent diagnosticate cu o alta boala cu transmitere sexuala.
testare hiv
 • Testare HIV. Acest test trebuie facut cel putin o data in timpul vietii. Cu toate acestea, medicul tau ar trebui sa verifice anual factorii de risc care ar putea justifica testarea repetata. De asemenea, screeningul pentru alte BTS, cum ar fi sifilisul, trichomonas, virusul herpes simplex si hepatita ar trebui sa se bazeze pe factori de risc.
 • Examen clinic mamar. Se recomanda controlul sanilor la fiecare 1-3 ani, dupa varsta de 20 de ani.
 • Testarea densitatii osoase. Acest examen este recomandat tuturor femeilor peste 65 de ani si celor aflate la menopauza, care prezinta factori de risc pentru osteoporoza.

Control ginecologic anual, pret

Pretul unui control ginecologic anual variaza in functie de clinica sau de indicatia unor teste suplimentare. Insa, daca ne referim la pretul unui examen standard, care include consultatia, ecografia si testul Babes Papanicolau putem vorbi de un cost de aproximativ 250 lei.

control ginecologic pret

Daca medicul considera necesar un examen al culturilor de secretii de col uterin, pretul unui control ginecologic anual ajunge la aproximativ 350 – 370 lei.

In cadrul clinicii noastre gasesti mereu pachete de analize si investigatii medicale concepute special pentru tine si nevoile tale. Vezi care sunt ofertele noastre, AICI.

Sfaturi generale

NU trebuie sa iti fie teama sau jena sa mergi la medicul ginecolog. Subiecte sensibile precum activitatea si functia sexuala, sanatatea vaginala, modificarile corpului tau sau bolile cu transmitere sexuala sunt obisnuite in cabinetul ginecologic. Schimbul de informatii intre tine si medicul tau este confidential.

Ai nevoie de un control ginecologic anual? Fa-ti o programare acum!

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

4.4 5 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Eu sunt operata de mega colon de mica si vreu sa stiu dac pot avea copi vrodata

Buna ziua. In mod teoretic, aceasta afectiune nu este un impediment pentru obtinerea unei sarcini. Daca exista alte cauze care va pot cauza infertilitate, acestea trebuie investigate in cadrul unui consult de specialitate. Va putem ajuta cu o programare daca sunati la 0766.53.65.53 si veniti in clinica noastra din Bucuresti, Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2.

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux