Depresia postnatala – pe cat de frecventa, pe atat de tainuita

depresia postnatala

Sarcina vine cu o fericire de nedescris pentru parinti, dar si cu numeroase schimbari, unele cu mult peste asteptari. Incepe, practic, o viata noua, care poate sa nu mai semene cu cea de dinainte, iar aceste schimbari pot deveni coplesitoare din cauza oboselii, a noptilor nedormite sau a lipsei timpului pentru diferite activitati. Asa se poate strecura si depresia in viata proaspetei mamici, o problema din ce in ce mai frecventa, dar nu foarte constientizata. Vorbim despre acest fenomen cu dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie la Dacia Medical Center.

Primele semne ale depresiei pot sa apara la scurt timp dupa nastere. Mi s-a intamplat sa observ schimbari majore in starea de spirit a pacientelor chiar inainte de a se externa. Intr-un moment erau vesele si se bucurau de minunea pe care o au in brate, iar la scurt timp deveneau ingrijorate si se gandeau cum se vor descurca acasa, cu nou-nascutul, daca nu vor putea sa aiba grija de el asa cum trebuie si acesta va pati ceva”, explica dr. Ciprian Pop-Began.

Depresia de dupa nastere se manifesta si prin lipsa energiei, incapacitatea de a se odihni, lipsa increderii, confuzie, anxietate.

“In astfel de situatii, este vital sprijinul partenerului si al familiei. Pacienta trebuie sa se hraneasca bine, sa doarma, pe cat posibil, si sa primeasca ajutor cu nou-nascutul, pentru a diminua starea de neliniste. Ajuta orice fel de incurajare si practicarea activitatilor relaxante”, mai spune dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

Daca unele femei au avut sau au anumite probleme care explica starea de tristete, pentru altele nu exista o cauza cunoscuta care declanseaza depresia.

“S-a observat ca depresia postnatala apare, mai degraba, la persoanele care au intampinat dificultati inainte sau in timpul sarcinii, care trec printr-o perioada dificila in relatie, care au putini prieteni sau o familie distanta, cu care nu comunica. Pentru celelalte femei, fara o cauza aparenta, cel mai plauzibil scenariu ar fi cel al schimbarilor hormonale, care pot determina reactii chimice la nivelul creierului, ce favorizeaza acest dezechilibru”, completeaza dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie.

Starea de anxietate poate dura de la cateva zile, la cateva luni.

“Durata variaza de la persoana la persoana, cum e si normal, in functie de ajutorul pe care il primeste si il accepta fiecare. Sunt multe femei care nu admit ca au o problema, pentru ca se rusineaza de ceea ce simt si nu vor ca cineva sa creada ca nu isi iubesc copiii. Aceasta gandire nu le ajuta, insa, intrucat starea se poate agrava si prelungi, totodata. De cealalta parte, persoanele care fac terapie si urmeaza un tratament antidepresiv isi revin mai repede, potrivit statisticilor”, conchide dr. Ciprian Pop-Began.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux