Durere in travaliu: cum se poate gestiona eficient pentru o mai buna experienta a nasterii

gravida durere travaliu

Aproape toate femeile care trec printr-o nastere experimenteaza durere in travaliu. In functie de fiecare caz in parte, durerea poate fi mai intensa sau suportabila. Cum se poate rezolva? Exista mai multe metode prin care o durere in travaliu poate fi ameliorata, astfel incat mama sa nu fie traumatizata de procesul nasterii.

Durere in travaliu: cauze care o determina

In momentul in care incepe travaliul, musculatura uterului se contracta si se exercita presiune asupra cervixului. Unele femei simt aceasta durere in travaliu ca pe niste crampe puternice in zona abdominala sau in cea inghinala. La altele, durerea se duce in coapse, iar senzatia de crampe se aseamana cu crampele diareice.

Durerile mai apar si din cauza capului bebelusului care incearca sa treaca prin canalul vaginal sau din cauza presiunii exercitate pe vezica urinara si intestine.

Metode de diminuare a durerii in travaliu

Anumite tehnici de relaxare pot ajuta viitoarea mama sa nu resimta atat de puternic durerile. Exercitii de respiratie, discutiile cu medicul sau moasa, chiar si vizitarea salii de nastere pot fi de ajutor intr-un astfel de caz. Esentiala este si pozitia, durerile putand fi ameliorate in functie de cum sta viitoarea mama.

Exercitiile de respiratie au rolul de a asigura oxigenarea normala atat in cazul mamei, cat si al copilului. In acelasi timp, daca mama isi canalizeaza atentia asupra modului in care respira, mai ”uita” de dureri.

Medicatie pentru dureri in travaliu

Exista mai multe tipuri de medicamente la care se poate apela pentru a diminua durerile din travaliu. Analgezicele se administreaza, de cele mai multe ori, intravenos si au efecte rapide. Totusi, exista riscul sa aiba efecte secundare, cum ar fi somnolenta si greata. Nici fatul nu este scutit de posibile efecte secundare provocate de analgezice.

Anestezia epidurala este o metoda prin care se blocheaza senzatia de durere de la mijloc in jos. Este o anestezie locala, efectuata atunci cand dilatatia este intre 3 si 6 centimetri. Se plaseaza un cateter in spatiul epidural din jurul maduvei spinarii si pe acolo se injecteaza anestezic la nevoie.

Avantaj: permite mamei sa se odihneasca daca are un travaliu lung.

Dezavantaj: scade abilitatea de a impinge activ in timpul expulziei. Femeia poate resimti efecte negative: tensiune arteriala scazuta, dificultati in urinare, mancarimi, greturi si migrene.

Alte metode de reducere a durerii

Tranchilizante in travaliu sunt folosite, in general, in combinatie cu analgezicele. Nu au un efect semnificativ asupra durerii, insa pot ajuta femeia sa se relaxeze si sa scape de anxietate. Nu mai sunt atat de mult indicate de medici pentru ca pot avea efecte secundare atat asupra gravidei, cat si asupra copilului.

Analgezia inhalatorie, respectiv gazul ilariant, este un amestec de oxigen si protoxid de azot care reduce senzatia de durere si da un efect de calmare. Avantajul este ca pacienta poate controla cantitatea de gaz pe care o inspira, iar efectele nu sunt nocive.

Tehnici alternative pentru diminuarea durerii

Una din metodele cele mai folosite in ultimii ani este tehnica Lamaze. Este vorba de tehnici de relaxare si de respiratie care au scopul de a transmite incredere gravidei. La indicatiile unui specialist, partenerul ii poate face masaj viitoarei mame sau poate folosi alte metode de distragere a atentiei.


Metoda Bradford ii implica pe ambii parinti, care se sprijina reciproc atata in timpul sarcinii, cat si la nasterea care se doreste a fi cat mai naturala. Daca vrea sa evite medicatia, gravida mai poate incerca si alte tehnici: hipnoza, yoga, meditatie, muzica.

Ideal ar fi ca, inainte de nastere, viitoarea mamica sa discute cu medicul despre tehnica de control al durerii in timpul travaliului. Tehnicile pot fi adapatate si odata ce travaliul a inceput.

La Dacia Medical Center, poti miza atat pe experienta profesionala, cat si pe empatia manifestata de medicii nostri! Asiguram nastere la stat sau la privat.

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

3.5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] de ajutor, medicul poate recomanda medicamentatie – pentru a creste contractiile si a accelera travaliul. In unele situatii, poate fi necesara […]

[…] afla mai multe despre aceasta experienta in articolul Durere in travaliu: cum se poate gestiona eficient pentru o mai buna experienta a nasterii […]

[…] Pe masura ce travaliul progreseaza, iar contractiile devin mai puternice si mai frecvente, femeile au la dispozitie si alte optiuni, cum ar fi anestezia epidurala, despre care poti citi in articolul Durere in travaliu. Cum se poate rezolva. […]

[…] Ruperea membranelor inainte de termen se produce ca urmare a inceperii travaliului. De aceea, termenul folosit mai nou pentru aceasta stare este de pretravaliu. De obicei, membranele se rup dupa inceperea travaliului sau a contractiilor. Despre aceasta etapa, poti afla mai multe din articolul Durere in travaliu: cum se poate gestiona eficient pentru o mai buna experienta a nasterii. […]

4
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux