Afectiuni ginecologice frecvente care pot afecta fertilitatea

tratament afectiuni ginecologice frecvente

Primul pas in abordarea corecta a unei afectiuni este diagnosticarea cu acuratete. Doar in acest mod se poate indica un tratament pentru afectiuni ginecologice eficient. Acesta este esential pentru a evita complicatii serioase, inclusiv infertilitatea, in conditiile in care toate femeile se confrunta la un moment dat in viata cu probleme ginecologice. Acestea afecteaza intregul sistem reproducator feminin, format din uter, vagin, ovare, trompe uterine.

Cele mai frecvente afectiuni ginecologice

Tulburarile ginecologice apar de la pubertate si sunt intalnite pe tot parcursul vietii femeilor. 

Cele mai frecvente probleme feminine sunt: 

  • dismenoreea sau menstruatia dureroasa;
  • amenoreea sau lipsa menstruatiei;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • fibrom uterin;
  • boala inflamatorie pelvina;
  • endometrioza.

Dismenoreea

Durerile menstruale, cunoscute in termeni medicali ca dismenoree, pot afecta activitatile zilnice ale femeilor. Dismenoreea este de doua tipuri:

  • dismenoree primara;
  • dismenoree secundara.

In cazul dismenoreei primare, spre deosebire de cea secundara, nu exista o boala pelviana asociata. Peste 50% din femei sufera de dismenoree de-a lungul vietii. 80% dintre femeile cu dismenoree s-au confruntat cu aceasta problema in primii 2-3 ani dupa aparitia menstruatiei, conform sciencedirect.com.

Durerea specifica dismenoreei primare incepe de obicei cu cateva ore inainte sau doar odata cu debutul menstruatiei si dureaza de obicei cateva ore, putandu-se extinde pe intreaga zi. Durerea este spasmodica, manifestata prin contractii dureroase la nivelul abdomenului inferior, care pot iradia catre spate.

tulburari ginecologice frecvente

Tratamentul pentru afectiunea ginecologica in discutie este medicamentos si include, in general, medicamente anstispasmolitice si antiinflamatoare. Indicat este ca dismenoreea sa fie investigata, pentru a elimina suspiciunea unei patologii pelviene.

In cazul dismenoreei primare, durerea dispare singura odata ce femeile raman insarcinate sau dupa nastere.

Dismenoreea secundara apare in asociere cu boala pelvina. Cauzele frecvente includ boala inflamatorie pelvina, endometrioza, fibroamele uterine. De aceea, tratamentul se concentreaza pe cauza, si nu pe simptom.

Dismenoreea secundara apare la femeile cu varsta peste 30 de ani si care au copii. Durerea este tipica si apare cu 3-5 zile inainte de menstruatie si se amelioreaza odata cu aparitia acesteia.

Amenoreea

Amenoreea inseamna absenta menstruatiei. Este de doua tipuri, fiziologica si patologica. Amenoreea fiziologica apare inainte de pubertate, adica inainte de menarha, in timpul sarcinii, in timpul alaptarii si dupa menopauza.

Amenoreea patologica apare atunci cand exista o boala asociata. Mai multe detalii despre lipsa menstruatiei puteti citi in articolul Amenoreea sau lipsa menstruatiei, o boala atunci cand nu anunta o sarcina.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza aproximativ 10% dintre femeile aflate la varsta fertila. Este cea mai frecventa afectiune hormonala la femeile tinere.

 Cel mai important semn al ovarelor polichistice este menstruatia neregulata.

ovariectomia extirparea ovarelor recuperare

In lipsa unui tratament, sindromul de ovare polichistice poate duce la infertilitate. Cu un tratament corect, inclusiv interventii chirurgicale, necesare in anumite cazuri, sansele de a obtine o sarcina cresc pana la 70%.

In situatia in care simptomele nu raspund pozitiv la tratament, iar sarcina pe cale naturala este ingreunata, femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice si care doresc sa devina mame pot apela la fertilizarea in vitro.

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o tumoare benigna frecventa. Se intalneste la aproximativ 70 – 80% dintre femei. Adesea, un fibrom uterin este descoperit intamplator la un consult ginecologic de rutina. Acesta este inca un motiv pentru a merge la controlul de specialitate anual, chiar daca aparent nu ne supara nimic. Exista si situatii in care o serie de simptome indica aparitia unui fibrom uterin:

  • menstruatie care dureaza mai mult decat de obicei;
  • crampe menstruale mai intense;
  • sangerari abundente cu cheaguri de sange;
  • dureri pelvine sau in partea inferioara a spatelui;
  • urinari mai dese;
  • dureri in timpul contactului sexual.

Tratamentul in cazul fibromului uterin este adaptat in functie de varsta femeii si de gravitatea afectiunii.

boli care provoaca infertilitate

Cele mai multe femei cu fibrom uterine raman insarcinate si duc sarcina la termen fara probleme. Un fibrom uterin mai mare de 5-6 centimetri creste riscurile de aparitie a problemelor in sarcina. De aceea, este indicat ca, inainte de aparitia unei sarcini, sa ne asiguram ca nu exista nicio problema de sanatate si sa mergem la un control de specialitate.

Boala inflamatorie pelvina

Anexita, denumita in termeni medicali boala inflamatorie pelvina, este cauzata de o infectie a uterului, trompelor sau ovarelor. Lipsita adesea de simptome, anexita poate ramane adesea nedepistata. Netratata, poate duce la infertilitate. Detalii puteti afla din articolul Anexita: de la o infectie tratabila la infertilitate.

Endometrioza

Endometrioza este o alta afectiune frecvent intalnita in cazul femeilor. Endometrioza se numara insa printre cel mai des nediagnosticate afectiuni feminine instaurate la varsta reproductiva. Dupa aparitia primelor simptome trec, in medie, 8 ani pana cand se pune un diagnostic corect.

endometrioza cauza durerilor ovariene

Estimarile arata ca 30% dintre femeile care sunt diagnosticate cu endometrioza se confrunta cu probleme de conceptie.

Situatia este cu atat mai grava cu cat endometrioza are varful de incidenta la varsta reproductiva, intre 25 si 35 de ani.

Tratamentul curativ al endometriozei este reprezentat de laparoscopie. Obtinerea unei sarcini pe cale naturala este putin probabila, chiar si ca urmare a tratamentului.

Vestea buna este ca femeile care sunt diagnosticate cu infertilitate au posibilitatea sa obtina o sarcina si sa-si indeplineasca astfel visul.

Endometrioza de gradele III si IV este una dintre afectiunile care au indicatie pentru Subprogramul National FIV 2021.

In cadrul clinicii Dacia Medical Center, punem la dispozitia pacientilor nostri care intentioneaza sa beneficieze de ajutor financiar de la stat in vederea depunerii dosarului in cadrul Subprogramului National FIV:

  • consiliere pentru depunere dosar, GRATUITA;
  • 30% reducere la analize pentru FIV, pachet complet atat pentru femei, cat si pentru barbati: 1.400 de lei, reducere de la 1.800 de lei;
  • procedura realizata de Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie, competenta in combaterea infertilitatii cuplului si reproducere umana asistata, cu o experienta vasta in reproducere umana asistata.

La Dacia Medical Center, pe langa echipa medicala formata din specialisti certificati, care pot asigura asigura de la servicii de baza la cele mai complicate proceduri, avem oferte speciale la pachetele ginecologice care includ investigatii de rutina pentru sanatatea femeilor.

Pentru consultatii si investigatii, ne puteti contacta la 0766536553

Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] timpul sarcinii. Medicul ginecolog poate solicita un test de sarcina, iar daca exista suspiciuni de boala inflamatorie pelvina, procedura va fi amanata. Manevra este efectuata in primele 2 saptamani ale ciclului menstrual, din […]

[…] pana la 9%. In cazul femeilor, una dintre principalele cauze de infertilitate consta in anexite si boli cu transmitere sexuala. Acestora li se adauga afectiuni ale uterului si ovarele polichistice, pe care le au de la 10 la […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux