Hidramnioza: ce este si cum pot fi prevenite complicatiile

ecografie sarcina hidramnioza

Hidramnioza reprezinta prezenta in exces a lichidului amniotic in timpul sarcinii. Se intalneste la pana la 6% din sarcini. Cum se diagnosticheaza hidramnioza? Care sunt riscurile pentru fat? Care sunt complicatiile? Va spunem totul in acest articol.

Lichidul in care se dezvolta fatul in timpul celor noua luni de sarcina se numeste lichid amniotic. Cantitatea acestui lichid variaza in timpul sarcinii, de la aproximativ 20 ml la 7 saptamani de amenoree, pana la aproximativ 980 ml intre 32 si 36 saptamani de amenoree, pentru ca mai apoi sa scada usor pana la nastere.

Fatul inghite acest lichid care ajunge in stomac si tractul digestiv, se absoarbe in circulatia fetala si trece apoi prin rinichi, de unde este evacuat prin urina si astfel se recircula.

Lichidul amniotic este un bun indicator al bunei functionari a tractului urinar, renal si digestiv al fatului, motiv pentru care este observat sistematic in timpul examinarilor ecografice din timpul sarcinii. De aceea, este atat de importanta respectarea indicatiilor medicului cu privire la efectuarea investigatiilor in timpul sarcinii.

Lipsa unei cantitati suficiente de lichid amniotic, dar si excesul reprezinta un risc atat pentru mama, cat si pentru copil.

La Dacia Medical Center, pacientele noastre beneficiaza, pe langa aparatura de ultima generatie pentru monitorizarea sarcinii, de experienta vasta a echipei noastre medicale si preturi accesibile pentru toate serviciile oferite.

Cauze hidramnioza

Cauzele hidramniozei nu sunt pe deplin cunoscute, mai ales in formele usoare. Pentru formele moderate, susceptibile sunt:

  • cauze fetale (40%): malformatii, anomalii cromozomiale (in special trisomie), teratom sacrococcigian;
  • cauze materno-fetale (20%): diabet gestational, incompatibilitate de sange materno-fetal, anemii severe, infectii fetale (toxoplasmoza, citomegalovirus, herpes, sifilis);
  • cauze placentare si legate de cordonul ombilical (10%): anomalii ale placentei, sindromul transfuzor-transfuzat – in sarcina gemelara, probleme ale cordonului ombilical;
  • cauze nedeterminate (30%), in special din cauza unei greutati peste medie a fatului.
ecografie sarcina

Atunci cand este identificata cu exactitate cauza hidramniozei, ea poate fi tratata, iar astfel este atenuat excesul de lichid amniotic.

De aceea, pe langa ecografie, sunt necesare investigatii suplimentare: teste de sange pentru depistarea diabetului, amniocenteza, testul lui Kleihauer-Betke (pentru hemoragie feto-materna), teste serologice pentru a identifica o eventuala infectie.

Complicatii posibile

Hidramnioza determina:

  • contractii premature sau chiar nastere prematura;
  • hematom retroplacentar;
  • tulburare respiratorie materna;
  • prolapsul de cordon ombilical;
  • atonia uterina, care impiedica vindecarea uterului dupa nastere;
  • moarte fetala.

Complicatiile sunt influentate atat de gradul de acumulare a lichidului amniotic, stadiul sarcinii, cat si de cauzele hidramniozei.

Este important de stiut ca, in general, hidramnioza nu provoaca simptome pentru viitoarea mama. In cazul formei severe, unele femei insarcinate pot avea dificultati de respiratie sau contractii dureroase. De asemenea, poate aparea cresterea neobisnuita in greutate sau umflarea picioarelor.

Atunci cand exista o cauza materno-fetala care ar putea explica aparitia hidramniozei, cum ar fi diabetul gestational sau o infectia, va fi tratata cauza. In cazul hidramniozei cronice, tratamentul consta, inainte de toate, in monitorizarea sporita a sarcinii si repaus pentru gravida.

In cazuri critice, cand exista travaliu prematur, simptome severe sau prezenta hidramniozei acute, se poate lua in considerare reducerea volumului de lichid amniotic prin efectuarea de punctie evacuatorie. Sunt situatii in care nasterea prematura, de urgenta, este necesara.


Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux